Brand voice

O vacanță de poveste la Centrul de Zi ”Dănuţ” din satul Pituluşa, comuna Broşteni

Janine VADISLAV
2 sep 2018 3950 vizualizări

În satul Pituluşa, comuna Broşteni, s-a petrecut în această vară o adevărată minune. Acum să nu credeţi că ar fi pentru prima oară...  Aici întotdeauna se întâmplă ceva de bine, iar binele acesta a început cu mulţi ani în urmă. Îmi amintesc cu drag momentul în care „Zâna cea Bună”, doamna Elisaveta Norocea, mi-a ieşit în cale. A fost un adevărat noroc s-o cunosc, s-o ascult, să-i intru în casa inimii, cum numesc eu Centrul de Zi „Dănuţ”, să urmăresc cum acei copii minunaţi, strânşi în jurul domniei sale şi a voluntarilor care i s-au alăturat, devin, încet, încet, superbii adolescenţi, care-şi iau zborul în viaţă.

Fără implicarea atâtor persoane, care şi-au dedicat timpul copiilor, lucrând zi de zi cu ei, nici copiii n-ar fi fost ceea ce sunt azi, unii dintre ei deja adolescenţi, care pornesc cu dreptul în noua şi spectaculoasa lor viaţă, care au fost ajutaţi să-şi descopere talentele, valoarea, importanţa şi, de ce nu, locul pe care merită să-l ocupe în societate. Copiii au mult de oferit, de la copii avem multe de învăţat. În ei ne punem speranţa, pentru că ei sunt viitorul nostru.

Vă spuneam prin iulie că 50 de copii, 45 ai Centrului de Zi „Dănuţ” şi 5 externi, petrec vacanţa mare activ, în cadrul unui proiect generos structurat pe ateliere de creaţie, 9 la număr, urmând ca la final să  prezinte rodul activităţii lor în expoziţii organizate la Centrul de Zi „Dănuţ”. Tot atunci anunţam că o parte din cursanţi vor pleca apoi la Piatra Neamţ, unde vor participa la Festivalul -Concurs „Volare”. Ei bine, momentul mult aşteptat a sosit, a trecut...., dar ce s-a petrecut acolo nu vor uita niciodată.  „Vinovată” de  cele întâmplate este Asociaţia Culturală Star, care a organizat, în perioada 22 – 26 august 2018, a IX - a ediţie a Festivalului Internaţional „Volare”. Cei care şi-au unit forţele pentru ca festivalul să fie o reuşită au fost  Primăria Piatra Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi Complexul Muzeal Judeţean Neamţ. 

Dar, ce este acest festival şi ce propune reuşind să atragă atâţia participanţi?

„Festivalul „Volare” este un concurs de interpretare şi creaţie care îşi propune să încurajeze creaţia de cântece pentru copii şi să contribuie la descoperirea şi lansarea de tineri interpreţi de muzică uşoară, români şi străini. În acelaşi timp, festivalul este extrem de atractiv pentru turiştii români şi străini veniţi în zona Neamţului, a  Moldovei, contribuind astfel la o mai bună cunoaştere a ţării noastre şi la creşterea prestigiului ei internaţional”, ne spune doamna profesor Elisaveta Norocea, coordonatorul Centrului de Zi „Dănuţ”.

La această ediţie a festivalului, de la Centrul de Zi „Dănuţ” au ajuns în finală Sara Ionescu, Ruxandra Ilinca Ionescu, Gabriela Manolache, Teodora Manolache, Justina Păun, Ionuţ Valentin Bouroş şi Grupul Angels, de a căror pregătire s-au ocupat profesorii Anca Ilie, Ionuţ Gaiţă, Cristian Alivej, Dănuţ Stoianof. Un ajutor considerabil au primit şi din partea colegilor mai mari: Dana Docan ,Oana Docan, Tania Dinu, Nicoleta  Hagiu şi Daniel Bahnea.

„Talentaţii noştri copii au evoluat  la secţiunea INTERPRETARE şi au participat atât la categoria grupuri, cât şi la categoria individual: 5 – 7 ani, 8 – 9 ani, 12 – 14 ani, 15 - 17 ani, precum şi la categoria „100 de note pe portativul tricolor” – secţiune de muzică uşoară dedicată CENTENARULUI, unde au obţinut un palmares bogat: 4 premii III, 3 premii II şi 2 premii I, fiind clasaţi printre cei mai buni concurenţi. Au fost prezenţi concurenţi din aproape toate judeţele ţării, dar şi din Bulgaria, Ucraina, Italia, Republica Moldova. Concursul a fost jurizat de nume sonore ale muzicii româneşti şi internaţionale: renumitul interpret de opera Oleg Malyk –Ucraina, Veronica Cozlovski - Rusia, Gutiera Prodan - Republica Moldova, realizatoare radio la „Bună dimineaţa Moldova” , Oratio Zampaglione, din Italia, Vili Ikonomov, din Bulgaria, George Vanvu, de la Radio Iaşi şi profesor universitar Olimpia Urs, compozitoare, care a fost şi preşedintele juriului. Părinţii şi profesorii coordonatori au fost permanent alături de copii, încurajând cu deosebită emoţie şi bucurie fiecare concurent în parte.

„Nu vă mai spun ce cote au atins emoţiile noastre ori de câte ori auzeam  numele localităţii noastre: Broşteni de Vrancea. Ne-am bucurat la gândul că astfel comunitatea se face cunoscută în ţară, în lume”, ne-a povestit doamna Elisaveta Norocea.

Festivalul –Concurs ,,Volare ‘’este cu adevărat unul deosebit deoarece, pe lângă evoluţia interpretativă oferă tuturor adevărate lecţii de cultură şi patriotism, posibilitatea ca participanţii să se cunoască, să lege prietenii, totul devenind posibil cu ajutorul instituţiilor  oraşului şi a voluntarilor.

„Anul acesta am avut şi noi 2 voluntari admişi, pe Delia Manolache, elevă la Colegiul Economic Focşani şi Ionuţ Bouroş, elev la Seminarul Teologic Buzău.”  

Dar,  n-a fost doar muzică şi concurs, ci şi plimbări extraordinare, unele la obiective cu totul speciale care ţin trează amintirea unui mare domnitor, cum ar fi Turnul lui Ştefan de pe platoul Curtea Domnească, vizita la Casa memorială Calistrat Hogaş, vernisajul ,,Imensitatea unui vis” şi lansarea de carte ,,Două inimi gemene “, in memoriam Doina şi Ion Aldea Teodorovici, petrecerea de la finele festivalului şi Gala de premiere. Copiii au fost entuziasmaţi de tot ce au văzut şi trăit.  

Iustina Păun este o fetiţă extrem de talentată, ea cântă foarte frumos, pictează cu mult talent petrecând ore bune acasă, în faţa şevaletului, sau la Centrul de Zi „Dănuţ”, unde îi ajută pe cei mici să-şi dezvolte aptitudinile. Chiar dacă mai are multe de învăţat, iar timpul abia dacă îi ajunge pentru tot ce şi-a propus, Iustina rămâne acelaşi coleg atent, drăguţ, gata să dea o mână de ajutor când e nevoie.

- Cum a fost? întreb.

„A fost o experienţă nouă, desigur. Am cunoscut copii bine pregătiţi şi un altfel de concurs. Faptul că am lucrat împreună, a creat o strânsă legătură între toţi participanţii. Mi-am făcut noi prieteni şi o mulţime de cunoştinţe”.

- Vei mai participa la astfel de concursuri? întreb?

„Cu siguranţă da”, ne-a spus Iustina Păun, laureată a Festivalului Internaţional „Volare”.

Printre concurenţi s-a aflat şi Ionuţ-Valentin Bouroş.

„Mă bucur că am luat parte anul acesta la Festivalul Internaţional „Volare”, un festival adevărat, plin de iubire şi de frumuseţe! Pentru mine a fost o experienţă minunată, nu se compară cu nici unul dintre concursurile la care am mai participat. Aici am avut ocazia să fiu şi voluntar, fapt ce m-a făcut să simt altfel această experienţă. Nu a fost greu, dar nici uşor. Am reuşit să obţin şi Premiul I la secţiunea  „100 de note pe portativul tricolor", secţiunea CENTENAR, iar Festivitatea de Premiere a fost un adevărat spectacol de muzică, dans, lumină şi culoare. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat şi m-au sprijinit pentru a lua parte la acest minunat eveniment”, a mai spus Ionuţ-Valentin Bouroş

Prezente la festival au fost şi surorile Ruxandra - Ilinca Ionescu (8ani) şi

Sara - Ioana Ionescu (5ani).

„Este a doua mea participare la Festivalul Internaţional ”Volare”, de la Piatra Neamţ şi, cu siguranţă nu va fi ultima. Acest loc II, obţinut la categoria mea de vârstă - secţiunea interpretare, mă motivează şi mă determină ca pe viitor să fiu mai bună. Am fost impresionată de calitatea acestui festival, de organizarea lui”, ne-a spus Ruxandra.

„Eu am aşteptat cu emoţie acest concurs. Este prima mea participare şi am luat premiul I.  Mi-a plăcut tot ce am văzut, parada din Piaţa Turnului, Gala de premiere... Vreau să mulţumesc tuturor, dar mai ales doamnei Elisaveta Norocea, care m-a sprijinit şi a avut încredere în mine”, ne-a spus Sara, puştoaica de 5 ani. 

Participarea celor de la Centrul de Zi „Dănuţ”nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi beneficiat de sprijinul unor oameni minunaţi, iubitori de copii, care cred în potenţialul lor, care-i susţin financiar, emoţional şi spiritual să-şi împlinească visele, reducând barierele de promovare a copiilor din mediul rural. Centrul de Zi „Dănuţ” mulţumeşte şi celor care au ajutat echipa de copii din punct de vedere vocal, coregrafic, vestimentar, precum şi celor care au ajutat  material şi financiar: doamnele Liliana Săcăleanu - Rural Construct, Mihaela Bordea - Aurora Odobeşti, profesor Ştefana Popa, profesor Leonora Pătrăşcanu, Camelia Simiz - Pandora, Andra Geta Jida, pr. Oscar Frunză -Focşani, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, domnul Felix Pătrăşcanu, Primăria şi Consiliul Local Broşteni. Mulţumiri părinţilor şi  pr. Dorel Norocea - Parohia Pituluşa.

Pe 1 septembrie 2018 a început noul an bisericesc..., peste câteva zile doar începe un nou an şcolar, două evenimente foarte importante care, din multe puncte de vedere ( credinţă, ascultare etc.), pornesc din acelaşi imbold, cu aceeaşi speranţă. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.