Brand voice

VIDEO | Cum cresc 50 de bizoni de stepă americană în județul Vrancea, la ferma din Bordeasca Veche, comuna Tătăranu

Ziarul de Vrancea
12 mar 2023 9916 vizualizări

Ferma de bizoni din satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea aparținând tânărului fermier Răzvan Avram din localitate a fost unul din subiectele ediției din 6 martie 2023 a emisiunii „Roadele pământului” difuzată de postul de televiziune Trinitas TV. Vizionați în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a subiectului din emisiune referitor la ferma de bizoni din satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea. Citiți de asemenea transcrierea integrală a acestei porțiuni de emisiune 

Reporter Trinitas TV emisiunea „Roadele  pământului”: În timp ce unirii români aleg să crească vaci, porci, oi sau găini, un tânăr de aici din satul Bordesca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea a ales să-și umple ferma cu bizoni. În momentele următoare vorbim despre animalul sălbatic care poate atinge la maturitate peste 2 metri înălțime și poate să cântărească mai mult de o tonă. Adică mai mult decât un urs.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiunea „Roadele  pământului”: Răzvan are 37 de ani. Din anul 2019 crește bizoni 

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Bizonii sunt animale de la care noi, oamenii, putem învăța. Sunt animale ecologice. Trăiesc și se hrănesc, consumă totul doar din natură. Lasă și ceva în urmă tot natural. Așa că e o altă alternativă 

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: Ideea de a avea propria fermă de bizoni a prins contur în câțiva ani. Acesata după ce a studiat cam tot ce se putea despre ei.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: La fiecare 150-200 de oi ai nevoie de minim doi oameni. La bizoni, nu! Principala diferență e omul. Bovinele au nevoie de un spațiu mult mai mic. În schimb bovinele au nevoie de mută atenție. Iar bizonul fiind un animal sălbatic chiar n-are nevoie de atenție.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiunea  „Roadele  pământului”: De loc din Vrancea, Răzvan s-a mutat împreună cu familia în locurile natale după aproximativ 8 ani de lucrat în domneiul IT în București. 

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Aici avem 36 de hectare împărțite în boxe, boxe care după ce se  pășunează o boxă, adică  după ce se termină iarba, îi mutăm în celaltă boxă, prima boxă rămâne la regenerat. Și tot îi mutăm dintr-o boxă în alta. Au sistem de adăpare cu apă, încălzit pentru timp de iarnă, automat. Cel mai în vârstă bizon are cred că 6 ani. Iar cel mai tânăr are 5 luni. O familie minimă ar fi de 5. De omorât nu se omoară deși exsită și posibilitatea. Câd se simt atacați sau consideră că n-au scăpare, provoacă infrarct controlat. Fiind mai puțin de 5 sunt agitați. Nu au confort, nu au căldura familiară. Și atunci tot timpul caută să plece să-și caute o familie. Pentru noi sau pentru captivitate nu e un lucru bun pentru că automat va dărâma orice. Cred că nu putem construi ceva vare să țină. Sunt atât de puternici încât ca să-l liniștim avem nevoie să le dăm o familie.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiunea „Roadele pământului”: Familia Avram a pornit la drum doar cu investiție proprie.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Investiția merită, dar are un timp de pauză financiară în primii 2-3 ani. Adică e o perioadă în care ei trebuiesc lăsați să se reproducă și puii să devină adulți pentru a începe vânzările.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiunea  ”Roadele  pământului”: Primele capete le-a cumpărat de la cea mai mare fermă de bizoni din România. Între timp a reușit să dubleze numărul lor.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Bizonii i-am adus din Salonta. Și la Salonta au venit din Austria. Am început cu 21 de capate iar acum sunt în jur de 50 cu aproximație .Numărul lor îl vom crește în raport cu suprafețele pe care le vom găsi achiziționa sau concesiona pentru ei. În cazul în care suprafața ne obligă să ne restrângem, ne restrângem.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: Bizonii s-au adaptat extrem de bine la condițiile de climă din țara noastră.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Lor le e foarte bine afară. Dacă se poate, ceva frig. Ceva ploaie, ceva zăpadă. Înainte să vină o zăpadă acum vreo 2 ani era o ceață și se jucau exat ca și copiii mici, se tăvăleau.pe burtă. Doar afară le place. Natura pentru ei e importantă. În America spre exemplu ei sunt animale de preerie.Inclusiv pe partea de Alaska

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: De altfel fermierul susține că bizonii nu sunt greu de întreținut atât timp cât au tot ce le este necesar în mediul lor natural.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Mănâncă orice le este necesar. În anumite perioade când au nevoie de seleniu, spre exemplu, când sunt gestante, scurmă prin pământ și mănâncă inclusiv rădăcini de iarbă. Noi pe timp de iarnă îi furajăm cu baloți.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: După ce s-a dus vestea că în Bordesca Veche cresc bizoni, zona a devenit și o atracție turistică.  .

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Primăvara când și peisajul este mult mai plăcut vin grupuri de la grădinițe, școli, organizate. Dar e liber oricine vine, oricând găsesc locația pe google maps și pur și simplu vin.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: Bizonul este cel mai mare mamifer terestru din America de Nord și Europa. Este animal rumegător din familia bovinelor. Are musculatura puternică iar toată suprafața pielii este acoperită cu păr lung.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Am putea să ne gândim la istorie. Motorul existenței indienilor erau bizonii, pentru că foloseau absolut tot de la bizoni. În schimb noi astăzi putem folosi de la bizoni carnea, care e a doua carne din lume ca și calitate. Putem folosi blana. Ies niște covoare spectaculoase. Și putem folosi excrementele ca și combustibil.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: După ce ajung la maturitate toți bizonii din ferma din Vrancea se întorc vii în Austria. În general un bizon se sacrifică după vârsta de 3 ani, când are în jur de 700 de kilograme. Prețul unui kilogram de carne de bizon este cuprins între 100 și 150 de euro.I ar mușchiul de bizon, poate ajunge până la 300 de euro kilogramul.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Nici măcar n-am încercat să-i sacrificăm local. Îi vom vinde în viu. În principal vor ajunge înapoi în Austria. Din cauza consumului ridicat de carne de bizon din Austria. 

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului: Carnea de bizon are cu 26 % mai mult fier și 87 % mai puțină grăsime decât cea de vită. În plus, conține colesterol cu 8 procente mai puțin față de carnea de pui. Cu alte cuvinte, aceste animale sălbatice sunt deosebit de valoroase pentru carnea lor.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: E adevărat că se prepară în mod diferit față de bucătăria noastră tradițională. Neavând colesterol nu are practic nici conținut de grăsime. Astfel încât pusă pe grătar carnea de bizon se va usca.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: Bizonii sunt considerați frații americani ai celbrilor zimbri românești. Pot atinge vârsta de 40 de ani și trăiesc în turme.

Răzvan Avram, fermierul care crește bizoni în satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, județul Vrancea: Ca și înâlțime ajung liniștit la 2 metri. Se ia înălțimea din greabăn nu de la cap. Capul îl țin în general aplecat. Pot ajunge la o tonă jumătate masculii. Femelele în medie 700-800-900 de kilograme până într-o tonă. Sunt animale mari, masive, foarte rapide. Pot alerga timp de 8 ore fără oprire în galop. Au nevoie de suprafață mare pentru alergat dar și pentru mâncare. Suprafața le asigură practic hrana. Au nevoie în principal de 1 hectar pe cap de animal pentru a consuma hrana timp de un an.

Voce din studioul Trinitas TV, emisiuneaRoadele  pământului”: Bizonul este un animal originar din America de Nord. Cunoscut și sun denumirea de ”bivol american” acest animal masiv are capul mare, gât gros și o cocoașă proeminentă în spatele umerilor. Are o barbă lungă și un șal de blană în jurul gâtului și picioarelor din față. Masculii aduți cântăresc peste o tonă. De două ori mai mult decât femelele. În ciuda masivității lor, bizonii pot să alerge cu până la 60 km/oră. Atât masculii cât și femelele au o pereche de coarne scurte orientate în sus.                  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.