Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre renunțarea la alimentele care ne cresc greutatea!

Ziarul de Vrancea
10 sep 2019 4800 vizualizări

Nu este nimic mai rău decât să apelezi la o mâncare gustoasă și care are ca rezultat o durere de burtă. Balonarea și disconfortul sunt repere ale indigestiei. Iar alegerea alimentelor nesănătoase care îți cresc greutatea, pot transforma experiența gustativă plăcută din timpul prânzului, într-o după-amiază plină de disconfort și oboseală.

Acea senzație neplăcută, inconfortabilă, pe care o simțim după excesul de alimente nesănătoase are mai multe nume. Indigestia este un termen vag care cuprinde senzațiile de balonare, abdomen umflat, ltranzit intestinal leneș, care urmează o masă cu alimente grele.

Cu toate acestea, nu este doar supraalimentarea care duce la indigestie. Anumite alimente pot provoca tulburări de stomac mai mult decât altele - veți citi despre unele în curând. O masă bine echilibrată, cu porții corespunzătoare, este ușor digerată. Dar când carbohidrații simpli sau grăsimile saturate îți domină farfuria, poți să fii aproape sigur că îti vei lărgi centura.

O dietă nesănătoasă vă poate face să vă simțiți obosiți și lipsiți de energie. Dar schimbările pozitive și alegerile sănătoase pot vă pot restaura energia și pofta de viață. Multe alimente îți pot bloca digestia. Vestea bună este că există multe alimente care te fac să te simți sătul, fără să îți marească volumul și greutatea.

În primul rând, haideți să evidențiem unele dintre alimentele cele mai comune care pot fi cauza indigestiilor și a tuturor simptomelor asociate, fără să uităm creșterea în greutate. Vom începe cu actorii răi, evident. Amintiți-vă, prea mult din orice aliment poate duce la o supărare gastro-intestinală care să vă ascundă soarele pe cer.

PROBLEMA CU ALIMENTELE BOGATE ÎN GRĂSIMI

Acesta ar putea fi un dezacord. Dar alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi îți măresc greutatea cu siguranță.

Alimentele cu multă grăsime saturată tind să fie foarte grele pentru digestie și te pot face să te simți inconfortabil de plin. Grăsimea (saturată și trans) este adesea adăugată în alimente pentru a stimula gustul. Dar pentru toată această aromă plătim un preț considerabil.

Alimentele grase sunt de obicei sărace în fibre. Aceasta este o problemă, deoarece fibra este excelentă pentru digestie. Împinge scaunul prin sistemul digestiv. Dietele bogate în grăsimi sunt adesea însoțite de constipație. Fără fibre pentru a ajuta digestia, alimentele grase vă vor face intestinul să se simtă greoi.

Alimentele prăjite sunt deosebit de grele pentru corpul tău. Le lipsește fibra și au un conținut scăzut de nutrienți, vitamine și minerale esențiale care vă ajută să vă mențineți energia. Este greu să combateți slăbiciunea și lipsa de energie atunci când folosiți alimente prăjite, adesea foarte grase, pentru combustibil.

ALTERNATIVA… GRĂSIMILE NESATURATE, SĂNĂTOASE

Este imposibil să ai o alimentație sănătoasă fără să ai grăsime în ceea ce mănânci. Este un macronutrient esențial. Dar nu toate grăsimile sunt create egale. Aveți grijă la prea multe grăsimi saturate din alimentația dvs. și faceți tot posibilul pentru a evita grăsimile trans. În schimb, concentrați-vă pe grăsimi nesaturate sănătoase (mono și poli) ca parte a unei diete echilibrate.

Exemple de alimente bogate în grăsimi nesaturate includ: avocado, ulei de măsline, nuci și pește. Aceste alimente sunt bogate în nutrienți și conțin grăsimi care susțin funcționarea sănătoasă a creierului. Deci sfatul nostru este să schimbați unele dintre alimentele cu un conținut mare de grăsimi saturate, cu o grăsime sănătoasă.

PROBLEMA CU CEREALELE PROCESATE

Când este momentul să luăm masa de prânz, ultimul lucru pe care doriți să îl aveți pe masă, sunt cerealele procesate. Și le vei găsi ascunse în pâinea albă, orezul alb și paste. Acesti carbohidrați sunt notorii pentru că arunca zahărul în fluxul sanguin și creează stări de oboseală la scurt timp după.

În cerealele procesate lipsesc componente cheie precum tărâța și germenii. Tărâțele furnizează fibre, care stabilizează energia ore întregi după masă. Cu tărâțele lipsă din ecuație, o scurgere de energie este programată după masă.

Alimentele precum pâinea albă sunt lipsite de germeni. Această parte a bobului este bogată în vitamine B. Corpul tău folosește vitamine B pentru a valorifica energia din alimentele pe care le consumi.

Dacă mănânci prea mult cereale procesate, nu va fi de loc o masă care să îți alimenteze o după-amiază productivă. În schimb, este posibil să ai nevoie de un pui de somn.

ALTERNATIVA….CEREALELE INTEGRALE

O soluție simplă la oboseala și lipsa de energie de după-masă, creată de cerealele procesate, este de a le schimba pentru omologii lor integrali. Cerealele integrale sunt o opțiune mult mai sănătoasă atunci când pregătim masa.

Acest lucru se datorează faptului că cerealele integrale au un conținut ridicat de fibre. Deci, eliberează constant energie și te ajută să eviți nivelul ridicat de zahăr și lipsa de energie după-masă. De asemenea, fibrele ajută produsele reziduale provenite din digestie să călătorească prin intestin. Cu o energie fiabilă și o burtă fericită, cerealele integrale sunt o parte importantă a unei mese și a unei diete sănătoase.

Nu vă mulțumiți cu somnolența și disconfortul stomacal cauzate de cerealele procesate și rafinate. Pune în schimb cereale integrale pe meniu. Căutați pâine din grâu integral, cereale, orez brun și paste cu cereale integrale pentru a vă completa dieta.

ALIMENTELE SCĂZUTE ÎN CALORII POT SĂ VĂ FACĂ SĂ VĂ SIMȚIȚI GREI DUPĂ MASĂ

Este greu de crezut că alimentele cu conținut scăzut de calorii nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere atunci când ai nevoie de o gustare. Caloriile sunt moneda energetică a corpului tău. Și trebuie să mențineți caloriile în mișcare pentru a avea energia de care aveți nevoie pentru a vă îndeplini sarcinile.

Problema apare atunci când sunt folosite prea multe dintre aceste opțiuni cu conținut scăzut de calorii pe parcursul zilei. Aportul insuficient de calorii vă va lăsa corpul să se simtă lipsit de energie. Este dificil să te descurci când rezervorul tău de combustibil este gol. Și, adesea, aceste gustări sunt alimente preambalate, procesate, cu o valoare nutritivă mică. Deci, este un stres dublu pentru corpul tău.

Consumul de calorii restrâns poate fi întârziat. Și te poate determina să mănânci mai mult decât trebuie la următoarea masă. Apoi, ciclul de a te simți rău continuă, deoarece supraalimentarea aduce slăbiciune și balonare. Iar mâncarea suplimentară îți mărește greutatea. 

Modificările metabolismului și echilibrului hormonal pot apărea dacă restricția calorică devine un obicei. Aceste modificări metabolice îngreunează menținerea unei greutăți sănătoase. Și schimbările hormonale pot declanșa scăderea stării de spirit și scăderea sentimentului de bunăstare.

ALTERNATIVA…..GUSTĂRI SĂNĂTOASE ÎN PROPORȚII ECHILIBRATE

Suprasolicitarea în orice aliment are potențialul de a duce la creșterea în greutate. Dar optarea pentru alimente cu conținut scăzut de calorii în detrimentul unei gustari sănătoase, poate produce același rezultat. Atunci când alegeți ceva care să vă revină până la următoarea masă, evitați etichete de tipul: conținut scăzut de calorii și zero calorii.

Alege gustări cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi fructe de pădure, pepene galben și castraveți. Acestea te vor umple și vor oferi organismului tău vitamine și minerale necesare.

Dacă vă îngrijorează aportul de calorii, căutați surse de calorii ascunse. Băuturile carbogazoase, alcoolul și sucul sunt toate pline de calorii. Aceste băuturi nu satisfac foamea. În schimb beți apă și mâncați alimente sănătoase pentru a vă completa necesarul zilnic de calorii.

BĂUTURILE CARBOGAZOASE NU VĂ RIDICĂ TOT TIMPUL NIVELUL DE ENERGIE

Dacă vă simțiți balonați după mâncare, alegerea băuturii ar putea fi de vină. Băuturile carbogazoase precum apa minerală sau alte răcoritoare, sunt foarte populare. Dar aceste băuturi nu încetează să fiarbă după prima înghițitură. Ele creează gaz la mult timp după ce le înghițiți. Și deși nu te fac să te simți greoi, nici nu au un efect secundar de dorit.

În primul rând, să trecem peste ceea ce oferă băuturilor carbogazoase, bule lor caracteristice. Băuturile aromate conțin cantități mari de dioxid de carbon, un gaz. Aceste bule de gaz apar în tractul digestiv. Așadar, ce este distractiv din băutura ta, se traduce prin gaz și balonare în burtă.

O altă sursă de gaz din băuturile carbogazoase este îndulcitorul. Băuturile dietetice au înlocuitori de zahăr care dau acel gust dulce, plăcut. Dar corpul tău știe diferența și acești înlocuitori pot fi greu de digerat.

Limitați alimentele și băuturile care conțin zahăr alcool precum sorbitolul, xilitolul și manitolul. Acești înlocuitori de zahăr călătoresc până la intestinul gros înainte de începerea descompunerii. Gazul poate fi rezultatul acestei fermentații și digestii. Deci, nu trebuie să evitați în totalitate aceste produse. Dar în moderație.

Balonarea și gazele sunt moduri sigure de a vă simți lipsit de confort. Este greu să te simți confortabil când te simți pufos și greoi și aproape explodezi.

ALTERNATIVA…..APĂ, APĂ ȘI IAR APĂ

Eliminați gazul suplimentar din dieta dvs. prin apă potabilă. Apa este băutura la alegere a corpului tău și este lipsită de bule și îndulcitori care îți vor supăra sistemul digestiv mai târziu.

Dacă aroma este ceea ce căutați într-o băutură răcoritoare, încercați să vă infuzați apa cu ingrediente naturale. Puteți obține gustul dorit cu lămâie feliată, tei, fructe de pădure și castraveți. Fii creativ și adaugă și ierburi. Busuiocul, rozmarinul și menta sunt opțiuni populare. Ceaiul din plante poate fi o opțiune bună, care nu este cafeinizată.

Renunță și la apă carbogazoasă. Chiar și fără zahăr adăugat, această băutură aromată poate provoca disconfort intestinal. În schimb, bea apă în cea mai pură formă. 

PRODUSELE LACTATE NU SUNT TOT TIMPUL DE PARTEA NOASTRĂ

Ocazional, putem avea probleme digestive datorită consumului de produse lactate. Acest lucru se datorează faptului că lactoza (un zahăr găsit în majoritatea produselor lactate) poate fi dificil de digerat.

Principalul infractor este de obicei laptele. Laptele de vacă are un conținut ridicat de lactoză și poate provoca gaze în abundență și diaree la persoanele care nu au enzima digestivă lactază. Dacă corpul tău se străduiește să digere lactoza, probabil știi deja despre asta. Statistic, peste 65% din populația globală se luptă să digere lactoza.

Umflarea și oboseala sunt primele simptome care apar după lupta corpului de a digera lactoză. Iar această reacție la lactoză îngreunează absoarbă nutrimenților pe care laptele ar putea să îi ofere corpului. Amintiți-vă, laptele are un conținut ridicat de calciu care consolidează oasele. Cum poți obține lucrurile bune din lactate și să eviți supărarea stomacului fără să fii balonat și să te simți greoi?

ALTERNATIVA…..IAURT, BRÂNZĂ ȘI ALTE PRODUSE DIN LAPTE CARE TREC PRINTR-UN PROCES DE FERMENTARE

Unele dintre produsele lactate pe care le iubim, au început deja descompunerea lactozei. Iaurtul și kefirul sunt făcute cu enzime care încep să transforme lactoza din lapte înainte de a ajunge la intestin. Aceste alternative sunt surse mari de calciu și probiotice care ajută în continuare la digestie.

Dacă sunteți în căutarea unui înlocuitor de lapte, încercați laptele de migdale. Aceasta și alte tipuri de lapte obținute din nuci, pot fi mai ușoarde digerat. Și în plus conțin micronutrienți cum ar fi calciul și vitamina D. Și au un gust grozav.

În cazul în care sensibilitatea la lactoză este deosebit de puternică, încercați un supliment certificat care să conțină calciu, magneziu și vitamina D3.

ÎNLOCUIȚI-LE

Acum aveți o idee referitor la alimentele care vă îngreunează și care se depun în jurul taliei (și băuturile, de asemenea), așa că fiți proactivi și eliminați-le din alimentație. Înlocuiește alimentele greu digerabile pentru opțiuni pline de fibre. Multă culoare în farfurie și alimete biologice vii. Provocați-vă să beți mai multă apă. (Și când credeți că ați băut suficient de mult H2O, turnați-vă încă un pahar.)

Caută alternative la alimentele care te fac să te simți greoi și te împiedice să ai un nivel ridicat de energie. 

ALIMETE PE CARE RECOMANDĂM SĂ LE EVITAȚI

Mancare prăjită

Produse de patiserie 

Grasimile trans

Carnea roșie

Pâinea albă

Pastele

Alimentele pe care scrie CONȚINUT CALORIC SCĂZUT

Sifonul, băuturile carbogazoase

Înghețata, dulciurile

ALIMENTELE RECOMANDATE PENTRU CONSUM

Avocado

Ulei de măsline

Pește gras

Legume coapte

Proteină slabă

Pâine integrală 

Orez negru

Nuci

Fructe de pădure

Pepenele

Castraveții

Apă plată infuzată

Iaurt / Kefir fără zahăr adăugat (cele din comerț au aproape în permanență zahăr adăugat)

Articol tradus și compilat de Viorel Ciurea.

REFERINȚE

https://www.bustle.com/articles/143666-6-foods-that-slow-you-down-both-physically-and-mentally

https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance

https://www.healthline.com/nutrition/8-foods-that-cause-constipation

https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-cause-bloating

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-drain-energy

https://www.healthline.com/health/heaviness-in-stomach

https://www.huffingtonpost.com/entry/6-surprising-foods-that-make-you-tired_us_55b0f6bce4b0a9b94853c8a1

https://medlineplus.gov/bvitamins.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26841435

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28530498

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26176421

https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/bloated-bloating#2

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest document nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

PROGRAM 28 DE ZILE – SĂNĂTATE VIBRANTĂ

 

 

 

Citiți și:ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea | Tema zilei: Să explorăm detoxifierea;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea | Tema zilei: Cum să reducem toxinele din corp pentru a ne recâștiga sănătate;

:ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre ”Axa creier- intestin”;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre detoxifiere.Principalele 8 motive ca să vă detoxificați corpul;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: cum să ne detoxifiem?;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: ficat;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: diete;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Instrucțiuni pentru a îmbătrâni frumos și sănătos;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre: Stresul și oboseala glandelor suprarenale;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre:mersul pe jos și activitatea fizică;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre:Sistemul limfatic;

ZdV te ajută să-ți protejezi și să-ți menții sănătatea | Astăzi despre:Ghidul pentru o mâncare colorată;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și menții sănătatea ta | Astăzi despre toxicitate;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea | Astăzi, despre sănătatea sistemului imunitar!;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și menții sănătatea ta | Astăzi despre mineralele esențiale pentru sănătatea noastră;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și menții sănătatea ta | Astăzi despre articulațiile noastre și sănătatea lor;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea | Tema zilei: Cu ce ne ajută natura să ne vindecăm?

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.