Brand voice

Mesajul deputatului de Vrancea, Elena Stoica de Ziua Constituției României

Ziarul de Vrancea
9 dec 2022 630 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Constituția României trebuie să fie armonizată cu evoluțiile politice, sociale și de securitate

Sărbătorirea Zilei Constituţiei României are semnificaţii deosebite, care decurg din faptul că adoptarea Constituţiei, la 8 Decembrie 1991, prin referendum naţional, nu poate fi disociată de Revoluţia din 1989, care a precedat-o, i-a construit bazele şi fără de care nu s-ar fi putut înscrie ca o nouă pagină a istoriei constituţionale a României.

Necesitatea adoptării unei noi Constituţii după Revoluţia din 1989 a decurs în mod logic din faptul că - prin amploarea şi caracterul sau - Revoluţia a impus o transformare radicală a societăţii, a guvernării ei, cerinţă de care trebuia să ţină seama noua putere instaurată.

În general, revizuirea Constituţiei este privită cu neîncredere şi îngrijorare, existând temerea că o modificare de această natură poate antrena dezorganizarea unui echilibru instituit. Este evident, totuşi, că ideile pentru revizuirea Constituţiei nu pot fi ignorate, însă, în acelaşi timp, despre ele nu se poate discuta decât în termenii legii fundamentale şi cu respectarea formalităţilor prevăzute, care nu exclud şi nu pot exclude conceptul de evoluţie constituţională, cum nu poate fi ignorat nici conceptul de realitate constituţională, indisolubil legat de viaţa colectivă.

Constituţia României este legea fundamentală a statului Român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor şi autorităţile publice fundamentale. Actuala formă a Constituţiei a intrat în vigoare pe 29 Octombrie 2003 şi a fost adoptată în urma unui referendum naţional.

La 31 de ani de la adoptarea ei şi la 19 ani de la singura revizuire, cred că este cazul unei noi legi fundamentale. O nouă revizuire a Constituţiei se impune, dar modificările trebuie agreate de întreaga societate. E normal să fie un proces de durată, însă sper că nici un interes politic sau de altă natură nu îl va întârzia mai mult decât e cazul.

Este nevoie de o nouă Constituţie, care să contribuie la procesul de descentralizare şi regionalizare, de o Constituţie care să ajute la evitarea conflictelor între puterile statului şi la înlesnirea dialogului între toţi actorii sociali. Este nevoie de foarte multe lucruri în noua Constituţie, dar, mai întâi,avem nevoie de consens larg asupra acestui demers.

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica

Comunicat de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.