Vânzarea Focșani Mall, una dintre cele mai așteptate tranzacții imobiliare ale anului 2025
Piața imobiliară din România se află într-o perioadă de efervescență, iar anul 2025 se anunță a fi unul cel puțin la fel de activ precum 2024. Conform Profit.ro, volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale aflate în diferite stadii de negociere sau vânzare la începutul anului se apropie de 500 de milioane de euro. Printre cele mai așteptate tranzacții se numără achiziția Focșani Mall, un activ de referință pe piața centrelor comerciale din România.
O piață imobiliară efervescentă
Anul 2024 a fost marcat de o creștere semnificativă a tranzacțiilor imobiliare comerciale, atingând un volum total de aproximativ 730 de milioane de euro, cu 47% mai mult față de 2023. Deși creșterea este semnificativă, piața rămâne provocatoare din cauza costurilor ridicate ale finanțării și a incertitudinilor macroeconomice.
"La începutul anului avem tranzacții semnificative în derulare în toate segmentele și, în ciuda incertitudinilor macro, tonul rămâne în mare măsură optimist. Există mai mulți investitori noi care vizează diverse proiecte și care ne așteptăm să și concluzioneze tranzacții în prima parte a anului 2025", a declarat Andrei Văcaru, CEE Head of Capital Markets în cadrul iO Partners citat de profit.ro.
Focșani Mall - un activ strategic
Tranzacția prin care M Core vizează achiziția Focșani Mall de la banca belgiană KBC Bank este una dintre cele mai anticipate mutări din piața de retail. Evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro, aceasta reprezintă al doilea mall pe care britanicii de la M Core l-ar achiziționa în România, după Shopping City Suceava, cumpărat recent de la Argo Capital.
Această tranzacție face parte din strategia agresivă de expansiune a M Core pe piața locală, consolidându-și poziția în segmentul centrelor comerciale.
Tendințe și perspective pentru 2025
Specialiștii estimează că anul 2025 va continua trendul ascendent al tranzacțiilor imobiliare comerciale. Chiar dacă 2024 a înregistrat o performanță mai bună decât 2023, volumul investițiilor a rămas cu 18% sub media anuală a perioadei 2014-2023 (886 milioane euro). Cu toate acestea, interesul investitorilor străini pentru activele din România rămâne ridicat, fapt demonstrat de prezența unor jucători importanți precum M Core, CTP și Solida Capital.
Randamentele din sectorul imobiliar comercial sunt într-o zonă atractivă, dar se confruntă cu provocări precum costurile ridicate de finanțare și instabilitatea economică regională. Cu toate acestea, 2025 se prefigurează a fi un an de referință pentru tranzacțiile imobiliare, iar vânzarea Focșani Mall este una dintre mutările care ar putea remodela piața retailului din România.
Foto:profit.ro
Citiți și: Citiți și:Gigantul imobiliar britanic M Core în discuții avansate pentru achiziționarea Focșani Mall și Shopping City Suceava