Brand voice

Reprezentanți ai DGASPC Vrancea participanți la o întâlnire de lucru organizată în colaborare cu Banca Mondială

Ziarul de Vrancea
18 iul 2018 977 vizualizări

La invitația Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, reprezentanți ai DGASPC Vrancea au participat, timp de două zile, la o întâlnire de lucru organizată în colaborare cu Banca Mondială.

Întrevederea a avut loc la Galați, în cadrul Asistenței Tehnice asigurate de Banca Mondială A.N.P.D.C.A. în implementarea proiectului „Elaborarea planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții și asigurarea tranziției îngrijirii acestora în comunitate”, cod SIPOCA 2, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă.

Proiectul își propune realizarea unor proceduri și metodologii comune la nivelul autorităților administrației publice și locale, în vederea eficientizării activității acestora în ceea ce privește asigurarea tranziției de la îngrijirea instituțională a copiilor la îngrijirea lor în comunitate. Prin acest proiect s-a realizat o diagnoză complexă a situaţie centrelor de plasament din cadrul D.G.A.S.P.C.-urilor, din care s-a desprins concluzia că în următorii ani trebuie închise/desființate un număr de 50 de centre dintr-un total de 164, fundamentându-se astfel şi planificându-se strategic procesul de dezinstituţionalizare la nivel central şi local.  Proiectul, cu o durată de implementare de 30 de luni, are o valoare totala de 13.265.818,94 lei și este finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA).

La întâlnirea de la Galați au participat reprezentanți din 5 de județe ale țării, specialiști și experți din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Întrevederea cu reprezentanții Băncii Mondiale, ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și ai altor DGASPC-urilor din țară, ne-a arătat faptul că acest proces de dezinstituționalizare se face în baza unei strategii bine structurate, în raport cu  realitățile sistemului public de protecție a copilului.  În paralel cu acest proiect de dezinstituţionalizare, statul român urmărește elaborarea și implementarea unui proiect pentru prevenirea intrării copilului în sistem, având la bază o procedură unitară. Pornind de la situația înregistrată la nivel național, putem cunoaște particularitățile acestei probleme, astfel încât să existe o imagine de ansamblu clară în ceea ce presupune închiderea acestor centre precum și obiectivele centrale reprezentate de nevoile acestor copii. La nivelul județului Vrancea,  singurul centru care a fost propus pentru desființare, respectiv Centrul Rezidenţial Copii cu Dizabilităţi Focşani, a parcurs toate etapele metodologice, fiind identificate alternative care să corespundă standardelor, fiind astfel implementate obiectivele propuse în cadrul acestui proiect. Întrucât s-a reușit finalizarea acestui demers, Vrancea nu a făcut obiectul analizei realizate de către specialiștii Băncii Mondiale, aceasta vizând în mod expres cele 35 de județe în care există cel puțin un centru de plasament pentru copii. Pentru închiderea acestui centru s-a folosit întreaga reţea de servicii deja implementată în judeţul Vrancea, demonstrându-se astfel sustenabilitatea sistemului de servicii existent. Proiectul a reprezentat închiderea ultimei instituţii de acest tip din judeţul Vrancea. Structurile existente în acest moment în cadrul Serviciului Management de Caz pentru Protecție de Tip Rezidențial, din subordinea D.G.A.S.P.C. Vrancea sunt constituite ca Module de Tip Familial sau Centre de Asistență și Sprijin, entități care respectă criteriile de organizare, fiind adaptate nevoilor de intimitate și interacțiune socială.  

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.