Brand voice

Președintele PNL Vrancea, senatorul Cătălin TOMA, a exprimat poziția României la Bruxelles

Ziarul de Vrancea
19 oct 2018 1085 vizualizări

 Joi, 18 octombrie, a avut loc la Bruxelles reuniunea interparlamentară la nivel de comisii intitulată  "Fundamental rights aspects of Roma inclusion and fighting anti-Gypsyism" . Reuniunea interparlamentară a comisiilor a vizat promovarea unui schimb de opinii între parlamentarii europeni și cei naționali privind barierele în calea integrării romilor și posibilitățile de surmontare a acestora. Pe lângă parlamentarii invitați, la eveniment au participat reprezentanți ai  Consiliului Europei, Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), Oficiului Organizației Națiunilor Unite  pentru Drepturile Omului al (OHCHR), dar și ai ONG-urilor, aducând astfel în discuții perspectivele globale și neinstituționale.

 Poziția României a fost exprimată de către senatorul Cătălin TOMA, președintele PNL Vrancea, care îndeplinește și funcția de secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului. În discursul ținut de acesta, senatorul Toma a amintit faptul că această problemă a constituit un criteriu politic de preaderare la Uniunea Europeană, dar Strategia Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor (2001) precum şi versiunile ulterioare ale acesteia, nu au înregistrat rezultate notabile.  De asemenea, Cătălin Toma a spus că „se poate constata că  politicile sociale de incluziune a rromilor au fost prea puțin eficiente, ba chiar au dus la adâncirea discrepanţei centru-periferie, insider-outsider,  fapt care determină o recrudescență a excluderii sociale și prejudecăților rasiale.Valul masiv de migrație a rromilor spre țările occidentale, în căutarea unor nișe de supraviețuire, într-un stil de viață precar, exercită presiune asupra statului român pentru găsirea unor soluții.”

   Președintele PNL Vrancea a concluzionat necesitatea unei abordări noi, echilibrate, de reconciliere a tuturor nevoilor de integrare prin măsuri coerente, conjugate cu modificări legislative care să vizeze atât regândirea acțiunii afirmative (Legea Educației Naționale), cât și a legislației naționale privind discriminarea, care să ia în considerare particularitățile istorice ale cetăţenilor români de etnie romă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.