Brand voice

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre:Ghidul pentru o mâncare colorată

Ziarul de Vrancea
22 mai 2019 2197 vizualizări

GHIDUL PENTRU O MÂNCARE COLORATĂ….CURCUBEUL SĂ FIE ÎN FARFURIA NOASTRĂ ÎN PERMANENȚĂ!

Varietatea este condimentul vieții și este timpul ca să transpunem această zicală în ceea ce avem în farfurie. Cu cât mai colorat și divers, cu atât mai sănătos.

Sondajele arată că o majoritate îngrijorătoare de adulți, încă nu mănâncă suficiente fructe și legume. De fapt, începând cu 2013, între 76% și 87% dintre adulți nu au consumat aportul zilnic minim recomandat de fructe și legume. Asta înseamnă că majoritatea adulților se lipsesc de avantajele pentru sănătate ale unei diete bogate în alimente vii.

Se merită să ne diversificăm dieta cu mancare colorată - pentru un gust proaspăt si pentru sanatatea ta. Fructele și legumele adaugă mai mult decât stropi de culoare vibrantă în ceea ce avem în farfurie.

Fiecare culoare reprezintă fitonutrienți diferiți sau micronutrienți derivați din plante, care ajută multe sisteme din organism. Astfel, mâncatul alimentelor colorate înseamnă să vă ajutați să vă mențineți sănătos sistemul cardiovascular și imunitar, ochii, creierul, ficatul, sistemul digestiv, articulațiile și o comunicare celulară sănătoasă.

Primul pas în inversarea acestui deficit alimentar este evaluarea vizuală a culorilor alimentelor din farfurie. Întrebați-vă dacă masa dvs. arată monocromatică - toate o singură culoare, cum ar fi albe sau maro. Dacă acesta este cazul, înviorați-vă farfuria prin adăugarea culorilor sub formă de fructe sau legume neprocesate termic, de sezon.

Adăugarea de culori la dieta dvs. nu trebuie să fie copleșitoare. Deoarece fiecare culoare reprezintă diferite tipuri de compuși benefici, orice culoare vîți va aduce aportul la sănătatea dv.

Mai jos, opțiunile dvs. sunt împărțite după culorile curcubeului. Secțiunile vă vor spune mai multe despre ce poate oferi fiecare culoare. În cele din urmă, veți avea sugestii de cumpărături pentru a diversifica produsele din căruciorul dvs. de produse alimentare.

CULOAREA ROȘIE NU ESTE NUMAI PENTRU TRANDAFIRI

Fructele roșii și legumele conțin adesea compuși utili ca și carotenoizii și flavonoidele. Acești compuși naturali oferă o gamă de beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate în mod regulat.

Carotenoizii sunt un grup de pigmenți sintetizați de plante. Carotenoidele găsite în mod obișnuit includ beta-caroten, luteină, zeaxantină și licopen. Multe dintre acestea acționează ca și antioxidanți în organism, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi. Această activitate vă poate ajuta să vă protejați celulele și să vă sprijiniți sănătatea.

În plus, aceste carotenoide joacă un rol important în sănătatea ochilor noștri. Beta-carotenul de exemplu, este cunoscut și ca provitamina A. Aceasta înseamnă că organismul transformă beta-carotenul alimentar în vitamina A sau retinol. În forma de retinol, este o componentă necesară a unei reacții chimice care apare în retină - care ajută în cele din urmă să vedem în semi întuneric și să distingem culorile.

Lycopenul merită de asemenea, o atenție specială. Când este consumat în mod regulat, licopenul este asociat cu un nivel crescut de enzime antioxidante și reducerea stresului oxidativ. Mai mult, studiile au arătat date promițătoare despre o legătură între licopenul alimentar și menținerea sănătății generale.

Pentru a crește nivelul de licopen în dieta dvs., considerați roșiile proaspete căt mai mult, conservate dacă nu avem de ales. Fiți creativi în ceea ce privește modul în care încorporați consumul de alimente colorate. Acest lucru vă va împiedica să vă plictisiți. Unele idei includ: salata caprese sau supa de rosii.

Dar culoarea roșie înseamnă mult mai mult decât licopenul. Alimentele colorate în roșu conțin vitamina C și fitonutrienți cum ar fi flavonoizii care de asemenea acționează ca antioxidanți.

Acești fitonutrienți nu se limitează numai la hrană - pot fi găsite și în băuturi. Deci, dacă vă bucurați de paharul ocazional de vin roșu, faceți acest lucru fără să vă simțiți vinovați! Vinul roșu este plin de flavonoizi și compuși similari - în special resveratrolul.

Ce să cumpărați:

Legume: sfecla roșie, varza rosie, ridichi

Fructe: roșii, struguri roșii, căpșuni, rodii, ardei roșii

Băuturi: vin roșu, ceai

PORTOCALIU ȘI GALBEN - PARTEA LUMINOASĂ A FRUCTELOR ȘI A LEGUMELOR

Fructele și legumele care sunt portocalii sau galbene oferă carotenoide. Cel mai frecvent întâlnit în plantele portocalii și galbene este beta-carotenul.

După cum s-a menționat mai sus, o posibilă reușită a beta-carotenului este conversia sa în vitamina A la ingestie. Cu toate acestea, atunci când beta-carotenul nu este transformat, organismul îl folosește ca antioxidant. Deci nu ne intoxicăm cu un surplus de beta caroten

Plantele portocalii și galbene oferă de asemenea, vitamine și minerale esențiale - vitamina C, acid folic și potasiu. De exemplu, citricele furnizează cantități mari de vitamina C, un antioxidant și un nutrient esențial.

Ce să cumpărați:

Legume: sfecla aurie, cartofi dulci, porumb, turmeric

Fructe: lămâie, portocală, mandarină, grapefruit, ananas, pepene galben, papaya

SĂ NE TRANSFORMĂM ÎN VERDE

De când erai copil, ai auzit probabil ceva de genul "Mănâncă-ți verdele". Nu sună foarte interesant. Dar când te uiți la ceea ce împachetează aceste verdeață, s-ar putea să înceapă să îți placă

Plantele verzi oferă o bogăție de carotenoizi și substanțe nutritive esențiale sub formă de vitamine A, K și potasiu. Frunzele verzi oferă de asemenea o doză sănătoasă de calciu. Dacă această listă nu vă impresionează, luați în considerare faptul că multe legume verzi sunt surse de glucozinolat. Acest compus este un precursor al izotiocianatului.

Acestea sunt compușii care fac câteva legume să aibă un gust ușor acru, amar. Dar ar trebui să înveți să iubești acest gust din cauza tuturor beneficiilor pentru sănătate. Acestea joacă un rol important în semnalizarea celulară, sprijină căile de detoxifiere, contribuie la producerea de glutation și au activitate antioxidantă.

Puteți să vă îmbogățiți dieta prin consumarea de plante crucifere sau legume din familia broccoli, varză, conopidă și varză kale….. sunt unele dintre opțiunile dvs.

Luați în considerare spanacul dacă doriți ca farfuria dvs. să se înverzească.

Ce trebuie să cumpărați:

Legume: broccoli, bok choy, arugula, varză kale, varza de Bruxelles, dovlecei, sparanghel, ierburi aromate

Fructe: mere, pere, struguri verzi, kiwi, pepene galben, limes

CULOAREA ALBASTRĂ SAU PURPURIE NU VĂ VA DEZAMĂGI

Plantele purpurii și albastre în nuanță, sunt bogate în pigmenți de antocianină. Antocianinele sunt încă un alt grup de flavonoide. Aceste micronutrienți acționează ca antioxidanți, ajutând în primul rând să protejeze celulele și țesuturile de deteriorarea oxidantă.

Un grup de cercetători au analizat 15 fructe și șapte legume pentru a determina conținutul acestor pigmenți utili în fiecare. Din alimentele albastre și purpurii, următoarele au avut cea mai mare concentrație de antociani: afine, zmeură neagră și purpuriu închis.

Ce să cumpărați:

Legume: cartoful violet, varza violetă, conopida violetă

Fructe: prune, smochine, struguri, vinete, fructe de pădure de culoare albastră, purpurie

CULORI, CULORI, CULORI

În mod evident, poate fi dificil să încorporați aceste alimente în mesele unor mancatori pretențioși sau cei care sunt presați de timp. Cu toate acestea, puteți utiliza câteva trucuri pentru a crește cantitatea de culori în alimentele pe care le consumați!

Adăugați verdeață cum ar fi spanacul, în smoothie-uri. Dacă vă deranjează legumele într-un smoothie, compensați aroma cu ceva dulce, cum ar fi căpșunile.

Amestecați spanacul cu banae sau căpșuni înghțate intr-un shake. Aveți șanse astfel să atingeți recomandarea minimă de fructe și legume pe care trebuie să le consumați zilnic.

Încercați o versiune puțin mai sănătoasă de cartofi piure, înlocuind o treime din acestea cu legume rădăcinoase aburite, cum ar fi morcovii și ridichile. Chiar și conopida poate servi drept înlocuitor. Se amestecă împreună cu un pic de sare și o cantitate mică de unt sau o alternativă mai sănătoasă cum ar fi ulei de măsline sau avocado.

Această alternativă va fi totuși ca și mâncarea pe care o cunoașteți, dar cu mai mulți fitonutrienți și fibre. Și limitarea aportului de cartofi s-a dovedit a fi o strategie bună pentru scăderea în greutate.

Alegeți un desert gândindu-vă la sănătate, creând o rețetă de înghțată în care să folosiți lapte de nucă de cocos și fructe de pădure. Pofta de dulce va fi satisfăcută și veți obține și o mare doză de antioxidanți și flavonoide.

Autorul acestui articol, Jenna Templeton, a absolvit facultatea de chimie din Virginia Tech și a petrecut cinci ani în cercetare în nutriție. Are un master în Educație & Promovarea Sănătații la Universitatea din Utah.

*Aceste informatii sunt furnizate numai in scop informativ, nu substitue sfatul medical profesionist si nu sunt destinate tratarii sau vindecarii oricarei boli. Va sfatuim sa va consultati medicul in ceea ce priveste toate problemele legate de sanatatea dumneavoastra si in special in ceea ce priveste existenta simptomelor care ar putea necesita diagnostic sau ingrijire medicala.

Articol tradus si adaptat de Viorel Ciurea.

REFERINȚE

Aschoff AK, et al. In vitro bioaccessibility of carotenoids, flavonoids, and vitamin C from differently processed oranges and orange juices Citrus sinensis (L.) Osbeck. J Agric Food Chem. 2015, 63 (2): 578–587.

Bohm V. Lycopene and heart health. Mol Nutr Food Res. 2012, 56 (2): 296-303.

https://www.choosemyplate.gov/

Lila MA. Anthocyanins and Human Health: An In Vitro Investigative Approach. Journal of Biomedicine and Biotechnology. 2004, 2004 (5): 306-313.

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids#introduction

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/isothiocyanates#metabolism-bioavailability

Moore LV, Thompson FE. Adults Meeting Fruit and Vegetable Intake Recommendations – United States, 2013. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2015;64(26):709-13.

Recommendations – United States, 2013. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2015 Jul; 64 (26): 709-13.

Tang L, et al. Total isothiocyanate yield from raw cruciferous vegetables commonly consumed in the United States. J Funct Foods. 2014, 5 (4): 1996-2001.

Wu X, et al. Concentrations of Anthocyanins in Common Foods in the United States and Estimation of Normal Consumption. J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 4069−4075.

Daca sunteti in cautarea unui supliment eficace, de nutritie celulara care sa va ajute in crearea fundatiei solide pentru sanatatea pe care vreti sa o aveti, atunci se merita sa va uitati la ceea ce am descoperit noi...CELLSENTIALS create de USANA. Un produs premiat de Ghidul Comparativ al Suplimentelor Nutritionale NUTRISEARCH, ca fiind în primele trei din peste 1600 de suplimente testate.

Suportul nutritional oferit de acest produs este pentru tot corpul.

-Sistemul imunitar

-Sistemul cardiovascular

-Piele și unghii

-Creier

-Ochi

-Sănătate și integritate celulară

-Sistemul nervos

-Oase și articulații

-Sistemul muscular

-Tiroidă

-Ficat

-Metabolism și energie

Pentru a afla pretul si pentru a cumpara produsele citiți precizările de mai jos

Dacă doriți să cumpărați  produsele CELLSENTIALS , din magazinul online USANA vă rugăm să accesați secțiunea ”Fă cumpărături acum” a site-ului  revolutieinsanatateata.usana.com sau accesați direct aici

Dacă doriți informații suplimentare  solicitați-le la adresa de e-mail:revolutieinsanatatea@gmail.com

Citiți și:ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre ”Axa creier- intestin”;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre detoxifiere.Principalele 8 motive ca să vă detoxificați corpul;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: cum să ne detoxifiem?;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: ficat;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: diete;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Instrucțiuni pentru a îmbătrâni frumos și sănătos;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: Stresul și oboseala glandelor suprarenale;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre:mersul pe jos și activitatea fizică;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre:Sistemul limfatic;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.