Brand voice

Senatorul Angel Tîlvăr: "Invadarea Ucrainei de către Rusia lui Putin a creat o criză umanitară pe termen lung"

Ziarul de Vrancea
14 mai 2022 898 vizualizări
Senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr este președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României.Senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a fost, pe  9 octombrie 2021, reales Președintele Comisiei pentru Democrație și Securitate al Adunării Parlamentare NATO.
Senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr este președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României.Senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a fost, pe 9 octombrie 2021, reales Președintele Comisiei pentru Democrație și Securitate al Adunării Parlamentare NATO.

Proliferarea, complexitatea și prelungirea conflictelor contemporane au avut ca rezultat creșterea suferințelor la care a fost expusă populația. După cel de-al Doilea Război Mondial, am asistat la o creștere a conflictelor, de mai mare sau mai mică anvergură, dar cu efecte devastatoare asupra oamenilor.

După o statistică a Băncii Mondiale, în 2016, mai multe țări au fost afectate de conflicte decât în ultimii 30 de ani, iar creșterea numărului de conflicte a fost urmată de creșterea complexității lor. Conflictele au fost urmate de "fragmentarea" beligeranților (la începutul războiului civil din Siria, de exemplu, existau opt grupuri armate, ulterior câteva mii de grupuri deveniseră parte în conflict (Națiunile Unite, 2020). Un alt efect a fost urbanizarea conflictelor, ceea ce a dus la implicarea în confruntări a zonelor dens locuite, cu efecte în consecință.

În acest context, nevoile umanitare globale nu au fost niciodată mai mari ca în perioada actuală.

De aceea, atacarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, a reprezentat începutul unei crizei umanitare cu componente multiple: lipsa de acces la apă curentă, electricitate, servicii sanitare, la care se adaugă accesul dificil sau inexistent la servicii de asistență medicală sau educație.

Situația impredictibilă și periculoasă, imputabilă Rusiei lui Putin, face dificilă sau, după caz, imposibilă intervenția organizațiilor umanitare care să ajute acolo unde este nevoie. În ciuda stabilirii de coridoare umanitare, însoțite de încetări ale focului temporar sau permanent, respectate într-o măsură greu verificabilă, sunt puține motive de optimism în ceea ce privește ajutorul umanitar garantat de legile internaționale.

România a reprezentat și reprezintă un exemplu de abordare eficientă și promptă a situației refugiaților din Ucraina, precum și în ceea ce privește sprijinul pentru Republica Moldova (Conferința Donatorilor din 5 aprilie, coprezidată cu Germania și Franța) care a venit să satisfacă o parte din nevoile Chișinăului: sprijin financiar, asistență umanitară (inclusiv prin relocarea refugiaților în state membre UE). Dar este clar că lipsa de predictibilitate a acțiunilor Rusiei lui Putin, va genera o criză umanitară care va fi de durată.

Angel Tîlvăr-Senator PSD de Vrancea

Comunicat de presă

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.