Electoral

Tu mergi la vot pe 30 noiembrie?

Ziarul de Vrancea
18 nov 2008 2906 vizualizări
Voteaza informat cu ajutorul Ziarului de Vrancea: campanie de informare privind votul uninominal, pe intelesul tuturor

Tu mergi la vot pe 30 noiembrie? Si daca da, pe cine votezi? Decizia ar trebui sa o iei singur, dupa ce analizezi ce oferta electorala au candidatii si care dintre ei te convinge ca te va reprezenta cel mai bine. în fond ei sint trimisi acolo sa te reprezinte pe tine. Cel putin teoretic.

Dar anul acesta apare o noutate. Auzi tot mai des de votul uninominal. Despre ce e vorba? Asta inseamna ca vei alege o persoana care sa te reprezinte pentru Camera Deputatilor si una pentru Senat si nu vei mai vota o lista de nume propuse de partid. Iar deputatii si senatorii vor fi reprezentanti ai cetatenilor din colegiile in care vor fi alesi, norma de reprezentare fiind de un deputat la 70.000 si un senator la 160.000 de locuitori. Vrancea a fost impartita in 6 Colegii pentru Camera Deputatilor si 2 pentru Senat. Votul uninominal a devenit realitate pe 4 martie 2008 prin decizia finala a Camerei Deputatilor.

Primul pas: afla in ce colegiu te afli pentru Camera Deputatilor si pentru Senat. Poti intra pe site-ul Asociatiei Pro Democratia, la adresa http://www.apd.ro/votuluninominal/pe_intelesul_tuturor.php, unde poti vedea delimitarea colegiilor electorale. Foarte important e sa retii ca anul acesta vei vota doar in sectia de votare la care esti arondat conform adresei din buletin. Asta inseamna ca nu vei mai putea vota in gari, autogari, aeroporturi sau in alte localitati in care ai putea fi in acel moment.


Pasul doi: afla cine sint candidatii pentru colegiul tau. Pentru ca tu sa afli acest lucru, ce vor si ce pot ei sa ofere alegatorilor daca vor primi votul lor, exista campania electorala. Afise, bannere, fluturasi, reclame in ziare, la radio sau TV, candidatii folosesc diverse modalitati ca tu sa afli cine sint si ce vor. Informeza-te inainte de a lua o decizie, pentru ca de acum inainte tu vei sti exact cine te va reprezenta, deci cui sa te adresezi. Pina acum toti candidatii alesi in Vrancea te reprezentau, acum cel din Colegiul tau va trebui sa te asculte daca ai ceva de spus. Si daca nu-ti e indiferent cine e, du-te la vot! Iar daca nici un candidat nu te convinge, anul acesta ai o alta noutate: votul alb. Nu trebuie decit sa lasi buletinul nestampilat cind il introduci in urna si votul tau va fi inregistrat separat. Mesajul tau de neincredere se va face auzit.

In numarul de miine, in acest spatiu, va vom explica ce inseamna mai exact votul uninominal.


Gabriela Obodariu, presedinte APD Club Focsani


  • Voteaza informat cu ajutorul "Ziarului de Vrancea"


  • Ziarul de Vrancea" si Asociatia Pro Democratia deruleaza in perioada premergatoare alegerilor parlamentare o campanie de informare privind votul uninominal. Demersul nostru a aparut ca urmare a faptului ca foarte multi dintre alegatori stiu foarte putin despre mecanismele acestui tip de vot, introdus in premiera in Romania. Legea 35/2008 introduce votul mixt cu compensare, ceea ce se traduce prin organizarea alegerilor in colegii uninominale si pastrarea proportionalitatii preferintelor electoratului. Incepind cu anul 1995, Asociatia Pro Democratia a militat pentru reformarea sistemului electoral din Romania. Legea care reglementeaza organizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 a plecat de la proiectul de lege propus de Asociatia Pro Democratia in anul 2006 si este rezultatul negocierilor mediate de aceasta organizatie cu cele mai importante partide politice parlamentare. Incepind de astazi, in pagina de "Jurnalism cetatenesc" cititorii vor gasi, zilnic, informatii elocvente si pe intelesul tuturor despre votul uninominal. Voteaza informat!


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.