Brand voice

VIDEO | Școala din Vrancea, trecută prin două războaie mondiale, renovată complet la 130 de ani de la înființare

Ziarul de Vrancea
23 mai 2022 4858 vizualizări
Șapte săli de curs, printre care una de sport, și o sală de grădiniță au fost renovate complet, în decurs de patru luni, la Popești, județul Vrancea, cu ajutorul asociației Bookland.Foto:scoala9.ro
Șapte săli de curs, printre care una de sport, și o sală de grădiniță au fost renovate complet, în decurs de patru luni, la Popești, județul Vrancea, cu ajutorul asociației Bookland.Foto:scoala9.ro

Una dintre cele mai vechi școli din țară, din Popești, județul Vrancea, ctitorită în 1892, a fost renovată complet printr-un proiect al asociației Bookland. Organizația a modernizat și dotat până acum 37 de instituții de învățământ de la țară și vrea în 2022 să mai adauge 27. Școala din Popești, care a trecut prin două războaie mondiale, poate sta azi în rând cu oricare instituție de învățământ de la oraș. 

VIDEO:BookLand Romania

Școala din Popești a fost construită chiar dinaintea reformei complexe a învățământului, făcută de ministrul educației de atunci Spiru Haret. A fost dată în folosință în 1892. Renovări au mai fost, spune directorul școlii, Ionuț Bercaru, dar nu substanțiale: „Lipituri, pe ici, pe colo, dar înainte de anii ‘90, pe vremea C.A.P-ului”. 

Școlile de la țară au, în general, cele mai mari probleme. Peste 20% dintre elevii din mediul rural consideră că printre marile probleme ale școlii lor este infrastructura inadecvată și 40% arată cu degetul spre faptul că nu au nici măcar un laborator, arată un raport al Consiliului Național al Elevilor. 

Până anul acesta, școala din Popești era din categoria celor în care inspectorii de situații de urgență descopereau cele mai multe nereguli. Unitățile construite înainte de anii 1990 nu necesită, potrivit legii, autorizații de funcționare, dar sunt verificate anual. 

„Mobilierul era de pe vremea lui Moș Ion Roată”

Șapte săli de curs, printre care una de sport, și o sală de grădiniță au fost renovate complet, în decurs de patru luni, cu ajutorul asociației Bookland. „Ideea a fost a unei colege de la grădiniță (n.r. Grădinița cu Numărul 1, aflată în aceeași curte)”, povestește directorul. Colega sa venise cu ideea să înscrie grădinița în programul de renovare. „Dar școala arată mult mai rău!”, s-a gândit el atunci. Așa că au completat împreună un formular, pe site-ul asociației. 

Și-au dorit să păstreze „personalitatea” școlii, așa că lucrătorii au intervenit cu atenție asupra ei. Ce s-a schimbat? „Totul! De sus până jos”, spune directorul. 

Școala era într-o situație deplorabilă, spune și Mădălina Mocanu, director de marketing și comunicare al asociației Bookland. „Prin acoperișul vechi ploua în interior, pereții aveau fisuri și infiltrații, nu exista șapă, parchetul era deteriorat, ușile și geamurile antice nu se mai închideau bine și frigul era la el acasă”. 

„De asemenea, mobilierul era de pe vremea lui Moș Ion Roată… Cum să învețe, azi, acești copilași minunați în condițiile secolului 19?!”, a adăugat ea. 

Astfel, acoperișul a fost înlocuit, iar pereții au fost izolați cu un termosistem decorativ produs în România, potrivit asociației. 

Directorul care a lăsat Bucureștiul sufocant. Acum „știe totul despre elevi”

Ionuț Bercaru are însă planuri și mai mari pentru școala în care predă istorie de mai bine de 10 ani. Originar din satul Bordești, aflat la câțiva kilometri de Popești, Bercaru s-a întors în județul Vrancea după ce ani de zile a predat istorie elevilor din București. „Am zis gata, mă întorc acasă, nu mai suportam, ajunsese să mă sufoce aglomerația urbană”, povestește Ionuț Bercaru pentru pentru scoala9.ro

Pasionat de arheologie, Ionuț Bercaru s-a făcut profesor pentru a călca pe urmele părinților săi, amândoi dascăli: mama de limba și literatura română și tatăl de fizică-chimie. 

În școala din Popești a ajuns în 2008, pentru a-și completa norma. „Am rămas aici ca să mă lupt cu morile de vânt. Încetul cu încetul…”, spune râzând Ionuț Bercaru citat de scoala9.ro

Rezultatele au început să se vadă. Ionuț Bercaru spune că la sat se învață mai multă carte. De ce? „Ajungi să-ți cunoști mai bine elevii. Având câte 15 copii în clasă, am ajuns să știu totul despre ei: cum învață, cu ce se îmbracă, ce mănâncă în pauza de prânz, unde le sunt părinții și ce relație au cu ei etc.”, povestește directorul Ionuț Bercaru pentru scoala9.ro

„În Capitală, cu una dintre clasele unde predam istorie mergeam la olimpiadă, iar pe alții, dintr-o altă clasă, îi învățam să scrie și să citească”, adaugă profesorul de istorie. 

Școala din Popești a trecut prin două războaie mondiale și a fost și spital de campanie

Profesorul de istorie poate acum să se folosească de clădirea școlii, veche de 130 de ani, ca material didactic. A fost construită chiar înainte ca Spiru Haret să ajungă ministrul „instrucțiunii publice” și să pornească o campanie de alfabetizare a României: timpul mandatelor sale aproape 2000 de noi unități de învățământ. 

În timpul Primului Război Mondial, când zona era ocupată de nemți, clădirea a fost folosită ca spital de campanie. „Frontul de la Mărășești era la 40 de km de aici. În zona asta, trupele se odihneau, iar răniții erau aduși aici, în clădire. Devenise spital de campanie, căci sălile erau mari, încăpătoare”, povestește directorul conform scoala9.ro

„Și acum, în grădinile oamenilor, când sapi mai adânc pentru vreo fundație, mai găsești rămășițe umane din timpul Primului Război Mondial”, adaugă Bercaru, în timp ce ne plimbăm în sălile mari, aerisite, care miros încă a vopsea, printre muncitorii care se ocupă de finisaje. 

De altfel, în satul natal al profesorului de istorie, Bordești, la 15 km de Popești, există Cimitirul ostașilor români și germani, care a devenit monument istoric, cunoscut printre turiști.   

În urmă cu 6-7 ani, Bercaru încă mai găsea veterani pe care-i chema să le spună povești de război elevilor. Acum, cu războiul la graniță, mărturisește profesorul de istorie, copiii citesc „povești” de pe Internet: „Copiii sunt interesați de război, sunt curioși, pun întrebări, iar unii dintre ei, mai curajoși, îmi spun că sunt gata să se lupte cu rușii (râde)”. 

„Iată cum, în situații de criză, se mai nasc simțiri naționale, patriotice, ceea ce e foarte bine”, continuă zâmbind profesorul. 

 Citiți întreg articolul publicat pe site-ul:scoala9.ro accesând titlul alăturat:O școală din Vrancea, trecută prin două războaie mondiale, renovată complet la 130 de ani de la înființare. „Cum să învețe acești copii minunați în condițiile secolului 19?” 

Citiți și:Foto | Demarează termoizolarea Școlii din Popești, cu cele mai moderne profile arhitecturale din polistiren extrudat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.