Brand voice

VIDEO | Profesoara Gabriela Obodariu de la CNAIC Focșani la podcastul CJI, cu tema „Istorie și extremism - de la clasă, la media”

Ziarul de Vrancea
9 mar 2025 1386 vizualizări

<<Nu e că uităm istoria sau că nu ne-a învățat cineva suficientă istorie, ci că de fiecare dată trebuie să ne înfruntăm pe noi înșine și să ne uităm în oglindă la valorile în care credem>>, explică Gabriela Obodariu, întrebată despre întoarcerea curentelor extremiste în zilele noastre. Gabriela este profesoară de istorie la Colegiul Național <<Alexandru Ioan Cuza>> din Focșani și parte din Comunitatea de Educație Media. A vorbit cu Julia Nagy, gazda podcastului CJI, despre istorie și educație media la clasă, și cum contribuie ele la formarea cetățenilor. Gabriela spune că încearcă să dezvolte abilitatea elevilor de a-și pune întrebări și să sedimenteze valori. Cum ne ajută istoria să înțelegem prezentul? <<Dacă ne uităm la ce se întâmpla în perioada interbelică, la ascensiunea antisemitismului, la ideea de a căuta țapi ispășitori, dacă ne uităm la regimurile totalitare și vedem ce a presupus controlul total al societății de către o singură ideologie, deci dacă luăm aceste lecții de istorie, cu siguranță putem să vorbim despre faptul că nu poți să te ascunzi în spatele libertății de exprimare pentru a insulta pe cineva, pentru a transmite un mesaj de ură, pentru a încerca să excluzi anumite părți ale societății.>> Acest episod al podcastului face parte din Programul de Educație Media demarat de CJI în parteneriat cu Romanian American Foundation și este susținut prin proiectul <<Digital literacy transformation for Romanian Youth>>, proiect finanțat de Fondation Botnar, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT. Acest material reflectă numai punctele de vedere ale participanților la dialog iar partenerii menționați nu pot fi făcuți responsabili pentru nicio utilizare a informațiilor conținute aici.” -Centrul pentru Jurnalism Independent

VIDEO:Centrul pentru Jurnalism Independent

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.