Brand voice

Programul ROMACT a ajutat Primăria Mărășești să implementeze proiecte pentru romi

Mihai Boicu
26 sep 2018 7191 vizualizări

Primăria Mărășești a încheiat perioada de doi ani în care a făcut parte din ROMACT, program comun al Consiliului European și al Comisiei Europene, care se adresează comunităților marginalizate. Programul s-a concretizat într-o colaborare mai bună între membrii comunității de romi și autoritățile locale, proiecte derulate pentru aceștia, cursuri pentru angajații primăriei și sprijinirea acestora în atragerea de finanțări pentru proiecte.

”Sunt foarte multe activități care au venit în sprijinul comunității de romi și apreciem foarte mult implicarea din partea reprezentanților acesteia, pentru a-i aduce pe membrii comunității la cursuri, pentru a avea o calificare”,  arătat Poliana Cătălin, expert facilitator, care a reprezentat ROMACT în relația cu autoritățile locale, la finalul ciclului de doi ani.

Dora Mărgărit, coordonatorul programului la nivel național, a menționat că perioada de șase luni în care se mai acordă sprijin după încheierea ciclului de doi ani se va prelungi în urma discuțiilor purtate cu Comisia Europeană. Prin prin Programul ROMACT s-a asigurat comunicarea cu autoritățile publice, dezvoltarea comunitare și participare civică, campanii împotriva abandonului școlar, privind vaccinarea, sănătatea reproducerii, privind ocuparea forței de muncă și relațiile de muncă, strângere de carte pentru biblioteca locală, înlocuirea centralei termice din Școala Siret.

Programul a mai urmărit și realizarea de documente pentru proprietățile beneficiarilor, racordarea locuințelor la rețeaua de energie electrică și asfaltarea străzilor. Străzile urmează a fi modernizate prin proiectele pentru care primăria a primit finanțare de la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, primarul Valerică Chitic a anunțat că primăria va vinde 150 de terenuri pentru locuințe pentru comunitatea de romi la un preț de 1 euro/mp, pentru ca oamenii să le poată cumpăra.

Programul ROMACT a ajutat și primăria la depunerea și obținerea aprobării pentru mai multe proiecte, prin cursurile organizate pentru personalul din administrația locală. De exemplu, proiectul ”Acțiuni strategice pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunitatea marginalizată din oraşul Mărăşeşti” are o valoare de 10,7 milioane lei, fiind finanțat prin Programul Operațional Capital Uman. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.