Brand voice

FOTO | Proiectul internațional CAMARO-D, derulat și în Vrancea, a ajuns la final

Ziarul de Vrancea
27 iun 2019 2492 vizualizări

Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, împreună cu Agenţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna  au fost parteneri în proiectul internaţional CAMARO-D -  „Cooperare pentru practici avansate de management al impactului utilizării terenurilor  asupra regimului apei în bazinul hidrografic al Dunării/ Cooperating towards Advanced Management ROutines for land use impacts on the water regime in the Danube river basin”, finalizat în iunie 2019, proiect  care a beneficiat de finanţare de la Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Proiectul, cu o durată de 30 de luni, a avut un buget total de 2.605.000,00 Euro. fiind derulat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea 2014 – 2020.

Liderul proiectului  a fost Ministerul Federal al Austriei pentru Agricultură, Păduri, Mediu şi Managementul Apelor, Viena, Austria, consorţiul proiectului fiind format din 22 de instituţii şi autorităţi publice cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului, gospodăririi apelor, gospodăririi pădurilor, meteorologiei, institute de cercetare şi de educaţie din ţările din bazinul Dunării (Austria, Germania, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Serbia), organisme cu responsabilităţi la nivel local, regional şi naţional. În Vrancea s-a urmărit îmbunătăţirea managementului utilizării terenurilor în zonele de captare în scopul reducerii scurgerilor apelor pe versanţi, compactării solului şi a poluării şi protejarea resurselor de apă împotriva impactului negativ al utilizării terenurilor şi a schimbărilor climatice (procesele de eroziune laterală, mâl, aflux de lemn, moloz, extinderea speciilor invazive).

Obiectivul general a constat în iniţierea unei acţiuni concertate, avansate în zona bazinului Dunării, pentru  stabilirea unei strategii de punere în aplicare a unui „Plan de utilizare a terenului  inovativ, transnaţional, în zonele de captare a apei din bazinul Dunării”,  scopul acestuia fiind de a contribui la protecţia durabilă a resurselor de apă şi îmbunătăţirea prevenirii riscului de inundaţii prin stimularea cooperării transnaţionale şi trans-sectoriale între principalii factori interesaţi, implicaţi în proiect şi menţinerea acestei cooperări şi după finalizarea proiectului.

De aceea, în proiectul CAMARO-D sunt implicaţi parteneri din diferite zone geografice precum şi din domenii ştiinţifice şi guvernamentale de responsabilitate, diferite.

Pe parcursul celor doi ani, în cadrul proiectului au avut loc mai multe evenimente: lansarea proiectului – Institutul de Cercetare Herman Otto - Budapesta, 22-23 martie 2017; Workshop naţional cu factorii interesaţi – Covasna, 8 iunie 2017; întâlnire de lucru transnaţionala – Institutul Iaroslav Cerni - Bergrad, 13-15 septembrie 2017; Vizita de studiu în Bazinul Râului Putna cu elevi ai Liceului „Simion Mehedinţi”, Vidra, Judeţul Vrancea, 26 octombrie 2017.

- Care sunt rezultatele la final de proiect? l-am întrebat pe dr.ing.Cristinel Constandache, director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea"- Staţiunea Focşani.

„Obiectivul comun al celor două proiecte este îmbunătăţirea managementului integrat al mediului pentru protecţia şi utilizarea durabilă a resurselor. Conferinţa s-a desfăşurat în zilele de 3 şi 4 iunie la sediul Ministerului Federal al Dezvoltării şi Turismului din Austria. La conferinţă au participat reprezentanţii conducătorului de proiect (LP) şi ai partenerilor precum specialişti externi angajaţi în cele două proiecte. În cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele celor două proiecte cu referire la măsurile pentru protecţia resurselor de apă (potabilă), gestionarea riscului de inundaţii, implementarea unor practici inovatoare în folosinţele terenurilor şi gestionarea apei, în baza cărora s-a elaborat ghiduri, planuri de acţiune, metodologii comune. Programul conferinţei a cuprins prezentarea proiectelor PROLINE-CE şi CAMARO-D: obiective şi sinergii; prezentarea rezultatelor proiectului PROLINE-CE: planul de acţiune pentru adaptarea practicilor existente de utilizare a terenurilor și de gestionare a inundaţiilor / secetelor; Ghid transnaţional pentru optimizarea regimului apei; Angajamentul „DriFLU (Drinking Water/Floods/Land use) Charta” pentru o gestionare optimă şi eficientă a utilizării terenurilor pentru protecţia apei potabile.

Au avut loc discuţii comune privind identificarea de soluţii pentru rezolvarea conflictelor de interese între utilizarea terenurilor şi gestionarea apei - protejarea resurselor de apă potabilă şi atenuarea riscului de inundaţii prin implementarea practicilor inovatoare în utilizarea terenurilor şi gestionarea apei, axate pe domenii de interes: Directiva privind inundaţii; practici agricole pentru protecţia resurselor de apă potabilă; gestionarea bazinelor hidrografice; amenajarea teritoriului; pădurile şi apa. Un accent deosebit a fost pus pe  masurile de gestionare a folosinţelor, amenajarea hidrologică şi antierozională a terenurilor din zonele de protecţie a resurselor de apă, dezvoltarea serviciilor ecosistemice etc. Având în vedere implicarea institutului în proiectul CAMARO-D consider oportună participarea în continuare la diferite  acţiuni cu scop de a sprijini pregătirea politicilor şi acţiunilor comune în domeniul planificării şi gestionării utilizării terenurilor, protecţia resurselor de apă şi prevenirea riscului de inundaţii în bazinul fluviului Dunărea, ne-a mai spus dr. ing. Cristinel Constandache, director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea"- Staţiunea Focşani.

Toate rezultatele prezentate s-au bazat pe date şi informaţii furnizate de fiecare partener, atât la nivel naţional, cât şi din zona pilot în domeniul de expertiză specific. Rezultatele prezentate de RNP-Romsilva au evidenţiat caracteristici şi bune practici privind amenajarea bazinelor hidrografice torenţiale, împădurirea terenurilor degradate, gospodărirea pădurilor cu funcţii de protecţie a apelor şi solului din zona pilot - bazinul râului Putna-Vrancea.

- A fost o reusită acest proiect? întreb.

„Cu  siguranţă, spune Robert Pache, asistent manager RNP-Romsilva, Bucureşti. Proiectul şi-a atins obiectivele prevăzute. Amintim doar câteva: stabilirea cadrului pentru un sistem armonizat de gestionare a utilizării terenurilor, ţinând seama de cerinţele privind protecţia resurselor de apă şi prevenirea inundaţiilor; armonizarea şi îmbunătăţirea protecţiei resurselor de apă împotriva efectelor negative ale utilizării terenurilor şi a schimbărilor climatice, precum şi reducerea riscului de inundaţii; utilizarea rezultatelor proiectului în crearea unui plan transnaţional de dezvoltare a utilizării terenurilor în vederea gestionării transnaţionale a utilizării terenurilor.”

- Ce soluţii s-au găsit? întreb.

„Rezultatele proiectului reprezintă un set de bune practici comune pentru ţările din bazinul hidrografic al Dunării pe diverse domenii. Bazinul Râului Putna a constituit zona pilot a partenerului Romsilva, în cadrul acestuia fiind identificate bune practici privind amenajarea bazinelor hidrografice torenţiale, împădurirea terenurilor degradate, gospodărirea pădurilor cu funcţii de protecţie a apelor şi solului, ce vor putea fi implementate şi în alte zone ale bazinului Dunării”.

-  Care este câştigul Vrancei, partea bună, ca să zic aşa din acest proiect?

„Pentru Vrancea, aplicarea recomandărilor din Planul Transnaţional de Dezvoltare a Utilizării Teritoriului, precum şi  Ghidul pentru Planificarea Sustenabilă a Terenurilor, vor conduce la o îmbunătăţire a situaţiei actuale în utilizarea terenurilor, pe domenii precum agricultura, silvicultura, păşuni, planificare spaţială a zonelor urbane.

- Prin implicarea Liceului Tehnologic „Simion Mehedinţi, din Vidra, s-a urmărit o anume strategie?

„Proiectul a avut o strategie de comunicare, ce a inclus o serie de factori interesaţi, printre care şi elevii de liceu.”, ne-a mai spus domnul Robert Pache, asistent manager RNP-Romsilva, Bucureşti.

La final a avut loc semnarea unei declaraţii de intenţii prin care partenerii în proiect (reprezentanţii partenerilor) şi-au exprimat dorinţa comună de a dezvolta diverse tipuri de cooperare, recunoscând importanţa cooperării în bazinul fluviului Dunărea cu privire la gestionarea integrată a bazinelor hidrografice, atât în ceea ce priveşte resursele de apă, cât şi riscurile de inundaţii. ( Janine VADISLAV )

Citiți și:Proiectul internațional  CAMARO - D în Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.