VIDEO | Solicitare în premieră, adresată înaintea începerii școlii de prefectul Halici primarilor din Vrancea
Prefectul Nicușor Halici a convocat miercuri, 06 septembrie 2023, primarii din județul Vrancea la o întâlnire pentru a le asculta problemele cu care aceștia se confruntă înaintea începerii școlii în anul de învățământ 2024/24. Însă, ca o noutate comparativ cu solicitările făcute de reprezentanții Guvernului în județul Vrancea în ceilalți ani, în discursul susținut înainte de începerea propriu-zisă a întrunirii, prefectul Halici a lansat un apel în premieră.
Astfel, după ce i-a atenționat în legătură cu autorizațiile sanitare și cele ale ISU, prefectul Nicușor Halici le-a solicitat primarilor din Vrancea să se implice în desfășurarea eficientă a planului județean, inițiat de el la preluarea mandatului, de diminuare și limitare a consumului de droguri. Totodată, prefectul a tras un semnal de alarmă în privința scăderii - cu aproximativ 5000 - a numărului de copii care frecventează școlile din județ față de anul școlar anterior.
„Vă dați seama din aceștia 5000 mai puțini cu diverse probleme sau cu vulnerabilități, care unele dintre ele pot fi ireversibile, de genul consumatorilor de droguri, putem să ne întrebăm: <<Pe mâna cui lăsăm țara?Și pentru ce ne zbatem atât de mult și facem tot felul de investiții? Doar pentru noi și pentru moment?>> Da trebuiesc făcute! Dar cred că trebuie să avem și o abordare mai de ansamblu”, și-a încheiat prefectul Nicușor Halici discursul susținut, miercuri 06 septembrie 2023, în fața primarilor din Vrancea în întrunirea convocată înaintea începerii școlii.
Prefectul Nicușor Halici: „Având în vedere că peste câteva zile începe efectiv anul școlar - sau școala mai degrabă, că anul școlar a început la 1 septembrie - în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru implicare, pentru faptul că ați reușit să faceți foarte multe lucruri în ultima perioadă și chiar de la ultima întâlnire pe care am avut-o. Când v-am rugat să acordați o atenție deosebită vacanței școlare pentru a mai remedia, a mai suplini sau a mai cârpi pe românește, acolo unde e nevoie. Și unde așteptați până la urmă niște proiecte mai mari pe modernizare, fie că vorbim de fonduri guvernamentale, locale sau europene. Și pentru aceasta vreau să vă mulțumesc. Dar și așa, tot mai aveam câteva probleme în anumite Unități Administrativ Teritoriale (UAT). Și dacă din 113 unități școlare cu personalitate juridică, peste 240 de școli cu autorizație sanitară de funcționare. Avem și 50 de astfel care sunt fără personalitate juridică, sunt subsidiare, dar care și în cazul lor trebuie fără doar și poate o autorizație saniatară de funcționare. Pentru că aici vorbim de 50 de localități cu 167 de școli. Cele mai mari probleme le reprezintă diversele stadii de modernizare sau de începere a modernizării. Din fericire, chiar dacă mai avem 5 exemple, dar totuși e un salt foarte mare și trebuie apreciat și acest lucru, că doar 5 dintre acestea nu îndeplinesc condiții doar din punct de vedere al spațiilor comune pe toalete.
Adică în continuare mai avem 5 școli din astea, dar repet, nu centre de școală sau cu personalitate juridică, ci subsidiare, care în continuare au „vestita toaletă în curte”. Sunt convins și din discuțiile pe care le-am avut cu dumneavoastră pe cele 5 școli, știu că sunteți în diverse stadii de implementare sau de construcție a altor entități și în acest caz să le oferim și acelor copii condiții corespunzătoare. Din fericire, la fel am făcut pași foarte mari și din punct de vedere al securității la incendiu. În schimb, avem în continuare 36 de clădiri care nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Și chiar dacă raportat la cele 434 de școli, câte sunt la acest moment avizate la nivelul județului Vrancea e un număr infim, totuși trebuie să avem în vedere că acolo sunt copiii noștri, ai semenilor noștri, cadre didactice. Adică oameni care trebuie și ei protejați. Și acum, dacă cu toaleta mai merge cum mai merge, prin curte, spe să nu mai meargă foarte mult nici asta, din punct de vedere al siguranței cred că lucrurile trebuie puțin mai mult accentuate. Și aici aș avea rugămintea să găsiți cât mai repede soluții și în aceste cazuri. Pentru a avea acele autorizări de securitate la incendiu. Sunt într-adevăr câteva care sunt în curs de autorizare și cu teme și soluții de implementat.8 dintre ele sunt într-un stadiu avansat. Din punct de vedere al pazei și al securității și aici stăm bine. În schimb aici aveam mai multe locații. Adică un număr de 151 de unități de învățământ care nu dispun de servicii da pază sau sisteme de supraveghere VIDEO.”
Apelul prefectului Halici către primarii din Vrancea să se implice în desfășurarea eficientă a planului județean de diminuarea sau limitarea consumului de droguri
Prefectul Nicușor Halici: „După cum vedeți și dumneavoastră, poate mai puțin din experiențele de la nivelul fiecărei localități, vedeți că opinia publică este tot mai des asaltată cu tot felul de incidente, în special, bineînțeles negative, că altfel nu se poate în țara aceasta, în special de la școli. Și aici mă refer la bullying ( n.r. bullying-ul reprezintă un act de violență, fizică, verbală și psihică). Și mă mai refer la un fenomen care văd că a început să capete atenție acum, un pic națională. Și mă bucur pentru acest lucru. Pentru că poate o emulație din asta națională să ne trezească! Sau să ne unească mai mult. Mă refer la fenomenul de consumuri de droguri în special. Chiar dacă noi la nivel de județ am început -și poliția are de ani de zile și din primele zile ale mandatului meu de prefect- am început și am avut discuții pe acest subiect, văzând că sunt insuficiente și ca forțe, și din punct de vedere al dimensiunii fenomenului, am luat o decizie. De constituire a unui plan județean de măsuri cu privire la diminuarea sau limitarea consumului de droguri, în martie. Pe 18 martie anul curent am tras semnale de alarmă și la nivelul Guvernului, și din păcate am văzut inclusiv niște incidente care practic văd că se repetă aproape zilnic. Mă refer la diversele accidente de circulație, inclusiv cu victime umane datoarate celor care consumă astfel de substanțe( n.r. droguri).
Stimați colegi, distinși colegi, dragi colegi! E un fenomen care chiar dacă poate nu-l resimțim în mod direct unii dintre noi, e un fenomen care capătă o amploare care ne poare copleși, sau care ne poate duce la nivelul la care să spunem: «Am făcut asfalt, am făcut școală am făcut tot felul de investiții în comună aceasta, orașul acesta, municipiul acesta, dar cui le lăsăm?»
Tineri am fost și noi, avem copii, avem nepoți. Ei sunt până la urmă viitorul și cel mai important lucru pe care-l putem lăsa. Și ca oameni și ca autorități. Rugămintea mare este: Hai să dăm o atenție deosebită și tipului acesta de acțiune, în special de pază sau de supraveghere. După aceea, coordonat cu IPJ Vrancea care coodonează la nivel județean acest plan de măsuri și de acțiune, să vedem cum putem să limităm cât mai mult accesul copiilor noștri. Dacă mandatul anterior vorbeam și primeam informații despre copii de liceu din clasa a XI-a, a XII-a, în primele zile ale acestui mandat, când am venit, am în informațiile primite că vorbim de copii de lasa a V-a, a VI-a care încep să consume substanțe etnobotanice și apoi, pentru ca la clasa a VII, a VIII-a să ajungă la consum de droguri. Un consum care de foarte multe ori, sau în foarte multe situații este ireversibil. Din păcate!
Și de asta rugămintea și apelul meu este și către dumneavoastră. Haideți să depunem un efort. Am făcut și către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea. Vă rog să faceți și către părinți! Haideți să venim cu informații să vedem care sunt circuitele. Ei se adaptează! Am încercat, am ridicat puțin accesul în școli. Se duc în proximitatea școlilor. Prin diverse localuri. Din păcate, și acolo va trebui să luăm niște decizii. Pentru că nu e normal ca în proximitatea școlilor să se vândă în continuare țigări, băuturi alcoolice. La 20 de metri sau peste gardul școlii și așa mai departe. Și se vând în astfel de locuri și astfel de substanțe, dar mai ales încep să apară drogurile. Care sunt de foarte mare risc. N-avem cum! Până la urmă, să plecăm fiecare la pensie sau pe lumea cealaltă, tragem linie și constatăm un lucru. Ce am făcut? Repet, dincolo de obiective și știu cât vă zbateți, măcar prin prisma faptului cât ați stat pe la noi în județ sau Guvern. Dar fundamnetal este că trebuie să le construim și viitorul lor, al copiilor. Și sunt într-o fază de turnantă finală, până să treacă la etapa de adulți. Să știe pericolul sau riscurile la care se supun.
Și ca să vedeți și ironia, din constatările făcute de colegi, cei mai vulnerabili sunt cei foarte bogați sau cei foarte săraci! Cei foare bogați pentru că-și permit și au de unde. Și au de toate și având, încearcă și alte lucruri. Și aceasta pare-se că-i «în trend». Iar cei foarte săraci pentru că nu-și permit, dar pot să devină minim dealeri. Și așa îi amăgesc să consume prima dată. După aceea, încep să se creeze stările de dependență și pentru că nu au bani să și le procure, ei devin la rândul lor distribuitori. Ca și noi la vârsta lor, sunt foarte bine structurați și securizați. Noi eram cu prostioarele care erau la vremea aceea, ca-n orice etapă a vârstei și așa mai departe. Dar erau niște lucruri chiar copilărești, dacă stăm să ne uităm la asta. Astăzi ei se acoperă foarte mult. Și de foarte multe ori, foarte mulți părinți vin, ne spun și personal. Dar apoi nu vor să se expună public sau să-și expună copiii. Aceasta este o altă problemă. Și aici nu vorbim de expunere, ci de recunoaștere. Da, vin, îmi spun. Dar când «Hai să mergem la instituția x să îți asumi» și așa mai departe, foarte puțini sunt cei care merg să-și asume. Și aici trebuie la nivel de comunități să găsim niște metode prin care să-i antrenăm și pe părinți. Și să-i antrenăm nu în sensul că «Stai că și copilul meu e neapărat consumator» pentru că e un lucru care inhibă foarte mult. Ci să-i antrenăm într-o zonă din aceasta «Hai să ne protejăm copiii! Hai să protejăm viitorul. Și hai să punem umărul să-i facem niște adulți sănătoși! Din toate punctele de vedere!» Da știu că aveți foarte multe lucruri de făcut! Știu birocrația prin care treceți. Și eu trec și mă confrunt cu ea zilnic ca și toate celelalte instituții din subordinea Guvernului. Dar hai să dăm puțină atenție și zonei acesteia. Pentru că este o zonă care se accentuează foarte mult.”
Școala începe în anul 2023/24, în Vrancea cu un număr de aproximativ 5000 de copii mai puțini decât în anul școlar anterior
Prefectul Nicușor Halici: „Și dacă mai mergem tot pe acest segment al școlilor, vedem că la nivelul județului Vrancea suntem într-o continuă scădere de la an la an a numărului de copii care frecventează cursurile, dar nu că ar fi mai mulți și ar sta acasă, ci pentru că se nasc mai puțini. Și anul acesta nu facem excepție și avem cu aproximativ 5000 ( cinci mii) mai puțini decât în anul școlar anterior. Vă dați seama din aceștia 5000 mai puțini cu diverse probleme sau cu vulnerabilități care unele dintre ele pot fi ireversibile de genul consumatorilor de droguri putem să ne întrebăm «Pe mâna cui lăsăm țara? Și pentru ce ne zbatem atât de mult și facem tot felul de investiții? Doar pentru noi și pentru moment?» Da, trebuiesc făcute! Dar cred că trebuie să avem și o abordare mai de ansamblu.”