Brand voice

“Focșani, Orașul Tău, Decizia Ta!” - USR propune implementarea Bugetului Participativ în Focșani

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 1099 vizualizări

USR Focșani a trimis luni, 5 februarie 2018, solicitarea de implementare a Bugetului Participativ către Primăria Municipiului Focșani

Prin mecanismul Bugetului Participativ, focșănenii vor putea participa la gestionarea banilor orașului lor, prin depunerea de proiecte care vizează Bugetul Local.

Acest lucru ar fi posibil dacă propunerea de implementare a Bugetului Participativ, făcută de Filiala Focșani a Uniunii Salvați România, va fi acceptată de către Consiliul Local și de Primărie.

Prin acest proiect se încurajează participarea locuitorilor la gestionarea unei părți a bugetului orașului lor, buget obținut din impozite și taxe locale, și se urmărește mărirea transparenței de luare a  deciziilor de dezvoltare locală.

În cazul în care solicitarea USR Focșani va fi aprobată, cetățenii vor putea trimite propuneri de proiecte prin intermediul Bugetului Participativ și, ulterior, vor decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei “Focșani, Orașul Tău Decizia Ta!”, stabilind astfel prioritățile de investiții.

Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul responsabilității decizionale către cetăţeni, pentru un procent de 5% din bugetul de investiții al orașului.

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte.

Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în oraş sau de către orice asociaţie sau ONG care activează în oraş.

Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale, din punctul de vedere al fezabilităţii tehnice şi economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile.

Pasul 3: se votează  proiectele de către locuitorii oraşului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanţate şi implementate de către autorităţile publice.

"Vrem ca focșănenii să aibă un cuvânt de spus în stabilirea priorităților pentru orașul lor. Peste tot unde a fost aplicată bugetarea participativă, au existat efecte benefice pentru comunitate. Este un proiect bun pentru cetățeni, care pot contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, iar primăria trebuie să îi încurajeze să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local. Este o colaborare din care atât primăria cât și cetățenii au de câștigat și sperăm ca proiectul să fie aprobat de Consiliul Local Focșani. Dechiderea către oameni ar fi un semn de transparență și de încredere pentru ideile şi iniţiativele comunităţii, care poate contribui direct la formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local." - Mihăiță Lepădatu, Președinte USR Focșani.

Istoria bugetului participativ a început în anul 1989 în orașul Porto Alegre din Brazilia, acesta ajungând astăzi un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 de orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona.

În România, acest instrument este utilizat cu succes de către cetățenii și primăriile din București, Oradea și Cluj, sumele repartizate ajungând până la 2 milioane de euro.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.