Brand voice

La Şcoala din Nereju se predă lecţia însănătoşirii mediului înconjurător

Ziarul de Vrancea
19 sep 2018 3048 vizualizări

Câteodată, efortul unor oameni de a convieţui într-o lume mai bună poate fi îngreunat de către cei cărora nu le pasă că trăim într-o comunitate. Este lesne de observat că pe această planetă, în anii din urmă, am devenit tot mai numeroşi şi orice gest nepotrivit poate afecta viaţa din jurul nostru.

Este şi cazul poluării mediului înconjurător. De la an la an, această problemă capătă dimensiuni nebănuite. Dacă pentru înaintaşii noştri acestă problemă nu exista, iată că pentru noi a devenit o situaţie greu de suportat. Cine ar vrea să trăiască pe o planetă în care gropile de gunoi sunt din ce în ce mai numeroase şi mai extinse? Cine ar vrea să trăiască pe o planetă în care calitatea aerului este din ce în ce mai slabă din cauza a numeroşi factori printre care şi arderea unor  lucruri care ar putea fi reciclate? Şi totuşi, ne facem rău singuri. Sau cine ar vrea să vadă în jurul său locuri pline de gunoaie, aruncate la întâmplare, pur şi  simplu pentru că unora nu le pasă şi pentru că a avea grijă de mediul în care trăiesc este un efort pe care nu sunt dispuşi să-l facă? Dacă până acum câţiva ani, reciclarea părea un lucru imposibil, acum se poate! Există firme specializate, care colectează unele deşeuri, dar nu există destul de mulţi  oameni care să fie dornici să recicleze. Rezultatul este că suntem ,,invadaţi” de gunoaie de la an la an.

Tocmai acest dezastru, pierderea unor locuri care până nu demult erau parcă rupte din cărţile cu poveşti şi care acum nu sunt decât nişte gropi de gunoi neautorizate, au determinat o profesoară de matematică să încerce să ia măsuri. Tot mai des, avem surpriza neplăcută să găsim locurile dragi sufletelor noastre pângărite de lipsa spiritului civic al altora. Dar nu şi la Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Gusti” din localitatea Nereju, judeţul Vrancea, unde s-a hotărât ca situaţia mai sus descrisă să ia sfârşit. De câţiva ani, aici se desfăşoară campanii de reciclare. Copiii din sat au învăţat în ultimii ani nu doar adunări, înmulţiri sau ecuaţii şi geometrie, ci şi lecţia aceasta a ocrotirii planetei prin acţiuni care ţin  clar de propriile noastre acţiuni. Astfel, ei au învăţat să nu mai arunce hârtia, ci să o aducă în sacul de colectare de la şcoală şi să nu arunce sticle din plastic, malul râului Zăbala  devenind astfel un loc mai curat.

 Noutatea constă însă şi în faptul că pe lângă elevii acestei şcoli s-au alăturat acum şi adulţi care au înţeles gravitatea situaţiei şi vor să ofere un mediu mai puţin poluat viitoarelor generaţii.

În primul rând, trebuie remarcat sprijinul Primăriei Comunei Nereju, fără de care aceste campanii nu s-ar fi putut desfăşura. Au asigurat locaţia necesară şi un mijloc de transport colectării acestor materiale, precum şi mănuşi şi sacii necesari bunei desfăşurări a activităţii copiilor. Astfel, prin educarea copiilor şi pe acest plan, ecologia, vor face ca localitatea natală să fie una la care se vor întoarce cu drag şi după ce ,,îşi vor lua zborul” prin viaţă.

,,Gândim cu precădere în perspectivă atunci când vine vorba despre localitatea noastră. Vrem, printre altele, să avem o comună curată. Astfel, am încurajat toate activităţile de ecologizare din zonă şi dorim ca păstrarea mediului curat să devină o obişnuință printre nerejeni. În scurt timp, se va implementa şi un alt proiect de colectare selectivă la nivelul localităţii noastre şi anume ,,Vrancea curată”, ce va cuprinde 12 puncte de colectare selectivă, totul pentru binele locuitorilor acestei comunităţi”, a declarat primarul localităţii Nereju, Toader Gemănaş.

O surpriză foarte plăcută este faptul că în campania de reciclare din această vară s-a implicat cu o cantitate considerabilă de P.E.T.-uri reciclate şi primarul din Spulber, localitatea vecină, Vasile Rusu. Ca ales al comunităţii, a vrut să arate că încearcă să facă lucrurile aşa cum trebuie şi, de ce nu, să fie un exemplu pentru ceilalţi. ,,Sunt impresionat de cantitatea foarte mare de deşeuri care a fost strânsă pentru reciclare şi mă bucur că acestea nu au mai ajuns în râuri sau în gropile de gunoi. Însă îmi dau seamna că lupta cu poluarea abia este la început. Deja în ţară sunt foarte multe locuri în care oamenii sunt revoltaţi de felul în care a ajuns să arate mediul încongurător în urma poluării. Am vrut să fac ceva concret pentru a avea un mediu mai curat. Am vrut să dau un exemplu ca ales al unei comunităţi şi îmi doresc ca exemplul meu să fie urmat şi de alţii”, a declarat primarul   Vasile  Rusu.

O mână de ajutor elevilor au dat-o şi preoţii Rebega Mitică, preot paroh al Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Nereju şi preotul Măciucă Iulian George, paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din Spulber. Aceştia au fost alături de elevi şi în campaniile de reciclare din anii precedenţi dovedind că vor să păstreze creaţia lui Dumnezeu în stare cât mai bună pentru a se bucura de ea şi generaţiile viitoare. ,,Toţi ne dorim o lume mai curată, mai frumoasă, mai bună şi cu pace. Toţi suntem datori să ne îngrijim zi de zi de aceste lucruri în faţa lui Dumnezeu. Să fim mai responsabili şi să dovedim mai mult simţ civic!”, a declarat preotul Mitica Rebega. ,,Balada Mioriţa spune că poporul român trăia <<Pe un picior de plai / Pe o gură de rai>>. Datori suntem să nu râmânem indiferenţi degradării mediului şi să acţionăm cumva pentru a avea grijă de ceea ce ne-a dăruit Creatorul nostru. Să contribuim toţi la păstrarea ordinii şi a curăţeniei!”, consideră preotul Iulian George Măciucă.

Lista celor care au răspuns solicitării copiilor de a recicla nu se opreşte aici. Cristina Chiriac ne-a spus: ,,Copilăria celor doi copii ai mei cărora le place foarte mult pescuitul şi să se plimbe prin natură consider că nu trebuie umbrită de gunoaie. Vreau să fie fericiţi şi sănătoşi într-un mediu sănătos. De aceea, m-am implicat în această campanie de reciclare”.

Şi Iulia Rusu este mulţumită că se face ceva concret pentru mediul în care vieţuim: ,,Copiii noştri sunt lumina ochilor noştri. Facem totul pentru ei şi depinde şi de noi în ce condiţii vor trăi. Acest lucru m-a determinat să mă implic în acţiunea de reciclare.

Lista celor care s-au alăturat campaniei de reciclare este mai mare şi îi apreciem că nu au rămas indiferenţi problemelor din jurul lor. Dorim ca exemplul lor să fie preluat şi de alţi oameni şi poate aşa vom avea o Românie mai curată, mai frumoasă.

Ambiţia Şcolii Gimnaziale ,,Dimitrie Gusti” din Nereju este de a ajunge şcoala care a reciclat cea mai mare cantitate de deşeuri din România. Dar vom fi bucuroşi să avem concurenţă. Momentan s-a ajuns la 7,36  tone de deşeuri reciclate. Numai în această vară s-au reciclat 183 kg electrice, 585 kg de hârtie, 116 kg de P.E.T.-uri, 29 kg doze de aluminiu şi 824 kg de stică ciob.

Sperăm să ni se alăture şi alţi oameni campaniilor de reciclare mai ales că banii obţinuţi în urma reciclării sunt învestiţi în educaţia copiilor. Până acum s-au cumpărat pe lângă hârtie pentru xerox şi cretă şi patru truse de geometrie pentru tablă, truse de geometrie de care elevii sunt foarte mândri şi încântaţi pentru că este rezultatul trudei lor.

Perseverenţa elevilor, a profesoarei Mirela Măciucă şi a doamnei director Păucă Simona din Nereju de a derula în fiecare an campania de reciclare este o lecție că şi la munte – într-o zonă alpină a judeţului Vrancea – reciclarea nu este doar un neologism, ci devine pe an ce trece un fapt obişnuit care atrage simpli săteni, dar mai ales autorităţi locale care dovedesc în acest fel că-i susţin pe copii să înveţe cât mai bine lecţia frumuseţii, a corectitudinii, a sănătaţii şi a muncii, care dă şi cu roade!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.