Brand voice

Rețeta succesului la centrul de zi ”Dănuț”: Fii activ și creativ în vacanță la Broșteni

Janine VADISLAV
24 iul 2018 2910 vizualizări

50 de copii, 45 ai Centrului de Zi „Dănuţ” şi 5 externi, petrec vacanţa mare 2018, activ, în cadrul unui proiect generos structurat pe ateliere de creaţie, 9 la număr. Timp de 2 luni, câte 6 zile din săptămână, părinţii sunt scăpaţi de grija copiilor. La final vor prezenta rodul activităţii lor în expoziţii organizate la Centrul de Zi „Dănuţ”. După 20 august, o parte din cursanţi vor pleca la Piatra Neamţ, unde vor participa la Festivalul Concurs „Volare”.„Noi credem că fiecare copil se naşte cu un potenţial de succes. Astăzi, a fi creativ înseamnă a avea mai multe şanse de a reuşi în plan profesional şi social, dar şi personal. Pe de altă parte, creativitatea nu este o materie care se învaţă la şcoală şi, aparent, nu există o reţetă pe care o poţi aplica pentru a stimula creativitatea copiilor. Primul pas este să afli mai multe  despre creativitate, cum se manifestă la copii şi care sunt factorii care o influenţează”.

Aşa începe o discuţie obişnuită, de vacanţă, cu doamna profesor Elisabeta Norocea, coordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”, despre un proiect, care nu mai este de mult o noutate şi anume, cum să fii activ şi creativ pentru al şaselea an consecutiv, la Broşteni. Scopul proiectului este dezvoltarea unor aptitudini speciale, antrenarea elevilor în activităţi variate, cultivarea interesului pentru activităţi socio-culturale, facilitarea integrării în mediul şcolar, oferirea de suport pentru reuşita şcolară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale şi corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.  

- Ce vă propuneţi prin implementarea acestui proiect?

„Proiectul şi-a propus să-i stimuleze pe copii să citească, să lucreze în echipă, să se implice în activităţi de voluntariat şi să-şi stimuleze motivaţia de învăţare. Pot participa la ateliere creative de pictură religioasă pe sticla şi pe materiale textile, muzică corală şi psaltică, muzică tradiţională, ateliere de creaţie hand-made, modelaj, tapiserie, ateliere de quilling, origami, ilustraţii de carte, ateliere de dezvoltare personală, de cunoaştere şi autocunoaştere, teatru de păpuşi, matematică distractivă, jocuri, expoziţii de fotografie, ateliere de poezie dramatizată şi scriere creativă. Se derulează şi activităţi de tip training şi dezbateri pe tema  egalităţii de şanse, ateliere pe tema violenţei domestice şi conflictului, teatru educaţional, sesiuni de consiliere vocaţională pentru tineri, public speaking, introducere în dezbaterea civică, atelier de dans şi coregrafie, activităţi de artă tradiţională, şezătoare, pictură textilă, face painting, jocuri şi teatru de improvizaţie, codul bunelor maniere, ateliere de educaţie prin joc şi creativitate pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi dezvoltare personală, vor fi întâlniri cu oameni din generaţii diferite, pentru a defini sentimentul de „acasă.Proiectul are ca principal scop valorificarea potenţialului intelectual şi artistic al copiilor şi tinerilor  cu vârste între 4 şi 18 ani, cu privire la capacitatea acestora de a-şi perfecţiona competenţele, abilităţile şi aptitudinile şi de a le folosi în diverse contexte. Proiectul îşi propune de asemenea scopuri sociale şi culturale, constând în socializarea copiilor ce frecventează Centrul de Zi „Dănuţ” cu alţi copiii, dar şi participarea acestora la diferite manifestări religioase şi cultural-artistice desfăşurate pe plan judeţean şi naţional. Având un caracter atractiv, copiii participă cu  multă plăcere la astfel de activităţi.”

- Cu cine lucraţi?

„Voluntarii sunt elementele cheie în acest program, cei care stabilesc programul activităţilor, pe baza propunerilor venite din partea părinţilor şi elevilor. Este important ca activităţile alese să aibă, pe lângă partea educativă, şi o parte distractivă. De fapt aceasta este ideea din spatele proiectului, un schimb de experienţă între copii care să îi înveţe să dea şi să primească, să se ajute unul pe celălalt, să creeze şi să ducă la bun sfârşit proiecte împreună.”

Doamna profesor Elisaveta Norocea spune că toţi copii vin cu mare plăcere, şi o mare dorinţă de a învăţa, de a trăi noi experienţe, de a fi împreună.  Am întrebat, de ce? De unde atâta entuziasm?      

„De ce? Pentru că noi, românii, suntem oameni cu suflete mari şi calde şi cred că, dacă ni se oferă exemple pozitive, dacă învăţăm să ne implicăm activ în acţiuni utile pentru noi şi comunitate, dacă lucrăm împreună, putem realiza lucruri frumoase şi eficiente”, a mai spus doamna Elisaveta Norocea.

Ca de obicei, în proiect sunt oameni extraordinari - voluntarii - care de ani buni sunt alături de Centrul de Zi „Dănuţ”. Unii îi stau alături de mulţi ani, alţii abia au păşit pe acest drum nou şi pe toţi îi uneşte dragostea pentru copii: Jana Ţigăeru, Mimi Sbîrciog, Leonora Pătrăşcanu, Ştefana Popa, Andra Jida, Dănu Stoianof, Remus Bută, Mihaela Bordea, Mirela Paraschiv, Camelia Simiz, Viorica Rădulescu, Felix Pătrăşcanu, Bogdan Manoliu, Şerban Dabija, Ioan Stanea, Lucian Avram, Costel Fudulică, împreună cu mai tinerii voluntari Iustina, Tania, Nicoleta, Delia, Daniela, Ionela, Ionuţ, Daniel. 

„Împreună am reuşit să realizăm, până la această dată, o mulţime de lucruri frumoase, de la organizarea  festivităţii de celebrare a celor 12 ani de activitate a Centrului, la organizarea unei frumoase activităţi de schimb intercultural la Broşteni, din cadrul programului Eva A.F.S. (American Field Service Intercultural Programs). Centrul de Zi „Dănuţ” a fost gazda celor cinci voluntare din Turcia care, împreună cu 5 voluntare din judeţul Vrancea, participă la schimbul intercultural din cadrul programului Eva A.F.S”, spune doamna Norocea.

Proiectul urmăreşte să aducă copii din şcoli, zone, medii diferite împreună, pentru ca ei să înveţe unii de la alţii, să perceapă  puterea voluntariatului, a facerii de bine, să vadă şi să realizeze şi altceva decât ceea ce sunt ei obişnuiţi. Poate cea mai puternică dovadă o constituie mărturiile Iustinei elevă în clasa a VI a, o fetiţă minunată, implicată în diverse proiecte personale, dar care îi sprijină şi pe alţi copii în diferite activităţi educaţionale şi artistice, dar şi Ionuţ, din clasa a X a.

„În urma activităţilor la care am participat, alături de oameni cu sufletul mare, am căpătat încredere în capacitatea mea de afirmare, în voinţa mea de a-i sprijini pe alţii prin faptele mele”, ne-a spus Iustina o fata foarte talentata la pictură, dar şi o bună interpretă de muzică populară.

„Vacanţa de vară este o perioadă excelentă de relaxare şi refacere după un an şcolar lung, plin de materii, teze şi examene, griji şi emoţii . Vara ne odihnim, dormim mai mult, petrecem timp alături de cei dragi, fără să ne dăm seama că am putea face lucruri mult mai importante. Însă, nu sfătuiesc pe nimeni să „dormim” toată vara. Pe lângă vizite la bunici, timp petrecut în tabere la munte sau la mare, cu familia sau cu prietenii, excursii, am putea face..., voluntariat, de exemplu”, ne-a spus şi Ionuţ.

- În concluzie?

„Programul nostru de vară propune copiilor experienţe noi prin exersarea  cunoştinţelor şi abilităţilor în activităţi inedite, precum cele de gătit, imprimarea pe haine, pictură pe suporturi variate, experimente sau punerea în scenă a poveştilor îndrăgite. Scrisul, cititul sau socotitul sunt consolidate, de asemenea, prin joc. Ne dorim ca, prin participarea la programul nostru, cei mici să se simtă bine, să-şi descopere afinităţi, să lege prietenii”, ne-a mai spus doamna Elisaveta Norocea.

 Parohia Broşteni1 şi Centrul de Zi „Dănuţ”, sunt acreditate şi licenţiate în acordarea  serviciilor sociale primare şi specializate în domeniul socio-educaţional.( Janine VADISLAV)

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.