Brand voice

VIDEO | Care au fost concluziile întâlnirii organizată la CJ pe subiectul investițiilor majore în agricultură pentru dezvoltarea județului Vrancea

Ziarul de Vrancea
19 nov 2020 1549 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea sunt făcute cunoscute concluziile întâlnirii desfășurate miercuri 18 noiembrie 2020 în sala de ședințe a CJ pe subiectul investițiilor majore în agricultură pentru dezvoltarea județului Vrancea. Redăm în continuare conținutul integral al comunicatului de presă menționat.

Canalul Siret – Bărăgan, un obiectiv strategic care va fi finalizat până în anul 2025, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență

Investițiile majore în agricultură pentru dezvoltarea județului Vrancea au fost subiectul întâlnirii organizată astăzi de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, și de ministrul lucrărilor publice și dezvoltării, Ion Ștefan, la sediul CJ Vrancea. 

La discuții au participat Ștefan Constantin, directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Eugen Popa, directorul filialei teritoriale a ANIF și zeci de primari din Vrancea, reprezentând toate partidele politice. Discuțiile s-au axat pe lucrările de irigații, desecări și combaterea eroziunii solului, lucrări care vor avea loc în judeţ în perioada următoare. 

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență va fi reabilitată și modernizată întreaga infrastructură de îmbunătățiri funciare, pentru care este alocată suma de peste 6 miliarde euro la nivel național. 

În ceea ce privește județul Vrancea, la capitolul irigații se vor face lucrări de modernizare în valoare de 46 milioane de euro (9 amenajări de irigații reprezentând 36,8 hectare). Modernizarea va consta într-o tehnologie avansată, toată infrastructura urmând a fi supravegheată cu senzori. 

La capitolul amenajări de desecare și drenaj se va asigura eliminarea excesului de umiditate pe o suprafață de 50.000 de ha. În cadrul acestor amenajări se vor reabilita 899 km de canale, 564 de construcții hidrotehnice și 1357 de km de drenuri colectoare, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 27,6 milioane de euro. Anul acesta s-au făcut pași importanți, respectiv lucrări în valoare de 2 milioane de lei, și s-au pus la punct toate stațiile de desecare. De asemenea, s-au făcut reparații și colmatări în zona Măicănești. 

O provocare va fi și capitolul amenajărilor de combatere a eroziunii solului, deoarece în Vrancea avem 20 de amenajări care sunt considerate cu un grad de periculozitate de categoria I.  Se vor reabilita 318 km de canale, 50 km de debușee, 3.030 de căderi baraje/ podețe/ prajuri, 234 km de văi și ravene, valoarea estimată fiind de 47,7 milioane de euro. 

Lucrările propuse pentru amenajările combaterii eroziunii solului sunt în localitățile: Coțatcu (150.700 lei), Urechești ( 654.400 lei), Sturza – Vitănești (786.920 lei), Bolotești (415.420 lei), Jariștea (1.187.640 lei), Cârligele (944.220 lei), Odobești - Cotești (1.079.100 lei), Dumitrești - Chiojdeni (305.500 lei), Râmna Mijlocie (397.240 lei), Ploscuțeni (533.777 lei), Copăcești (705.016 lei) și Zeletin (365.710 lei).

În cadrul întâlnirii, ministrul Ion Ștefan a precizat că un obiectiv strategic care va fi finanțat din Programul Național de Redresare și Reziliență este Canalul Siret Bărăgan. Până la sfârșitul anului 2021, ANIF trebuie să depună documentele pentru a obține finanțarea necesară finalizării acestui proiect, pe o întindere de 48 km. ”Până la finele anului 2025 pe Canalul Siret – Bărăgan va curge apă”, a punctat ministrul Ion Ștefan.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Dumitru Toma, și-a arătat interesul și deschiderea pentru tot ceea ce înseamnă investiții în agricultură pentru creșterea calității vieții vrâncenilor. ”Știm cu toții că în Vrancea avem probleme cu eroziunea solului, aceasta ducând în timp la canale apărute în multe zone. De aceea, investițiile vor fi ample și vor viza, până la urmă, dezvoltarea întregului județ și la acest capitol. Prea mult timp nu s-au făcut pași importanți în această direcție și trebuie să recuperăm decalajul față de alte județe”, a afirmat șeful administrației județene.  

Biroul de Presă al Consiliului Județean Vrancea

Urmăriți mai jos înregistrarea integrală a întâlnirii desfășurate miercuri 18 noiembrie 2020 în sala de ședințe de la Consiliul Județean Vrancea 

VIDEO:

VIDEO:Consiliul Județean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.