Brand voice

Plutonier adjutant Lupu Mirel este pompierul lunii noiembrie la ISU Vrancea

Ziarul de Vrancea
27 dec 2018 2304 vizualizări

Pompierul lunii noiembrie, plutonier adjutant Lupu Mirel, vede întotdeauna partea plină a paharului, este un optimist convins. După terminarea liceului, în anul 1999 a fost recrutat pentru satisfacerea stagiului militar fiind repartizat la Grupul de Pompieri Focșani. Așa a ajuns să îmbrace pentru prima dată haina de salvator.

Prietenos din fire s-a integrat repede în echipă ceea ce a contribuit și la adaptarea destul de ușor la rigorile militare. Ca militar în termen a participat la câteva intervenții de stingere a incendiilor. Nu i s-a părut greu, ba chiar i-a plăcut foarte mult. Își amintește și acum prima intervenție. O oală uitată pe aragaz în timp ce proprietara, o femeie în vârstă, plecase la piață. Fumul ce ieșea pe fereastra apartamentului i-a alertat pe vecini care au sunat imediat la pompieri. Aceștia au spart ușa cu ranga și au înlăturat după aragaz oala care încă nu apucase să ia foc. Față de cele întâmplate, mai mare a fost sperietura femeii care la întoarcere nu știa cum să le mulțumească pompierilor care îi salvaseră casa. Atunci a trăit prima oară emoția de salvator, emoție care l-a făcut să-și dorească să continue acest drum. După șapte luni de armată, a aflat că se depun dosarele pentru admiterea la Școala de Subofițeri de Pompieri Boldești. Nu a stat pe gânduri prea mult, știa că viitorul lui e să fie pompier. A fost admis. În școală a fost comandant de grupă un avantaj dobândit în urma practicii și cunoștințelor acumulate în cele șapte luni de armată.

După terminarea școlii de subofițeri a fost repartiza tot la Grupul de Pompieri Vrancea dar de această dată la Stația de Pompieri Panciu. Din anul 2002 până în prezent a participat la sute de misiuni îndeplinind întâi funcția de comandat de echipaj ca mai apoi să devină coordonatorul intervenției prin numirea în funcția de șef gardă de intervenție – stingere. Rezultatele muncii i-au oferit multe mulțumiri sufletești. Acum trei ani în timp ce se afla la o acțiune de recunoaștere o femeie cu o fetiță de mână a venit la pompieri și le-a zis: ”Vedeți! Ea e fata pe care ați salvat-o acum șapte ani la Movilița când televizorul a luat foc în cameră cu ea.” S-a bucurat să o îmbrățișeze, chiar el era cel care a salvat-o. 

Întrebat fiind care este cea mai mare satisfacție profesională ne-a răspuns: ”Faptul că sunt pompier! Aceasta este cea mai mare realizare profesională. De-a lungul carierei mele m-am confruntat cu diverse cazuri și situații, de la incendii la salvări de animale, de la descarcerări la intervenții la inundații, la un moment dat, prin 2005, am fost și negociator. Un domn supărat se urcase pe un stâlp și amenința că se aruncă, oamenii nu au știut ce să facă și au chemat pompierii. Ajuns la locul unde se desfășura neplăcutul eveniment, l-am întrebat care îi este nemulțumirea, l-am ascultat, i-am mai pus câteva întrebări, i-am dat câteva sfaturi, după ce am reușit să-i câștig încrederea, i-am oferit o țigară, acest lucru determinându-l să coboare. Văzând că am reușit să-l conving să coboare, nu l-am mai lăsat apoi să urce. Întotdeauna trebuie să știi care este rolul tău, iar ca pompier rolul tău este să fii salvator. Noi lucrăm în echipă și acționăm doar în sprijinul cetățeanului. Chiar și atunci când au loc evenimente nefericite, noi, pompierii, ne străduim ca aportul nostru să fie în favoarea cetățenilor și rezultatul misiunii să fie pozitiv.” 

Așa s-a întâmplat și în data de 19 noiembrie a.c., când la ora 16:55, Stația de Pompieri a fost solicitată să intervină la un accident rutier în urma căruia un autocar cu 14 persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile. Ajunși la fața locului situația se prezenta astfel: 12 persoane dintre care 5 rănite se autoevacuaseră, iar două erau rămase încarcerate în autocar. Echipajul coordonat de șeful gărzii de intervenție, plutonier adjutant Lupu Mirel, a fost primul care a ajuns la locul evenimentului. Până la venirea în sprijin a forțelor de intervenție de la Detașamentul de Pompieri Focșani, acesta a organizat intervenția și a asigurat acces rapid către victime reușind să salveze una dintre victimele încarcerate. Cealaltă victimă încarcerată, din nefericire, avea leziuni incompatibile cu viața. 

Pentru modul în care a acționat și profesionalismul demonstrat în timpul intervenției a fost desemnat ”Pompierul lunii noiembrie”.

A fost încântat de distincția oferită însă și-ar fi dorit ca intervenția să fi fost una fără victime pentru că lui îi plac poveștile cu final fericit. Așadar, noi îl felicităm și îi dorim ca în viitor să aibă parte de misiuni ușoare de care să-și amintească cu drag și pe care să ni le povestească cu plăcere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.