Brand voice

VIDEO + Foto | Asociaţia „Voluntariat pentru Viaţă”, din Mărăşeşti, la aniversarea de 10 ani

Janine VADISLAV
7 nov 2022 2094 vizualizări

Cât sau ce înseamnă 10 ani pentru Asociaţia „Voluntariat pentru Viaţă”, se întreabă retoric, dar şi cu bucuria visului împlinit, unul dintre „stâlpii” acestui proiect, domnul Daniel Drăgan, din Mărăşeşti, coordonatorul proiectului. 

 

10 ani de când am început să visăm, 10 ani de când am înfiinţat Voluntariat pentru viaţă împreună cu câţiva prieteni, 10 ani de când Ana, soţia mea, a scris primul proiect care a câştigat finanţare şi de atunci, întâlnind mereu oameni şi oameni, ne exprimăm liber, creativ şi inovator. 10 ani în care am învăţat să depăşim obstacolele, să ne stabilim drumul în viaţă, să vedem care sunt priorităţile, să dăm o mână de ajutor celor marcaţi de boală pe viaţă, umărul pe care poţi plânge, uneori de durere, alteori de bucurie, am învăţat să comunicăm şi să colaborăm cu tineri din lumea întreagă, într-un cuvânt, am reuşit să deschidem lumea, să păşim în lume şi de la Mărăşeşti, un oraş aparent mic, dar cu un suflet atât de mare, LUMEA să devină CASA noastră, a tuturor”.

 „Să te bucuri de libertatea şi de suportul celor care te ajută să-ţi atingi obiectivele, să te redescoperi, să înveţi mai multe despre viaţă, despre lumea care se învârte necontenit, să faci lucruri bune pentru cei din jur. O călătorie în două direcţii: către lumea din jur şi către tine însuţi- asta a însemnat pentru mine <<Voluntariat Pentru Viaţă>>”, spune Bahar, care a venit din Turcia. 

           

Cât sau ce înseamnă 10 ani?  Poate părea o întrebare prostească pentru un matematician sau inutilă pentru un filolog, dar ea are un răspuns foarte precis: Zece înseamnă un salt mare, alcătuit din acţiuni mici, care a produs o schimbare într-un orăşel vrâncean, aproape uitat, spre care nu duc toate drumurile. Zece înseamnă în acest oraş atât de mult încât a ajuns să fie ceva plin de însemnătate atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Ce fel de zece este acesta? Unul care nu este continuat de alte zerouri frauduloase, nici de sute şi inutile promisiuni, ci de fapte, sunt Zece Ani de <<Voluntariat Pentru Viaţă>>. Din prima clipă în care am pus piciorul în acest orăşel liniştit am avut parte de momente absolut spectaculoase, care au adăugat culoare vieţii mele şi care m-au determinat să privesc viaţa dintr-un unghi diferit. Am lucrat cu oameni minunaţi, inimoşi, care m-au integrat în marea lor familie din prima clipă. Le sunt tuturor recunoscătoare pentru această experienţă!spune Gvantsa din Georgia, fost voluntar în asociaţie, care şi-a dorit foarte mult să scrie, poate a scris-o deja, propria-i carte, o carte despre timpul petrecut la Mărăşeşti.

Mi-au deschis mintea, mi-au schimbat modul de a gândi”, spune Fabio, din Italia, şi nu pot decât să le mulţumesc acestor oameni absolut minunaţi. Au trecut deja şase ani de când am fost voluntar în cadrul asociaţiei şi, când i-am vizitat în ceas aniversar, am fost impresionat de rezultatele pe care proiectele lor le au în comunitate. Sunt convins: oamenii minunaţi sunt cei care produc marile schimbări, oameni ca cei de la „Voluntariat Pentru viaţă!”

Proiectul în care am fost implicată a avut un puternic impact asupra judeţului Vrancea, iar grupul a funcţionat foarte bine în echipă, uniţi pentru un scop comun. Nu pot descrie în cuvinte cât de minunaţi şi săritori au fost membrii din stafful organizaţiei, oameni care îşi doresc atât de mult să facă lucruri pentru comunitate. M-am bucurat şi am savurat fiecare moment petrecut în România! Datorită acestei experienţe mi-am găsit posturi mai bune, mi-am îmbunătăţit abilităţile de comunicare şi cele de gestionare a conflictelor. A fost pur şi simplu minunat!” Salome, din Georgia.

<<Voluntariat Pentru Viaţă>> a fost un episod deosebit de important în devenirea mea personală. Am experimentat multe lucruri noi de-a lungul acelor luni: am locuit singură într-o ţară străină, mi-am făcut prieteni din diferite ţări, am descoperit România şi am cunoscut diferite obiceiuri şi realităţi. A fost o experienţă care m-a îmbogăţit din toate punctele de vedere, care m-a confruntat cu sinele meu profund şi m-a ajutat să mă cunosc mai bine, cu bune şi rele. „Voluntariat Pentru Viaţă” mi-a schimbat perspectiva despre lume şi mi-a lărgit orizonturile. Le sunt atât de recunoscătoare!”, a spus  Beatris din Portugalia.

Am fost găzduită de oameni simpatici, atenţi şi inimoşi, atât de reali şi drăguţi. M-am simţit acasă din prima clipă, lucru foarte important când eşti departe de adevărata ta casă. Cred că <<Voluntariat Pentru Viaţă>> este o organizaţie serioasă, cu membri bine pregătiţi, capabili şi cooperanţi. Toţi s-au născut în Mărăşeşti, au crescut acolo dorindu-şi să producă o schimbare reală pentru comunitatea lor. M-a impresionat faptul că ei dedică mult timp tuturor ideilor, pun suflet în ceea ce fac pentru comunitatea lor şi cred cu tărie că se poate”, a spus şi  Kaliopi din Grecia.

<<Voluntariat Pentru Viaţă>> mi-a oferit şansa de a experimenta o altfel de realitate, să ajut oamenii să-şi găsească propriul punct de vedere despre lume şi,  în acelaşi timp, mi-a dăruit, mie, pe plan personal, atât de multe. Long live <<Voluntariat pentru viaţă!>>”  a urat Marco, din Italia. 

A fi voluntar într-unul dintre proiectele Asociaţiei <<Voluntariat Pentru Viaţă>> a avut consecinţe majore asupra persoanei care sunt astăzi. Mi-a dat posibilitatea de a dobândi abilităţi utile pentru viaţa mea personală şi profesională, mai ales pe aspect uman am simţit schimbări majore. 

Petrecând 9 luni înconjuraţi de voluntari din toată Europa, membrii asociaţiei şi multe alte persoane întâlnite în cadrul proiectului, a fost o experienţă umană foarte puternică. M-a condus într-o perioadă lungă de auto-interesare şi de evoluţie asupra comportamentului meu, a convingerilor mele, precum şi a percepţiilor şi dorinţelor mele pentru viitor. Deci, în general, timpul petrecut cu <<Voluntariat Pentru Viaţă>> a fost extrem de bogat şi important pentru dezvoltarea mea personală”, a transmis şi  Erwan din Franţa.

„Experienţa mea ca voluntar în cadrul Asociaţiei <<Voluntariat Pentru Viaţă>> m-a îmbogăţit şi inspirat cu adevărat. Cel mai mare lucru au fost toţi oamenii uimitori şi grijulii din această asociaţie care m-au făcut cu adevărat să realizez că poate exista schimbare în bine în această lume şi chiar şi un mic impact este un pas înainte”,  a spus Tekla, din Finlanda.

<<Voluntariat Pentru Viaţă>> nu este un ONG, ca toate celelalte, este un mediu în care poţi afla cine eşti şi îţi poţi găsi curajul de a face lucruri pe care le considerai, până nu de mult, imposibile. Prin tot ceea ce face, prin grupul ţintă pe care şi-l alege, prin arealul în care îşi desfăşoară activitatea, <<Voluntariat pentru viaţă>> demonstrează că poţi schimba lumea, fără să te afli în centrul ei, dar ajungând la final în centru lumii. Poate vă întrebaţi cum se nasc afacerile de succes...  şi de suflet...   Acum zece ani o mână de oameni a început  să facă o treabă distractivă şi au ajuns, din aproape în aproape, cunoscând alţi oameni, testându-şi  limitele, întorcând pe toate părţile ideile cale le veneau, să creeze un brand local recunoscut de peste 200 de organizaţii la nivel european. Vorbind despre activitatea ONG -ului, nostru putem spune că am acoperit o arie destul de mare, ocupându-ne în special de natura socială a problemelor pe care le-am sesizat în jurul nostru, fără însă a neglija aspectele educaţionale şi de mediu”, poveste emoţionat domnul Daniel Drăgan, coordonatorul Asociaţiei ”Voluntariat Pentru Viaţă”.

Educaţia non-formală a fost prioritară iar formarea voluntarilor a fost tot timpul de interes pentru oamenii organizaţiei. Ei au înţeles forţa şi energia celor tineri care au reuşit să contribuie, prin proiectele propuse, la devenirea lor ca oameni şi membri activi în societate.  

 „A venit momentul să sărbătorim cei 10 ani de activitate împreună. Nici nu ştiu când au trecut... Alături de invitaţi surpriză şi colaboratori vechi, am înţeles câtă mulţumire sufletească poţi avea punând în practică ideile care se nasc din dorinţa de a face bine, de a produce o schimbare, dar mai ales, cât de bine ne ies toate atunci când le facem împreună. Alături de noi au fost şi voluntarii internaţionali din proiectul <<Architects of change>>, proiect finanţat de Corpul European de Solidaritate. De la începutul lunii septembrie desfăşoară activităţi de dezvoltare personală, socială şi culturală în unităţile de învăţământ partenere din Pufeşti, Adjud, Focşani, Mărăşeşti şi Panciu, Garoafa. Ceea ce mi se pare inedit este că, deşi fiecare proiect propune o soluţie pentru o problemă din societate, el reuşeşte, în aceeaşi măsură, să răspundă unor frământări personale, intime, foarte importante. Pot spune că am reuşit să schimbăm câte ceva în jurul nostru. Peste 50 de proiecte pentru toate categoriile de vârsta, un sediu nou, servicii sociale acreditate şi licenţiate, o certificare pentru următorii 7 ani de proiecte de voluntariat de la Comisia Europeana şi o echipă perseverentă şi foarte bine pregătită. Suntem acolo unde ne-am dorit să fim: îndrăzneţi, întreprinzători, cu parteneri de încredere atât pe plan naţional cât şi la nivel european”, a adăugat coordonatorul proiectului.    

Idei sunt, oameni care au nevoie de ele pentru dezvoltarea lor personala sunt, iar susţinătorii lor nu lipsesc. Începând cu luna octombrie asociaţia „Voluntariat Pentru Viaţă” a  demarat desfăşurarea unor ateliere de educaţie non-formală, în limba engleză, adresate copiilor din oraşul Mărşeşti. Beneficiul acestor ateliere pentru copiii care optează pentru educaţia non-formală este dezvoltarea personală care, la rândul său, contribuie la  conştientizarea rolului lor în societate. Învăţarea non-formală ajută indivizii în luarea deciziilor şi construieşte încrederea de sine. 

Prin învăţare, îmbunătăţim constant calitatea vieţii. În plus, educaţia non-formală promovează un spectru de competenţe, contribuind astfel  la dezvoltarea socială şi economică a unei naţiuni. Activităţile pentru copii, la care se înscriu zilnic noi participanţi, sunt realizate cu suportul Comcereal SA Vrancea, director domnul Gelu Scutaru, căruia îi mulţumim pe această cale”

Asta au făcut azi cei de la asociaţia „Voluntariat Pentru Viaţă”, ce vor face mâine? Ei bine, au un plan bine conceput şi pentru ziua de Mâine.

Avem iniţiativă, avem planuri mari, avem certitudinea că voluntari de pretutindeni vor continua să sprijine iniţiativele noastre, planurile, proiectele care vor fi finanţate de sponsorii de care avem nevoie tot timpul, pentru că cei din jurul nostru au nevoie de idealuri noi, de posibilitatea de a reuşi în ceea ce-şi propun, de a realiza că lumea e în mişcare şi LUMEA SUNTEM NOI. Unii se pornesc mai greu şi au nevoie de încurajare, alţii au nevoie de sprijin să-şi poată duce proiectele la final, sau poate doar de prieteni care să le fie alături, organizaţia „Voluntariat Pentru Viaţă” de aceea există. Vă dăm un indiciu: Deocamdată, este vorba despre dezvoltarea spiritului de iniţiativă şi antreprenoriat în rândul celor 16 voluntari ESC şi al tinerilor din Mărăşeşti, prin realizarea unor ateliere de arte manuale, meşteşuguri şi obiceiuri ale locului, activităţi de protecţia mediului şi întâlniri motivaţionale cu personalităţi de succes ale oraşului, pe parcursul proiectului.

Ne dorim ca prin specificul său ofertant, proiectul să deschidă calea altor acţiuni care să susţină mobilitatea tinerilor voluntari în Europa cu beneficii palpabile, atât pentru ei cât şi pentru comunităţile în care vor activa.  Pentru aplicanţii din România vă rugăm trimiteţi un mail cu o scrisoare de intenţie la adresa sev.voluntariatpentruviata@gmail.com 

La ceas aniversar le mulţumim pentru tot ceea ce fac şi le urăm, tuturor, în spiritul britanic al prietenului nostru italian: <<Long live Voluntariat Pentru Viaţă!>>, a mai spus domnul Daniel Drăgan, coordonatorul  proiectului <<Voluntariat Pentru Viaţă>>.  Ne alăturăm urărilor domniei sale cu urarea, <<Reuşită pe toate planurile!>>  ( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.