Brand voice

Mesajul deputatului de Vrancea Elena Stoica de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Ziarul de Vrancea
27 nov 2022 941 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, prilej oportun pentru conștientizarea și respectarea drepturilor româncelor

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie drept „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor” şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme. Activiştii pentru drepturile femeii sărbătoresc însă Ziua împotriva violenţei încă din 1981, ca un omagiu adus asasinării a trei activiste din Republica Dominicană.

România a început timid şi destul de târziu procesele de conştientizare şi combatere ale fenomenului violenţei împotriva femeii, a violenţei domestice în general. Deşi fenomenul a fost cunoscut de către autorităţi încă din vremea comunistă, el a fost procesat la adevărata sa dimensiune abia după 1990, şi cu precădere în ultimii ani.

Astfel, un act normativ explicit şi adaptat situaţiei a fost adoptat abia în 22 mai 2003, prin Legea nr. 217 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Documentul prevede că soţii sau partenerii violenţi vor primi amenzi, vor fi nevoiţi să părăsească locuinţa conjugală sau, daca se dovedeşte că este cazul, pot face chiar închisoare pentru faptele lor.

Pentru ca victimele violenţei în familie, în proporţie copleşitoare femei, să poată lupta împotriva agresorilor, este nevoie de o informare corectă cu privire la prevederile Legii 217/2003. Potrivit acesteia, violenţa în familie reprezintă „orice acţiune fizică sau verbală, săvârşită cu intenţie de un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material”. Victima trebuie să obţină iniţial un certificat medico-legal, iar apoi să depună o plângere la Poliţie.

Pe parcurs, actul normativ inițial a cunoscut îmbunătăţiri semnificative, ultima dintre acestea fiind prin Legea 146/2021, care introduce dispozitivul electronic de supraveghere pentru agresori.  

Noua formă a legislaţiei privind combaterea violenţei domestice prevede emiterea de către poliţie a unui ordin de protecţie provizoriu, în favoarea victimelor şi a copiilor acesteia. Astfel, legea îi permite poliţistului să scoată agresorul din casă şi să îl ducă la o distanţă suficientă, de la care să nu mai constituie pe moment un pericol iminent.

  Subliniez că este foarte important ca victimele agresiunilor, de orice fel, venite din partea bărbaţilor sau a altor persoane, să cunoască că au drepturi, deoarece astfel au posibilitatea de a se apăra, a ajuta la salvarea altor femei aflate în pericole similare, precum și la pedepsirea agresorilor!

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica

Comunicat de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.