Brand voice

VIDEO | Viticultura, o tradiție a Vrancei, împinsă pe marginea prăpastiei Senatorul PNL Cătălin Toma: ”administrația PSD-ALDE va ajunge să ceară share location-ul la strugurii din Vrancea”

Ziarul de Vrancea
18 sep 2019 2195 vizualizări

2019 este un an de cotitură pentru viticultură u ploile din primăvară și de la începutul verii, urmate de mană, făinare și alte boli, apoi seceta instalată în județ, au făcut ca producțiile de struguri să scadă dramatic u ”e o bătaie de joc ce se întâmplă în acest domeniu!”,  este de părere senatorul PNL de Vrancea, Cătălin Toma, care acuză PSD-ALDE că ia pielea de pe podgoreni.

În Vrancea, județul cu cea mai mare suprafață de podgorii din România, sunt hectare întregi de pe care viticultorii nu au ce recolta. Primele estimări arată că, la nivelul întregului județ, producția de struguri, atât de vin, cât și de masă, este redusă la jumătate comparativ cu anul 2018.

Colac peste pupăză, peste o piață încă nesaturată, prețurile oferite de procesatori pentru struguri sunt o adevărată bătaie de joc. Unele MAT-uri oferă chiar și 60 de bani/kg de struguri de vin, deși media este undeva la 80 de bani/kg. Fără să aibă o piață de desfacere, mulți viticultori sunt nevoiți să vândă pe prețuri de nimic, ieșind în pierdere. Despre câștig din viticultură, micii podgoreni nu vorbesc, pentru că nu există. Un preț minim, care să le garanteze măcar că nu vor ieși în pierdere, ar fi de 1 leu/kg, dar nici acesta nu oferă garanții, în contextul recoltelor scăzute.

Senatorul PNL Cătălin Toma, susținător de mai mult timp al necesității unei strategii de promovare a viticulturii vrâncene, a atras atenția și asupra altor piedici care le sunt puse viticultorilor, care adâncesc și mai mult problemele din acest domeniu cândva înfloritor. Este vorba despre piedici birocratice, dar care se răsfâng asupra buzunarului fiecărui podgorean în parte. “După ce a fost un an extrem de dificil din punct de vedere al climei pentru viticultură, ne trezim acum că toți viticultorii, pe lângă carnetul de comercializare, pe lângă carnetul de viticultor și alte documente, trebuie să mai ia, ca să își poată vinde strugurii, un certificat de indicație geografică. Să dovedească viticultorul, vezi Doamne, că este suprafața într-o anumită zonă geografică. Mai avem puțin și administrația PSD-ALDE o să le ceară oamenilor și share location-ul de la struguri, numai ca să facă dovada că vin strugurii din Vrancea. Nu era de-ajuns că erau DOC-uri, adică denumire de origine controlată, nu e de ajuns că avem atestat obligatoriu care se actualizează și omul plătește bani pentru el, nu e de ajuns ca avem carnete de viticultor care la fel, trebuie plătite, mai trebuie plătite acum și aceste noi documente. Problema e că lipsa unui astfel de document îi afectează pe viticultori. Vă dau ca exemplu un calcul făcut la prima vedere: dacă se duce omul cu bena de 4.000 de kg de struguri, să zicem, și prețul este de 80 de bani kilogramul, dacă nu face dovada că are acest I.G. îi mai scade 30 de bani. La 30 de bani înmulțit cu 4000 ies 1200 de lei pierdere din start. E o bătaie de joc ce se întâmplă în acest domeniu!”,  este de părere senatorul PNL de Vrancea, Cătălin Toma.

Toma: ”Bachus nu e despre podgoreni, ci despre grandomania lui Oprișan”

Cătălin Toma, originar din comuna Jariștea, zonă viticolă de tradiție, ca multe altele din județ, crede că o șansă reală pentru salvarea podgoriilor o reprezintă proiectul inițiat de colegul său deputat de Vrancea, Ion Ștefan, și susținut de PNL, care prevede acordarea unei prime de comercializare de 200 de euro pe tona de produse agricole primare pentru producătorii care vând către unitățile de procesare și de 100 de euro pe tonă pentru produsele scoase pe piață. Pe de altă parte, Cătălin Toma trage un semnal de alarmă și cu privire la un eveniment tradițional al CJ Vrancea, Festivalul Viei și Vinului Bachus, care de la un an la altul înghite tot mai mulți bani din bugetul județului, fără să-i sprijine în vreun fel pe micii producători. “Acest festival e rupt total de ceea ce se întâmplă în podgoriile din Vrancea. E un festival al grandomaniei, în care micii viticultori, din ce în cei mai rari, nu sunt nici pe departe în prim-plan, așa cum se bate Marian Oprișan cu pumnii în piept. 300.000 de euro s-au alocat în acest an de la buget pentru acest festival care nu e despre și pentru țăranii care trudesc la Panciu, Cotești, Urechești, Jariștea sau în orice altă parte, ci despre o grandomanie de prost gust, în care principali expozanți sunt marii vinificatori, care au cu totul alte pârghii decât cei mici. Nu e un festival al celor 100.000 de podgoreni pe care îi avea județul, pentru că nu au mai rămas atâția. Oamenii s-au lăsat de viticultură din cauză că nu i-a ajutat nimeni până acum, și-au lăsat viile de izbeliște, iar încet-încet tradiția județului nostru, care ne-a făcut mândri, moare”,  a adăugat Cătălin Toma, senator și președinte al PNL Vrancea.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Valentin Filip, acum 1652 zile, 10 ore, 10 minute, 11 secunde
Are dreptate senatorul Toma in tot ceea ce afirma . In ceea ce priveste pretul la struguri , acesta ar trebui sa fie minim 2 lei / Kg la margine de rand , altfel viticultura va disparea , va ramane citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.