Brand voice

VIDEO | Lansarea proiectului de asistență comunitară pentru vârstnici de la Mărășești, un succes

Ziarul de Vrancea
4 ian 2023 2648 vizualizări

Reamintim că persoanele vârstnice cu domiciliul în orașul Mărășești (inclusiv satele componente, Pădureni, Haret, Călimănești, Modruzeni, Cartier Tișița) pot beneficia, începând cu 1 decembrie 2022, de servicii sociale de asistenţă comunitară prin intermediul proiectului lansat de Asociația „Voluntariat Pentru Viață” în cadrul Centrului Social Multifuncțional din str. Ec. Teodoriu, nr. 2 din orașul Mărășești.

Asociația Voluntariat Pentru Viață a anunțat public, pe Facebook, primul succes de amploare al proiectului „Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice”. Astfel, pe 20.12.2022, la deschiderea programului de asistență comunitară pentru vârstnici, marcat printr-o serbare de Crăciun, au fost prezenți peste 50 de seniori – aproape dublul invitaților pe care Asociația și-a propus initial să îi întâmpine cu glasul copiilor ce vestesc Crăciunul. Protagoniștii acestor momente dedicate lansării proiectului la Mărășești au fost elevii claselor a IV-a A și a IV-a B de la Școala Generală Nr. 2 din Mărășești, coordonați de doamnele profesoare-învățătoare Liliana Dogaru, Maricela Panaite, doamna bibliotecară Daniela Gheorghe și domnul profesor de religie George Silivestru.

Sărbătorim primul succes de amploare al proiectului ”Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice”, unde ne-au bucurat cu prezența peste 50 de seniori – aproape dublul invitaților pe care ne-am propus inițial să îi întâmpinăm cu glasul pur al copiilor ce vestesc Crăciunul. 

 În data de 20.12.2022 a avut loc deschiderea programului de interes național “Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice “ marcat printr-o serbare de Crăciun, unde protagoniștii au fost elevii claselor a IV-a A si a IV-a B ai Școlii Generale nr.2 din Mărășești, coordonați de doamnele profesori-învățători Liliana Dogaru, Maricela Panaite, doamna bibliotecară Daniela Gheorghe și domnul profesor de religie George Silivestru. Micuții școlari i-au emoționat pe bunicii veniți  cu curiozitate să redescopere magia Crăciunului  alături de nepoțeii lor.

Au fredonat împreună colinde demult uitate și  micuții actori le-au interpretat o scenetă cu și despre Nașterea Domnului. 

Programul de interes național ”Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice”, este finanțat cu ajutorul Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, si este dedicat tuturor pensionarilor ce au împlinit frumoasa vârstă de 65 de ani. Scopul proiectului este de a pune bazele formării și dezvoltării durabile a unei comunități viabile pentru generația vârstnică. Ne dorim să descoperim și să aplicăm conceptul de solidaritate, pornind de la respectul față de înaintași, recunoscând meritele celor trecuți prin mai multe experiențe. Prima tangență cu ”bunicii” Mărășeștiului a fost una remarcabilă, copilașii au fost mai mult decât încântați să le aducă zâmbetele pe fețe în preajma sărbătorilor, iar dânșii au fost recunoscători pentru experiența trăită, feedback-ul fiind unul pozitiv. Vârstnicii au avut ocazia să schimbe păreri, să empatizeze cu atmosfera primitoare și să se bucure de fericirea copiilor, aflați cu toții pe lista lui Moș Crăciun. 

În acest context prielnic, ne-am alocat timpul necesar pentru a le putea explica tuturor seniorilor prezenți  drepturile lor și toate beneficiile cu care vine la pachet participarea în acest proiect. Printre obiectivele principale ale proiectului se enumeră inclusiv sprijinul (social, fizic, psihic și comunitar) pe care dorim să-l facilităm beneficiarilor prin furnizarea serviciilor sociale pentru educarea și menținerea intelectuală (prin voluntariat, prin consiliere psihologică sau prin activități noi) și pentru valorificarea potențialului intelectual (printr-un stil de viață sănătos, servicii medicale corespunzătoare și realizarea unor activități culturale sau artistice).  

Ne dorim ca și pe viitor interesul să fie cel puțin la fel de mare, participarea să fie înmulțită cu noi persoane vârstnice care încă n-au auzit de proiectul destinat lor și comunitatea din Mărășești să adune cât mai mulți bunici, dornici de a privi frumusețea ajutorului primit în semn de recunoștință pentru viața plină pe care au dus-o până acum. Perioada de desfășurare a proiectului este de doi ani, deci până în 30.11.2024, ai timp să-ți inviți și tu bunicii să facă parte din comunitatea de seniori fericiți din Mărășești. Noi vom pune în joc toate resursele de care dispunem pentru a le putea oferi un trai ușor, departe de grijile cotidiene. Fie că este vorba despre a-i ajuta cu menajul, cu relațiile interumane dezvoltate împreună cu restul membrilor comunității seniore sau cu sprijinul în reintegrarea socială sau familială, noi suntem aici pentru dânșii. Pentru orice informații suplimentare cu privire la beneficiile programului, pentru a deveni membru beneficiar în proiect sau pentru a afla despre întâlnirile viitoare gândite în cadrul proiectului, vă așteptăm apelul la 0754294633.

Voluntariat Pentru Viață 

Centrul Social Multifuncțional ,,Rudolf Sucoverschi” Mărășești

Citiți și: Persoanele vârstnice cu domiciliul în Mărășești pot beneficia de servicii sociale de asistenţă comunitară

Persoanele vârstnice cu domiciliul în orașul Mărășești (inclusiv satele componente, Pădureni, Haret, Călimînești, Modruzeni, Cartier Tișița) pot beneficia, începând cu 1 decembrie 2022, de servicii sociale de asistenţă comunitară prin intermediul proiectului lansat de Asociația „Voluntariat Pentru Viață” în cadrul Centrului Social Multifuncțional din str. Ec. Teodoriu, nr. 2 din orașul Mărășești. Despre ce servicii sociale este vorba și cum se poate cere asistență:

Anunț de lansare a proiectului:  ”Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice” în orașul Mărășești,  în cadrul Programului de interes național ”Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice”

Asociația Voluntariat Pentru Viață Mărășești, județul Vrancea, în  calitate de furnizor de servicii sociale acreditat, anunță începerea proiectului ” Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice” în cadrul Centrului Social Multifuncțional din str.Ec. Teodoriu, nr.2 din orașul Mărășești,  jud. Vrancea .

Beneficiarii serviciilor sunt persoanele vârstnice, așa cum sunt definite de Legea Nr. 292/2011 a Asistenței Sociale,art.5 lit. b, persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani, cu domiciliul în orașul Mărășești (inclusiv satele componente, Pădureni, Haret, Călimînești, Modruzeni, Cartier Tișița).

Perioada de derulare a proiectului și calendarul estimat al activităților,este de 24 de luni, începând cu data de 1 decembrie 2022.

Cererea poate fi completată la sediul nostru din Str. Ecaterina Teodoroiu, nr.8, Mărășești în intervalul de luni până vineri de la ora 9,30-17,30.Regula de înscriere este primul venit, primul servit. Cererile pot fi completate și de aparținătorii sau reprezentanții legali ai persoanelor vârstnice, potențial beneficiari.

Documente necesare: Carte de identitate beneficiar, carte de identitate aparținători.

Serviciul de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice cu o capacitate de 50 de persoane/lună constând în următoare intervenţii şi activităţi:

  1. de furnizare a serviciilor sociale de interes public general/local, în cadrul serviciului social -,, Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice’’
  2. sprijin în vederea facilitării integrării/reintegrării socialeşi inserţiei/reinserţiei familiale a persoanelor vârstnice.
  3. consiliere psihologică, precum şi, după caz, de grup
  4. de valorificare a potențialului persoanelor vârstnice din comunitate în vederea prevenirii situațiilor de neglijare, abuz, abandon, violență, excluziune socială etc., prin asigurarea următoarelor activități:

1. activități de sensibilizare și informare a populației

2. promovarea participării sociale

3. activități de voluntariat

4. educație extra curriculară: activități de digitalizare persoane vârstnice, educație pentru sănătate, educație privind prevenirea și combaterea bolilor transmisibile, educație pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri, alcool, tutun, educație civică, educație pentru dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă, educație pentru prevenirea și combaterea comportamentelor anti-sociale;

 e) de informare a potențialilor beneficiari, autorităților publice și publicului larg despre domeniul său de activitate și de promovare a drepturilor beneficiarilor și a unei imagini pozitive a acestora, de promovare a drepturilor omului în general, precum și de prevenire a situațiilor de dificultate în care pot intra categoriile vulnerabile care fac parte din categoria de persoane beneficiare, potrivit scopului acestuia, prin asigurarea următoarelor activități:

1. întâlniri cu liderii de opinie din comunitate;

2. organizarea de activități de informare a publicului și sensibilizare a opiniei publice sau a grupurilor țintă;

3. întâlniri organizate cu grupuri de beneficiari pentru informare asupra drepturilor lor;

4. inițierea de parteneriate și colaborări cu diverse instituții locale în vederea asigurării unui sprijin pentru dezvoltarea armonioasă a familiilor și copiilor aflați în dificultate;

f) promovarea unui stil de viaţă sănătos şi activ: facilitarea accesului la servicii medicale.

g)acompaniere în scopul prevenirii şi combaterii izolării sociale, menținerea legăturii cu membrii comunității ( vecini, membrii de familie, biserică, medic de familie).

h) dezvoltarea unor forme de participare colectivă formală la activități de socializare din cadrul comunității.

 i)promovarea unui stil de viaţă activ din punct de vedere social, organizarea evenimentelor şi/sau facilitarea accesului la activităţi culturale şi artistice, excursii şi drumeţii.

 j)   suport pentru realizarea unor activităţi instrumentale ale vieţii zilnice (menaj,  gestionare bunuri, efectuare cumpărături, plata facturilor), precum şi mici amenajări a mediului ambiant.

k) de asigurare a calității serviciilor sociale.

Proiectul este finanțat de către Guvernul României prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Programului de interes național ”Servicii sociale de asistenţă comunitară pentru persoanele vârstnice”

Pentru detalii vă rugăm să sunați la tel:

Drăgan Any Mary -asistent social: 0754.294.633

Chiriș Bogdan Ionuț-Președinte: 0770.464.485

Pentru înscrieri:

Pal Diana Alberta : 0770.770.220


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.