Brand voice

”Pompierul lunii octombrie” din ISU Vrancea, plutonier major Iancu Laurențiu, asistent medical principal coordonator SMURD

Ziarul de Vrancea
16 nov 2018 2213 vizualizări


”În viață niciodată nu pierzi! Ori câștigi, ori înveți!” este motto-ul celui care în anul 2007, la numai 20 ani îmbrăca haina de pompier militar. Este omul bun la toate. Mereu îi sună telefonul, unii îi cer sfatul, alții îi cer ajutorul, iar el este pregătit în orice moment să intervină în situații extreme. Are cu el acel zâmbet și acea seninătate în privire care îți dau încredere că totul va fi bine. 
El este ”Pompierul lunii octombrie”, plutonier major Iancu Laurențiu!

Profesia de bază #pompier, dar totodată și asistent medical principal coordonator #SMURD. Calitățile necesare meseriei le-a dezvoltat și le-a perfecționat la locul de muncă, ambiţia l-a făcut să-și dorească mai mult. A devenit instructor-formator pentru paramedici și evaluator în cadrul Competiției Naționale de Descarcerare și Acordarea Primului Ajutor Calificat în urma cursurilor pe care le-a urmat la Târgu Mureș și Oradea. Pe lângă aceste ocupații are ca hobby fotografia și călătoriile. Îi place să fotografieze oameni, să le simtă emoțiile, să le citească poveștile de viață pe chip. De cum îl cunoști îți dai seama că poartă în suflet dragostea pentru ceilalți. Așa cum recunoaște și el: ”Nu pot să spun NU și nu pot fi indiferent la problemele celor din jur, nu contează dacă sunt prieteni sau necunoscuți.”

Credeți-l pe cuvânt, ce zice aia face: „În data de 04.10.2018, plutonierul major Iancu Laurențiu se întorcea dintr-o plimbare la București. În timp ce se deplasa pe DN2/E85 la ieșirea din Râmnicu Sărat a fost martorul unui accident rutier. A acționat din reflex și a trecut la verificarea stării persoanelor acordând primul ajutor calificat unei victime, de sex feminin, care prezenta un traumatism cranio-cerebral. Văzând că victima sângerează puternic la nivel frontal, a luat trusa de prim ajutor din dotarea autoturismului cu care circula și a bandajat rana pentru a opri hemoragia. Subofițerul a asistat victima până la sosirea echipajului SMURD Rm. Sărat care a preluat-o în condiţii de siguranţă.” 

Am aflat și noi de isprava colegului nostru și în data de 05 octombrie am mediatizat cazul pe pagina de Facebook #ISUVrancea. În acest fel doamna Laslău Dumitrița și-a cunoscut salvatorul. 

Să știe că oamenii pe care îi salvează sunt bine este motivația care-l convinge pe Laurențiu să persevereze. S-a mai implicat în evenimente asemănătoare. În 2014 când se întorcea de la Competiția Națională de Descarcerare, alături de colegi a participat la salvarea victimelor rezultate în urma unui accident rutier la Oreavu din care au rezultat șapte victime, printre care și persoane decedate. În urma intervenției a fost recompensat cu emblema de merit ”Acțiuni umanitare cls. III” acordată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Am dorit să ne zică și el ceva, despre el și ceea ce face, și ne-a zis: ”Știu că ceea ce fac multora li se pare greu dar tot ce-i greu e și frumos. În 2007 când am venit la I.S.U. am fost încadrat servant la Adjud. Abia ce împlinisem 20 de ani şi deja participam la intervenții. Experiența am căpătat-o în misiuni însă partea de prim ajutor i-o datorez tatălui meu. În anul 2005, tatăl meu a suferit un atac cerebral. Nu a acceptat să fie îngrijit decât de familie. Atunci am înțeles cât de important este să fii calm, să ai răbdare și să nu te pierzi cu firea, ce efect are o strângere de mână și ce leac are un zâmbet. După zece ani l-am pierdut dar știu că nimeni nu l-ar fi îngrijit mai bine ca mine. Ca să fiu sigur că fac ceea ce trebuie am urmat cursurile unei școli postliceale sanitare, apoi în 2010 am urmat la Galaţi cursul de prim ajutor calificat unde am învățat primele noțiuni de prim ajutor de la instructorul plt. maj. Corciovei Mihăiţă. În timpul școlii postliceale am făcut practică la Camera de Primiri Urgențe Adjud unde am avut ocazia să mă confrunt cu cazuri foarte grave dar și să aprofundez cunoștințe despre acordarea primului ajutor și de aici s-au legat toate. Din octombrie 2013, de când a fost creată funcția, sunt asistent coordonator SMURD. Mă ocup cu: coordonarea și îndrumarea echipajelor de prim ajutor a paramedicilor de pe SMURD; asigur necesarul cu medicamente, materiale și accesorii medicale din dotarea ambulanțelor; predau cursurile de prim ajutor de bază voluntarilor I.S.U. și multe altele. E multă răspundere dar îmi și place. Energia este alimentată de familia care mă susține necondiţionat și soția care mă înțelege și îmi oferă încredere. Ca să ai succes în ceea ce faci trebuie să ai o echipă bună în spate și aici mă refer la colegi și familie.”

Dar ca o echipă să aibă succes trebuie să fie formată din oameni bine pregătiți și dedicați muncii. Domnule plutonier major Iancu Laurențiu prin tot ceea ce faci ai câștigat respectul echipei! 

Felicitările le primești de această dată din partea celor care te cunosc:

Laslău Dumitrița: ”Din toată experiența trăită am realizat că un străin își poate lăsa amprenta profund în conștiința mea. Nu mi-am imaginat vreodată că un necunoscut îmi poate face bine dezinteresat. În acea zi, de 4 octombrie, domnul Iancu Laurențiu a fost îngerul meu păzitor. Pe această cale țin să-i mulțumesc și să îi transmit cele mai frumoase gânduri. Merită tot ce e mai bun pentru că este un OM BUN. Cu respect, Dumitrița Laslău”

Lt. Col. Soare Cristian – prim adjunct al inspectorului șef: ”Plutonierul major Iancu Laurențiu este unul din acei pompieri care dau valoare echipei. Totodată, este un exemplu pentru toți cei care doresc să atingă performanțe profesionale ca paramedic. Perseverența, implicarea și seriozitatea demonstrate de-a lungul carierei îi atribuie calitatea de profesionist.”

Mr. Oprea Gabriel – șef Centru Operațional: : ”Este omul pe care te poți baza în orice moment. Pentru un șef este foarte important să identifice persoana care poate duce la îndeplinire sarcinile dificile. Rezultatele foarte bune obținute pe plan profesional îl califică pe plutonierul major Iancu Laurențiu drept un bun coordonator SMURD.”

Plt. adj. Costache Iulian – paramedic: ”Sunt paramedic SMURD de când a fost înființat acest serviciu în Vrancea. Tot de atunci îl cunosc și pe Laurențiu. Rolul lui este foarte important. El ne explică modul de intervenție la misiuni și ne coordonează activitatea. Soluțiile pe care ni le oferă atunci când ne aflăm în dificultate dau întotdeauna randament. Am participat împreună la câteva competiții naționale de descarcerare iar sub îndrumarea lui am reușit să ajungem pe podium. Îl apreciez și îl respect.” 

Plt. maj. Benguș Daniel – paramedic: ”Văd în el un exemplu de urmat și mai mult de atât, un prieten.”

Plt. maj. Moisă Iulian - paramedic: ”Este o persoană care știe să mobilizeze echipa și reușește să-i determine pe colegi să-și depășească limitele.”

Plt. maj. Olaru George: ”Își stăpânește foarte bine emoțiile iar la intervenții ne oferă încredere, ne dă sfaturi și ne ajută să fim operativi.”

Bobocea Andreea - voluntar ISU: ”Este o persoană perseverentă, are dorința de a se autodepăși, are spirit de echipă iar înainte de a lua o decizie în timpul misiunilor încredințate, acționează prompt, cu calm și luciditate.”

Paula Ion – voluntar ISU: „Admir la domnul Iancu răbdarea şi dăruirea cu care îşi face meseria. Întotdeauna a manifestat disponibilitate să ne explice până înţelegem tehnicile de acordare a primului ajutor de bază. Sunt norocoasă că am avut şansa să învăţ de la un profesionist.” 

Călipăr Veronica – voluntar ISU: ” Domnul Iancu Laurențiu este un adevărat salvator! Este o persoană altruistă, implicată, care își face meseria cu drag, un om de la care ai întotdeauna ceva de învățat. Aceste lucruri m-au ambiționat să îmi doresc și eu să devin un bun paramedic voluntar.”

Felicitările pot continua...

Text informații + fotografii:ISU Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.