Brand voice

VIDEO | Echipa USR PLUS Focșani oferă un cadou focșănenilor la ceas aniversar. O hartă turistică 3D în premieră pentru Focșani

Ziarul de Vrancea
5 iul 2020 1948 vizualizări

Membrii USR PLUS Focșani, respectiv principalii candidați propuși de alianță la alegerile locale de anul acesta pentru Primăria și Consiliul Local Focșani, și-au prezentat principalele proiecte pentru Focșani în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul USR Vrancea. Candidații la alegerile locale consideră că prin formarea unor echipe performante de manageri de proiect, se pot gândi planuri și soluții, moderne și viabile pe termen scurt, mediu și lung la problemele complexe ale unui oraș din 2020. Să se deruleze proiecte pentru un oraș curat și modern, pentru investitori și antreprenori, pentru copii și tineret, cu responsabilitate față de mediu, față de cetățeni. De asemenea, se dorește transparentizarea veniturilor și cheltuielilor din administrația publică locală, digitalizare, absorbție de fonduri europene etc.

Unul dintre cele mai noi proiecte, finalizat și dedicat aniversării a 158 de ani de la semnarea decretului de unificare a Focșanilor, Moldoveni și Munteni, la 6 iulie 1862, de către domnitorul Al.I.Cuza, este o hartă turistică în format 3D, un proiect în premieră pentru Focșani și dedicat tuturor celor care iubesc ”Orașul Unirii” și municipiul de pe Milcov. Harta a fost realizată de Alexandra Tătaru, în colaborare cu prof.Gabriel Dascălu.

 

Gabriel Dascălu este profesor de geografie la o școală din București, absolvent al Facultății de Geografie din cadrul Universității din București, masterand la Sisteme Informaționale Geografice, pasionat de cartografie, animații video și fotografie. A acceptat cu drag propunerea Alexandrei Tătaru de a crea o hartă ”altfel” pentru Focșani, cea oferită în prezent oaspeților orașului de municipalitate fiind o planșă clasică și nicidecum turistică. ”Ideea de a crea și a dărui o hartă turistică celor care vizitează orașul nostru, și nu numai lor, mi-a venit în 2016, după ce am vizitat Liechtenstein și am fost foarte impresionată de harta lor turistică. Am fost extrem de dezamăgită de felul cum arată harta turistică a Focșaniului, oferită la inaugurarea Centrului Național de Promovare Turistică Focșani din același an. Nu mi s-a părut deloc reușită și nici practică pentru un turist grăbit sau în aflat în căutarea locurilor reprezentative ale orașului nostru. Harta actuală a Primăriei este doar un plan al orașului, greu de manevrat, care cuprinde, e adevărat, toate elementele, însă eu altceva am văzut prin orașele turistice ale lumii. Așa că am căutat printre colegii mei geografi un specialist care să pună în practică această idee și îi mulțumesc foarte mult lui Gabriel că a acceptat să lucreze cu mine la acest proiect”, precizează Alexandra Tătaru

Alexandra Tătaru este profesor, doctor în geografie și economie generală, vicepreședinte al Societății de Geografie din România, Filiala Vrancea, membru în Biroul Politic Local USR Focșani și candidat din partea USR PLUS la Consiliul Local Focșani.

Harta este în format 3D și concentrează cele mai cunoscute obiective turistice – monumente istorice din Focșani, situate în partea centrală a municipiului: Obeliscul, Borna de hotar, Biserica Sf. Ioan Botezătorul, Clădirea Prefecturii, Tribunalul Vechi, Colegiul Național “Unirea”, Catedrala Ortodoxă, Catedrala Catolică, Teatrul Municipal ”Mr. Gh. Pastia”, Ateneul Popular ”Mr. Gh. Pastia”, Biserica “Sf. Împărați Constantin și Elena”, Muzeul Vrancei. Este realizată cu ajutorul mai multor programe geografice informaționale și de editare foto precum QGIS, ARCGIS, respectiv GIMP. Elementele geografice (străzi, obiective turistice etc) au fost spațializate în mediul GIS, apoi au fost trecute în programul de editare foto unde au fost supuse diferitelor filtre și efecte (3D, blur, inner glow, umbrire ș.a.). Clădirile și monumentele istorice de pe hartă au fost decupate din imagini preluate din surse online și inserate cu ajutorul programului GIMP, iar anumitor elemente li s-au imprimat diferite texturi pentru a diversifica designul hărții. ”Harta este disponibilă în format A4 și A3. Este color, ușor de citit, poate fi folosită ca suport educativ sau informațional în diverse evenimente sau proiecte de promovare a municipiului. Poate fi dăruită prietenilor sau cetățenilor din alte țări participanți în diferite proiecte și schimburi internaționale, se poate folosi, de asemenea, în city-game-uri sau alte jocuri de orientare urbană, poate fi distribuită prin intermediul agențiilor de turism etc. Acesta este cadoul nostru, al USR PLUS, pentru aniversarea celor 158 de ani de la semnarea decretului de unificare a Focşanilor de către domnitorul Al. I. Cuza, la 6 iulie 1862. Vor urma, desigur, și alte proiecte frumoase pentru focșăneni. La mulți ani, Focșani!”, se mai precizează în comunicat.

Proiectul este susținut de echipa USR PLUS propusă pentru Primăria și Consiliul Local Focșani la alegerile locale de anul acesta. Harta va fi distribuită gratuit de Zilele Municipiului Focșani, în perioada 3-6 iulie 2020. Pentru comenzi speciale se poate trimite un email la adresa focsani@usr.ro.

Echipa USR PLUS propune mai multe măsuri care pot conduce la revitalizarea turismului în Focșani și dezvoltarea economiei locale prin turism. Având în vedere că fluxul turistic este unul dintre cele mai mici din zona Moldovei, mai ales pentru un oraș cu o istorie importantă și care merită să fie destinație principală pe harta turistică a României se impun de urgență mai multe măsuri și derularea unor proiecte prioritare. Statisticile oficiale relevă faptul că numărul total al sosirilor de turiști în Focșani, în anul 2019, a fost de aproape 25.000 de turiști, mai puțin de 25% din numărul total înregistrat în județele vecine, iar numărul de înnoptări a fost doar cu 10.000 mai mult, respectiv 34.883, față de Bacău (154.472 înnoptări/2019), Buzău (78.738 înnoptări), Brăila (103.696 înnoptări) ș.a.

Viitorii consilieri locali din partea USR PLUS propun reabilitarea de urgență a tuturor clădirilor de patrimoniu, cu valoare culturală și istorică, și includerea acestora în circuitul turistic, creșterea suprafețelor de spații verzi și amenajarea unor parcuri tematice, locuri de relaxare și agrement, oferta de pachete turistice atractive și facilități de cazare și masă la prețuri speciale, mai ales pentru elevi și studenți, amenajarea unor centre de tineret și încurajarea unor schimburi internaționale de tineri cu finanțare europeană, identificarea unui spațiu și amenajarea unui patinoar acoperit, cu program permanent, încheierea de parteneriate între municipalitate - agenți economici - școli și universități, pentru încurajarea excursiilor, vizitelor și aplicațiilor tematice în ”Orașul Unirii”, promovarea orașului pe toate canalele media și social media, amplasarea de panouri informative, organizarea de evenimente culturale, istorice, conferințe de anvergură, târguri tradiționale cu impact național sau internațional, nu doar local ș.a. 

Credem cu tărie că noua clasă politică promovată de USR PLUS, formată din oameni cinstiți și profesioniști, poate schimba fața orașului Focșani, pentru mulți ani de acum înainte.

Comunicat de presă  USR PLUS Focșani 3 iulie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.