Brand voice

Informare de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, transmisă de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea

Ziarul de Vrancea
21 mar 2018 1203 vizualizări

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea celebrează Ziua Mondială a Apei. Aceasta este sărbătorită în data de 22 martie, din anul 1992, când a fost adoptată decizia în cadrul Conferinței Națiunilor Unite asupra Mediului Înconjurător de la Rio de Janeiro.

Tema Zilei Mondiale a Apei pentru anul 2018 este “Natură pentru apă” şi îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că societatea modernă este datoare să se inspire din natură, pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea și cantitatea resurselor de apă.

Campania din acest an, “răspunsul este în natură”, atrage atenția asupra faptului  că utilizarea  soluţiilor bazate pe natură , cum ar fi revitalizarea zonelor umede, restabilirea conectivităţii râurilor cu luncile inundabile, împăduririle sau reîmpăduririle, reprezintă soluţii sustenabile şi eficiente în sprijinul eforturilor noastre de a reface echilibrul circuitului apei în natură, de a răspunde efectelor schimbărilor climatice și de a  asigura un cadru pentru dezvoltarea durabilă a societăţii umane.

Până în anul 2050, populația globului va crește cu 2 miliarde, iar nevoia de apă va crește cu 30%.

În agricultură pentru irigații se foloseste 70% din resursele  de apă disponibilă,  în industrie 20%, iar restul de  10% este folosită pentru necesitățile casnice din care 1% este reprezentată de băut.

Pe glob 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu, între 4,8-12,7 milioane tone deșeuri de plastic ajung anual în apele oceanice și aproximativ 1,8 milioane de oameni sunt expuși anual la apă contaminată.

Suntem datori să protejăm natura și apa – indispensabile vieții pe Pământ!

În această perioadă Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea desfășoară mai multe acțiuni educative, în cadrul cărora copiii învață cum să protejeze apa, care reprezintă o resursă epuizabilă și propun soluții pentru reducerea risipei de apă.

În acest sens, în perioada 22-30 martie 2018 sunt organizate vizite ale elevilor din județul Vrancea la Laboratorul de calitate a apei din incinta Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea cu prezentarea activităţii specifice de monitorizare a calităţii apelor de suprafaţă şi subterane.

De asemenea, reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea vor fi prezenți în cadrul orelor de dirigenţie / educaţie civică, pentru a vorbi copiilor despre importanța  apei.

În acest context, Directorul General al Administrației Naționale „Apele Române”, domnul Victor Sandu, a transmis următorul mesaj:

”Civilizații de-a rândul s-au născut, au trăit și au murit de-a lungul apelor. Conviețuirea cu apele era parte integrantă și firească a mediului lor natural de viață.

Din cele mai vechi timpuri, această legătură s-a dovedit a fi extrem de puternică, astfel încât oamenii știau aproape instinctual ce măsuri de protecție individuală să-și ia atunci când se confruntau cu inundații, secete sau poluări ale apelor.

Ciclul apei și cercul vieții sunt două procese naturale vitale ale căror continuitate și simetrie își condiționează reciproc resursele.

Dezvoltarea socio – umană, explozia urbană și demografică și, în special, evoluția fantastică a tehnologiei, l-au îndepărtat, din păcate, pe om de natură și de mediul în care a fost creat. Această străveche comuniune dintre om și apă s-a deteriorat iar neglijarea mediului natural conduce la dezechilibre manifestate prin fenomene extreme, inundații și secete.

Este imperios necesar ca omul modern să înțeleagă importanța vitală a apei și să revină la relația sa tradițională cu apa și, în general, cu mediul înconjurător.

Mesajul Zilei Mondiale a Apei din acest an reprezintă un apel către omul modern de a se adapta în spațiul său natural și de a evita poluarea apelor, deoarece omul ca și apa reprezintă o entitate vulnerabilă, expusă riscurilor naturale ale evoluției. Acesta e un motiv în plus pentru care omul contemporan este dator să acționeze în sensul refacerii biodiversității și a stării bune a apelor.

Înțelegerea mecanismelor de mediu și aplicarea principiilor naturale în procesele dezvoltării sustenabile a societății sunt esențiale.

Se impune un proces de reeducare a omului în sensul reluării unor procedee tradiționale de conviețuire cu apele, care conțin mecanisme de adaptare și supraviețuire. Aceste compartimente implică un proces îndelungat de înțelegere, acceptare și asumare a riscurilor, fie că este vorba despre măsuri de gestionare a inundațiilor, a secetei sau a poluării apelor.”

Cu deosebită considerație,

DIRECTOR,ing. Kanty-Cătălin Popescu

Citiți în documentul atașat Informarea de presă cu ocazia Zilei Mondiale a Apei transmisă de  Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea  în format PDF        


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.