Brand voice

Deputat PSD Elena Stoica, despre Ghidul privind hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă

Ziarul de Vrancea
8 feb 2023 1089 vizualizări

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, condus de PSD, a publicat primul ghid destinat instituțiilor publice și companiilor private, referitor la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale. „Ghidul standardizat privind hărțuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă” este un document complex, realizat în premieră, ce are drept scop diminuarea acestui fenomen agravant, care, în ultima perioadă, s-a accentuat din păcate în România.

Hărțuirea sexuală este o realitate despre care însă se vorbește prea puțin, în raport cu adevărata dimensiune a cazurilor, dar se manifestă în mod evident, atât în instituțiile publice de stat, cât și în mediul privat.

Datele statistice oficiale arată că doar în primele nouă luni ale anului trecut, 130 de persoane au fost hărțuite sexual în spațiile publice, în prezent fiind pe rol 287 de anchete penale pentru comiterea acestui gen de infracțiuni.

De altfel, statul român a pierdut recent un proces deschis la CEDO de o angajată de la stat, cauza înfrângerii fiind faptul că instituțiile responsabile au tratat cu indiferență și superficialitate plângerile femeii. Această decizie trebuie să aducă în atenția tuturor fenomenul hărțuirii la locul de muncă, victimele acestora îndurând o serie de umilințe și nedreptăți, care trebuie în mod clar stopate prin acțiuni concrete.

Ghidul privind hărțuirea pe criteriu de sex și hărțuirea morală la locul de muncă reprezintă o noutate absolută pentru România, fiind elaborat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin specialiștii Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Scopul acestuia este de a stabili un cadru metodologic comun pentru instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, precum şi pentru companiile private, de a aplica un instrument esențial în lupta împotriva discriminării și inegalității, hărțuirii morale la locul de muncă. Obiectivele documentului sunt oferirea unui instrument de lucru pentru experții/tehnicienii în egalitate de şanse, angajații cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, susţinerea intervenţiei interinstituţionale şi multidisciplinare în acest domeniu, precum și promovarea asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii.

Proiectul propune obiective și măsuri care vor contribui la creșterea nivelului general al egalității de șanse și de tratament al femeilor și bărbaților din România. Elaborarea de politici publice în acest domeniu trebuie să conducă la îmbunătățiri semnificative asupra vieții sociale, să corecteze acele atitudini și comportamente care ar putea determina excluderea sau marginalizarea persoanelor, de sex masculin și feminin, și să promoveze beneficiile construirii unei societăți incluzive și nediscriminatorii, în care dimensiunea de gen este integrantă, astfel încât să se înregistreze beneficii reale asupra vieții tuturor femeilor și bărbaților

Ministrul PSD al Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, doamna Gabriela Firea, a propus implementarea acestui document în toate instituțiile publice și private, ghidul având menirea de a sprijini în mod real atât angajații, cât și angajatorii.

Acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie să fie luate de către entitățile publice sau private, atât în scop preventiv, cât și pentru gestionarea corespunzătoare a acestor situații jenante.

Mă pronunț în mod categoric împotriva proliferării acestui fenomen și condamn orice fomă de hărțuire la locul de muncă, fie că se manifestă prin conduită ostilă sau nedorită, prin comentarii nepotrivite, cu tente sexuală, sau prin alte acțiuni și gesturi jignitoare.

 

DECLARAȚIE DE PRESĂ

Deputat PSD Vrancea,

ELENA STOICA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.