Brand voice

VIDEO + Foto | Convorbiri oficiale ale ministrului apărării naționale, vrânceanul Angel Tîlvăr cu omologul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi

Ziarul de Vrancea
26 mar 2023 1567 vizualizări

Ministrul  apărării naționale, vrânceanul, Angel Tîlvăr: „România este un partener de încredere al Republicii Moldova; sprijinim demersurile de realizare a unor capabilități defensive credibile și moderne de către Forțele Armate ale Republicii Moldova.”

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat, joi, 23 martie,  o vizită în Republica Moldova, în cadrul delegației oficiale conduse de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă. Cu acest prilej, ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul moldovean, Anatolie Nosatîi.

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale, inclusiv în combaterea efectelor războiului de agresiune al F. Ruse împotriva Ucrainei care afectează în plan multidimensional Republica Moldova.

Totodată, a fost reiterată susținerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe parcursul pro-european, precum și importanța participării la proiectele subsumate inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), format în care România va exercita președinția începând cu a doua jumătate a acestui an, până în 2024.

Reiterez, și cu această ocazie, susținerea pe care România o asigură în cadrul mecanismelor Uniunii Europene pentru creșterea fondurilor alocate prin Facilitatea Europeană pentru Pace, atât pentru consolidarea rezilienței, cât și pentru dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr. În context, oficialul român a prezentat contribuția activă a țării noastre în sprijinul Republicii Moldova în cadrul Inițiativei NATO pentru Dezvoltarea Capacității de Apărare.

Doresc să reconfirm angajamentul României ca partener de încredere al Republicii Moldova, precum și sprijinul în demersurile de realizare a unor capabilități defensive credibile și moderne de către Forțele Armate ale Republicii Moldova.”

În același timp, au fost apreciate demersurile Guvernului de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU și UE.

Cei doi oficiali au decis continuarea dialogului la nivel înalt, inclusiv în cadrul următoarei reuniuni a Comisiei militare mixte româno-moldovene, ce va avea loc în România, în perioada imediat următoare.

Informații și fotografii transmise prin intermediul comunicatului de presă nr 96 din 23 martie 2023 editat de Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale

Citiți și vizionați și: VIDEO | România sprijină Republica Moldova pe toate planurile. Premierul Nicolae Ciucă, vizită oficială la Chișinău: R. Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional

Dacă președintele Iohannis a susținut cauza Republicii Moldova la Bruxelles, premierul Ciucă și miniștri din sectoare economice cheie au mers la Chișinău, să discute ajutoare concrete pentru ca țara vecină să fie in siguranță, într-o perioada dificilă. "Împărtășim trecutul și construim viitorul", a declarat premierul moldovean Dorin Recean, după discuțiile cu oficialii de la București.

 

Republica Moldova va primi sprijin suplimentar și consistent din partea Uniunii Europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis înainte de Consiliul European. Iar asta, la insistențele României, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis, președintele României: Credem că este foarte important pentru Moldova, dar și pentru noi și pentru toată Europa, că este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei.

Sprijin pe mai multe planuri primește Chișinăul și din partea României. Premierul Nicolae Ciucă și trei miniștri au discutat în detaliu la cel mai înalt nivel, cu președintele și premierul Moldovei, despre proiecte comune ale celor două țări. România ajută pe mai multe căi Moldova să-și mențină stabilitatea, a dat asigurări șeful guvernului de la București.

Premierul României, Nicolae Ciucă: Prin asistență concretă sub formă de asistență financiară nerambursabilă, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură și alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău, prin transfer de experiență și orice alte forme de sprijin, așa cum am convenit astăzi.

Cooperarea economică între cele două țări va contribui la creșterea nivelului de trai în Republica Moldova, o cale sigură de a lupta cu amenințările hibride, susține premierul Dorin Recean.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt Energia, tehnologiile informaționale, Telecomunicațiile, serviciile financiar bancare. În termeni strategici, Bucureștiul e partenerul nostru care ne ajută să deschidem ușile cancelariilor europene.

 

 

În Consiliul European, România a propus și instituirea unui pachet de sancțiuni care să vizeze elementele proruse active din Republica Moldova, a anunțat președintele Iohannis. Măsura va avea însă nevoie de acordul tuturor statelor membre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit, joi, la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Şeful Executivului, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, este însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precum şi de şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.

Nicolae Ciucă a purtat discuții cu președinta Maia Sandu și s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Dorin Recean.

Consolidarea mediului de securitate din Republica Moldova şi asigurarea resurselor pentru combaterea oricăror forme de destabilizare a acestei ţări reprezintă o prioritate pentru România, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu omologul său de la Chişinău, Dorin Recean.

"Consolidarea mediului de securitate şi asigurarea tuturor costurilor necesare combaterii oricăror forme de destabilizare reprezintă un obiectiv important pe agenda noastră de discuţii şi cred că la fel este consolidarea relaţiilor economice, astfel încât să putem să creăm un cadru prin care cetăţenii Republicii Moldova să poată să resimtă că se iau măsuri în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai, care este un obiectiv comun al nostru", a afirmat Ciucă.

Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional. Acesta trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă şi mai europeană. Trebuie de asemenea valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi, deopotrivă, al Uniunii Europene, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă comună susţinută alături de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În acest context, Nicolae Ciucă l-a asigurat pe Dorin Recean de "întreg sprijinul Guvernului României" pentru îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat Executivul de la Chişinău.

"Sunt convins că doar prin această colaborare şi deschidere la dialog vom reuşi să vă sprijinim în demersul pe care dumneavoastră vi l-aţi asumat", a spus Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului de la Bucureşti şi-a exprimat încrederea în "voinţa politică" a Guvernului de la Chişinău şi în capacitatea acestuia de a găsi "soluţii durabile şi echilibrate", care să reaşeze pe temelii concrete sistemul de justiţie, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în prima sa vizită oficială la Chișinău, a fost primit astăzi de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, doamna Maia Sandu a mulțumit României pentru tot sprijinul acordat, astfel încât populația și economia Republicii Moldova să treacă cu bine peste iarna complicată, determinată de o creștere exponențială a costurilor la energie și gaze, precum și de lipsa acută a furnizării acestor resurse, în special prin întreruperea furnizării de către Gazprom timp de câteva luni.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit, la rândul său, pentru decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adapta legislația în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale, respectiv de a acorda limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

”Vizita la Chișinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova au reușit să gestioneze, cu largul sprijin internațional, situația de securitate și amenințările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Președintele Maia Sandu a prezentat pașii făcuți de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Principalele probleme ale justiției au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea și siguranța fiecăruia dintre cetățeni. În privința acestor aspecte, doamna președintă Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România și Republica Moldova, pentru a depăși provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situației politice și sociale intervenite din partea Federației Ruse.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat angajamentul total al României în susținerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât și pentru consolidarea situații economice și menținerea stabilității și a securității în fața provocărilor hibride la care este supusă.

Totodată, a fost prezentat stadiul implementării programului de sprijin finanțat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României. În acest sens, premierul român a anunțat deblocarea primei părți de 25 milioane euro a acestui program, care a fost aprobată de către Guvernul României.

Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părți au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc și relevante pentru potențialul de dezvoltare economică.

 

România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate la care va fi supusă, a asigurat premierul român Nicolae Ciucă într-un interviu acordat portalului Deschide.md cu ocazia vizitei pe care o întreprinde joi la Chişinău, subliniind că relaţia cu Republica Moldova, în special cu cetăţenii săi, a fost întotdeauna una specială pentru România.

"România acţionează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea şi drumul european al Republicii Moldova", a afirmat Nicolae Ciucă, care a spus că "am acţionat astfel şi atunci când preşedinte la Chişinău era Igor Dodon (fostul preşedinte prorus al R.Moldova - n.r.), care primea ajutoarele pe sub poduri, în spaţii improprii, cât mai marginale şi invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcţii".

Astăzi, acele momente sunt depăşite, a declarat premierul Ciucă, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis a acordat ''o atenţie deosebită'' relaţiei şi sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova şi colaborării cu omologul său Maia Sandu. "De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul (Dorin) Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care şi l-au propus de apropiere şi integrare în Uniunea Europeană", a adăugat el.

Text informații + VIDEO :stiri.tvr.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.