Brand voice

Impactul schimbărilor climaterice - factor de stres pentru păduri și vii

Janine VADISLAV
18 oct 2017 2736 vizualizări

Municipiul  Focşani a fost gazda unui simpozion  extrem de important,  în cadrul căruia a fost lansat proiectul „Cercetări în sprijinul dezvoltării capacităţii de evaluare şi atenuare a impactului schimbărilor climatice şi a altor factori de stres asupra stării ecosistemelor forestiere şi a culturilor viticole”, coordonat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (fostul ICAS), responsabil . dr.ing. Dincă Lucian (INCDS –Staţiunea Brasov), finanţat din Planul Sectorial al Ministerului Cercetării şi Inovării, demarat în septembrie 2017,  care se derulează in perioada 2017 - 2018.

 

Obiectivul general constă în  elaborarea soluţiilor preventive pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra stării ecosistemelor forestiere şi a culturilor viticole.

 

Obiectivele specifice urmărite sunt:

1.Evaluarea acţiunii principalilor factori de mediu, precum şi a altor factori de stres asupra ecosistemelor forestiere şi a culturilor viticole: calcularea indicatorilor specifici schimbărilor climatice conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale de Meteorologie; evaluarea posibilelor schimbări ale habitatelor forestiere în contextul creşterii temperaturii medii folosind modele climatice regionale; cartarea posibilelor modificări ale habitatelor forestiere, utilizând imagini satelitare şi modelare GIS privind tendinţele de evoluţie a suprafeţelor împădurite; evaluarea incidenţei incendiilor de pădure în contextul creşterii temperaturii medii multianuale, folosind date satelitare în intervalul 1990-2017, identificarea,  descrierea şi impactul principalilor factori de mediu care afectează ecosistemul viticol.

 

2. Măsuri de atenuare a acţiunii schimbărilor climatice şi a altor  factori de stres asupra ecosistemelor forestiere şi a culturilor viticole: promovarea de măsuri care să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES); identificarea şi împădurirea zonelor favorabile cu specii rezistente faţă de schimbările climatice; identificarea soluţiilor de prevenire a pagubelor cauzate de schimbările climatice şi de alţi factori de stres în plantaţiile viticole.

 

3. Soluţii  preventive pentru diminuarea pagubelor cauzate de principalii factori de mediu, armonizate cu sisteme integrate de mecanizare. Necesitatea elaborării unor tehnologii de mecanizare adecvate schimbărilor climatice, tehnologii care să prevină sau să diminueze efectele schimbărilor climatice şi să aibă efecte favorabile asupra creşterii producţiei, precum şi asupra calităţii acesteia, să contribuie la conservarea bonităţii terenurilor pe care sunt amplasate culturile viticole, să aibă în vedere dezvoltarea durabilă pe termen lung. Tehnologiile vor avea în vedere prezervarea cantităţilor de apă din sol, utilizarea potenţialului biologic al solului şi particularităţile specifice zonale.

 

Potenţialii utilizatori sunt deţinătorii de terenuri silvice (Regia Naţională a Pădurilor Romsilva - cea care administrează pădurile de stat; deţinătorii particulari de păduri: primării, obşti, instituţii de cult, persoane fizice etc.), proprietarii de plantaţii viticole, instituţiile de învăţământ şi cercetare, întreprinderile de producere a utilajelor agricole şi silvice, unităţi ale administraţiei locale sau centrale (Agenţii de Protecţia Mediului, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Consilii locale). 

 

„Suntem chiar la începutul  acestui proiect, prezentăm obiectivele şi activităţile  pe care dorim să le desfăşurăm. Este vorba de cercetări privind  influenţa acestor modificări climatice, modul de dominare a lor şi măsuri de  prevenire a acestor acţiuni. Aşteptăm  din partea beneficiarilor un feedback, ceea ce consideră ei că  poate fi realizat în această perioadă  de implementare a proiectului.  Avem şi o deplasare pe teren în care le prezentăm activităţile  de reconstrucţie ecologică  prin metode silvice a terenurilor degradate. Acesta este şi motivul pentru care ne-am întâlnit în Vrancea, o zonă vestită  pentru aceste activităţi, şi nişte vizite  în plantaţiile viticole, Vrancea fiind în capul listei din acest punct de vedere. Am constatat interesul  factorilor locali, la această întrunire fiind prezenţi mulţi reprezentanţi ai instituţiilor  de învăţământ şi a instituţiilor guvernamentale din zonă.

 

- Sunt probleme? întreb

 

„Da, modificările climatice afectează pe toată lumea.  Metodele de  combatere sunt dificil de realizat. Sunt zone în care pădurea se usucă, sunt zone în care viile  sunt atacate... Sunt foarte multe probleme. Se tot vorbeşte de încălzirea  climatică... S-ar putea să fie, dar ceea ce constatăm cu toţii în ultima vreme reprezintă  factorii de risc. : vânturi puternice, tornade, doborâturi de vânt, secetă prelungită. Factorii de risc sunt cu incidenţă de risc mai mare şi cu periodicitate  mai mică decât până acum, inundaţii, alunecări de teren, ne spune  dr. ing. Lucian Dincă I.N.C.D.S  Staţiunea Braşov – coordonator . proiect.

 

Avem în obiectiv şi o deplasare în teren. Vom vizita câteva suprafeţe împădurite  - arborete de pin afectate de uscare, instalate  pe terenuri degradate  în zona Ţifeşti şi arborete păduri de fag, din zona Măgura Odobeşti, afectate în 2015 de un fenomen mai puţin întâlnit. O ploaie de octombrie căzută seara şi pe timpul nopţii, spre dimineaţă a îngheţat, s-a transformat în lapoviţă şi ninsoare, a îngheţat pe arbori producând pagube foarte mari. Pe o suprafaţă de 800 ha, n-a rămas arbore întreg. În ceea ce priveşte culturile de vită- de vie, ca mic  viticultor pot spune că efectele  schimbărilor climatice îşi  spun cuvântul şi aici:  viile necesită lucrări suplimentare de îngrijire, întreţinere şi combatere a dăunătorilor, ne-a spus  dr. ing. Cristinel Costandache I.N.C.D.S - Staţiunea Focşani -  colaborator proiect.

 

La finalul acestui proiect  vor fi elaborate un raport privind metodele de evaluare şi atenuare a impactului schimbărilor climatice şi a altor factori de stres asupra stării ecosistemelor silvice şi viticole  la  nivel european şi naţional.

- Raport privind acţiunea principalilor factori de mediu asupra ecosistemelor silvice şi viticole din România.

- Bază de date privind arboretele afectate de uscare şi doborâturi de vânt.

- Bază de date privind fenofazele de vegetaţie, producţia de struguri şi toleranţa soiurilor de viţă-de-vie la principalii factori biotici şi abiotici.

- Hărţi GIS cu reprezentarea ecosistemelor forestiere şi a zonelor critice.

- Reprezentare GIS cu expunerea climatică pentru perioada 1961- 1990 şi hărţi de predicţie pentru perioada 2021-2050.

- Raport privind măsurile de atenuare şi soluţiile preventive pentru diminuarea consecinţelor şi prevenirea pagubelor cauzate de schimbările climatice şi de alţi factori de stres asupra ecosistemelor silvice şi viticole.

- Tehnologii de mecanizare în viticultură, adecvate schimbărilor climatice.

- Ghid de bune practici privind lucrările din viticultură/silvicultură.

- Raport privind dezbaterile organizate la nivel naţional şi regional.

- Articole ştiinţifice în publicaţii recunoscute, promovarea rezultatelor obţinute prin editarea de materiale de prezentare.

 

Din Vrancea  au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor interesate: Garda Forestiera Focşani, Direcţia Silvică Vrancea, Direcţia Agricolă Vrancea, Baza Experimentală Vidra (din structura INCDS “Marin Drăcea”-Staţiunea Focaşni); Liceul Tehnologic Odobeşti, Ferma Viticolă Casa Panciu, Primăria Boloteşti.   ( Janine VADISLAV  )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.