Brand voice

Galerie foto | Proiect organizat de Centrul de Tineret Focşani:”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri ”

Ziarul de Vrancea
1 oct 2019 2405 vizualizări

Printr-un comunicat de presă transmis de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Vrancea ne-au parvenit amănunte despre acest proiect.Redăm în continuare conținutul comunicatului.

În data de 25 septembrie 2019 a avut loc una dintre activităţile principale ale proiectului de tineret ”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri ”, realizat în parteneriat cu Muzeul Vrancei        

. La activitatea care s-a desfășurat la Soveja și Mărăști au participat 18 elevi premianți de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, însoțiți și coordonați de doamna consilier educativ Daniela Ciolpan și de doamna pedagog Daniela Tărlungeanu. Înainte de a ajunge la cele doua obiective de importanţă naţională, Mausoleul de la Soveja  și Mausoleul de la Mărăşti, doamna muzeograf Emilia Atanasiu care s-a aflat în mijlocul participanților pe tot parcursul zilei, le-a prezentat liceenilor istoria mai puțin cunoscută a Mausoleului Mărășești, obiectiv de prim rang al istoriei naționale, încercând să stârnească interesul participanților pentru cunoașterea și înțelegerea trecutului istoric al poporului român, în special a momentelor istorice marcante, ce au avut loc in județul nostru, care au dus la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Accentul a fost pus pe importanța bătăliei de la Mărăsesti în istoria poporului român și în contextul Centenarului Marii Uniri și au fost evocate în acelasi timp și personalitățile cele mai importante ce au luat parte la luptele de la Mărășești.

După această introducere în istoria județului nostru și după captarea atenției liceenilor, prima oprire a fost la Mausoleul Soveja unde, înca de la intrare am fost întâmpinați de doamna Rodica Necula, care le-a vorbit tinerilor despre etapele construirii Mausoleului și importanța națională a acestuia, despre luptele cumplite ce s-au dat in zona Văii Şuşiţei și despre eroismul soldaților români căzuți în acele bătălii. Participanții la proiect au mai aflat cu uimire de faptul că Mausoleul Soveja este singurul mausoleu cu osuar total deschis, de la noi din țară și au fost impresionați de respectul față de eroi, demonstrat prin existența criptelor atât pentru eroii români care s-au jertfit pentru țara noastră, cât și pentru eroii germani, ruși, austrieci și unguri, în semn de respect pentru sacrificiul lor.

A doua vizită a fost la Mausoleul Mărăști unde am fost întâmpinați, tot de la intrare, de domnul Costica Tecuceanu care le-a povestit tinerilor despre semnificația bătăliei de la Mărăști și despre faptul ca marea victorie de la Mărăşti ar trebui sa fie pe primul loc deoarece această ofensivă a fost “capul de pod” pe care s-au sprijinit ofensivele decisive de la Mărăşeşti şi Oituz. Pentru ca aceste strălucite fapte de eroism şi dăruire să rămână veşnic în amintirea celor ce le-au urmat eroilor de la Mărăşti, s-a înălţat acest Mausoleu din localitate, a carui piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 în prezența Reginei Maria. La subsolul mausoleului se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, ruși și germani, participanți la Primul Război Mondial, ulterior aici fiind depuse și sarcofagul mareșalului Alexandru Averescu și criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu, ale căror personalități au fost omagiate în cadrul acestui proiect.

Tot la Mausoleul de la Mărăști, tinerii au vizitati si muzeul în care se păstrează trofee militare, hărți, documente, fotografii, acest muzeu aflându-se in incinta mausoleului.

Mulțumim elevilor de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și coordonatorilor acestora, pentru participarea și implicarea în proiectul de tineret ”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri ” , conducerii colegiului pentru sprijinul acordat, precum și partenerului din acest proiect, Muzeul Vrancei.

     DIRECTOR EXECUTIV,

Daniel Gongu

       


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.