Brand voice

Foto | Proiectul “Creativitate în comunicare“ organizat de Centrul de Tineret Focșani, a ajuns la final

Ziarul de Vrancea
8 dec 2021 1016 vizualizări

Concluziile de final ale proiectului sunt făcute publice prin intermediul unui comunicat de presă.Citiți în continuare textul integral al comunicatului menționat.

Săptămâna aceasta se încheie proiectul de și pentru tineret “Creativitate în comunicare“ organizat de Centrul de Tineret Focșani, realizat cu sprijinul scriitorului Adrian MATEI. Scopul proiectului a fost dezvoltarea personală a tinerilor prin dobândirea unor abilități de comunicare și socializare.

Deprinderea abilităților de comunicare, argumentare, creație artistică și interpretare, toate acestea   s-au realizat prin participarea tinerilor la atelierele de lucru organizate în cadrul acestui proiect. În mijlocul participanților s-a aflat de fiecare dată poetul Adrian Matei care i-a ascultat, îndrumat și echipat pe tineri cu resursele necesare dezvoltării personale, pentru ca aceștia să aibă șansa unui viitor mai bun. Întâlnirile cu Adrian Matei le-au oferi elevilor posibilitatea de a purta un dialog  autentic cu un scriitor, de a-și exprima liber opiniile, de a căpăta încredere în ei înșiși, de a-și defini părerea despre operele literare citite și de a-și dezvolta gustul pentru lectură. Unele ateliere de lucru au fost ca niște cenacluri artistice-literare, la care discuțiile au fost purtate pe diferite teme, propuse chiar de către tineri. În plus, în acest cadru restrâns, elevii au avut oportunitatea de a citi și propriile creații literare, fiind ghidați pe acest drum al exprimării gândurilor prin poezie și încurajați să continue în aceasta directie, de către un poet adevărat. Elevii au dedus, ajutați de invitat, cel mai frumos catren românesc: Eminescu, Enescu, Grigorescu, Brâncuși.

Adaptându-ne și respectând condițiile impuse de pandemie, participanții s-au întâlnit atât fizic, cât și  în mediul online sau hibrid, cu Adrian Matei, despre care, Culiță Ioan Ușurelu, membru in Uniunea Scriitorilor din România, spunea: “Poezia sa combină cotidianul cu livrescul, având mereu intenția de a-și deconspira trăirile aparent antitetice. Așadar, un poet în adevăratul sens al cuvântului. […] Adrian Matei folosește, pentru a-și prezenta sentimentele, o paletă diversă a figurilor de stil. Este permanent dominat de trăirile puternice dar și de poezie, luptă din care, sigur, a câștigat poezia.”  Si tot despe cel care s-a aflat in mijlocul tinerilor timp de aproape 3 luni,

  Direcțiile de acțiune ale  proiectului au fost:

- Promovarea valorilor literare naționale, și în mod special a valorilor literare vrâncene, pornind de la trei mituri fundamentale ale poporului român, studiate de către elevi: Miorița, Zburătorul și Meșterul Manole. Culeasă de pe plaiurile Vrancei, de către Alecu Russo, balada Miorița a fost mai amplu dezbătută. Elevii au recitat versuri din baladă, au urmărit firul narațiunii și au analizat simbolurile care abundă în acest poem folcloric românesc. Discuțiile au continuat pe marginea romanului Baltagul, scris de Mihail Sadoveanu și care a avut ca sursă principală de inspirație balada Miorița.;

- Promovarea cititului, tinerii fiind sfătuiți și îndemnați la fiecare activitate din proiect, să citească ceva de calitate, cel puțin 10 minute în fiecare zi;  

- Descoperirea, încurajarea și promovarea tinerilor talentați care scriu proză sau poezii. Astfel, „tinerii scriitori” au termen până pe data de 06 decembrie să ne trimită în format editabil  lucrările lor, Adrian Matei promițându-le că acestea vor fi publicate intr-o ANTOLOGIE de poezii;

- Includerea în activitățle proiectului și a tinerilor din medii defavorizate. În acest sens, la proiectul “Creativitate în comunicare“ au participat și tineri de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea – MF Odobești și MF Focșani, precumșsi tineri de la Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focșani.

 “Ne-am înconjurat azi de tineri minunați, deschiși spre literatură, comunicarea cu ei fiind facilă și creativă. Trecerea prin poezia de dragoste, de la Alecsandri până la Păunescu, a scos la iveală, din sufletele lor inocente, adevărate comori literare așezate în cuvinte bine ticluite. Admirabili au fost și când au luat parte la o scenetă - o poveste de dragoste  cu tente umoristice, reprezentația actoricească smulgând aplauze și râsete din partea participanților. Personal, m-am bucurat de prezența acestor tineri încântători care m-au fascinat și de la care, recunosc, am multe de învățat.” – ne-a declarat scriitorul Adrian Matei, la sfârșitul unei activități.

Pe parcursul celor 3 luni de proiect, în perioada septembrie – noiembrie 2021, unele dintre activitățile proiectului de tineret „Creativitate în comunicare” s-au desfășurat în  anumite date calendaristice sau în anumite locații, cu o semnificație aparte, Centrul de Tineret Focșani dorind sa marcheze astfel anumite evenimente:

-   activitatea din data de 02 octombrie s-a desfășurat în sediul Universității din Focșani (fosta Prefectură Putna), la Târgul de Carte organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, participanții noștri de la acea activitate având ocazia de a asista și la lansarea cărții “Nu sunt eu” a  Maiei Morgenstern!

-  pe data de 05 octombrie, Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită de Centrul de Tineret Focșani prin implicarea tinerilor într-o activitate a proiectului, la care s-a discutat despre importanta educatiei în dezvoltarea personalității umane. Fie că vorbim despre importanța educației din școli, fie că vorbim despre importanța educației primite ca om de rând, educație elementară, această învățare este importantă pentru caracterul și personalitatea tinerilor;

-  în data de 23 octombrie 2021 am fost invitați să desfășurăm una dintre activități în cadrul Zilelor Culturii Odobeștene, activitate pe care am realizat-o în parteneriat cu Casa de Cultură Odobești - Biblioteca Publică Odobeşti „Ana Georgescu” si cu cele doua licee din Odobesti. La activitate au fost alături de noi, pentru realizarea unui material video, cei de la televiziunea locală - ATLAS;

-  în data de 11 noiembrie 2021 o activitate am desfasurat-o in parteneriat cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”. Alături de noi a fost și domnul Daniel Munteanu, realizator la Atlas TV, ce a suprins imagini din mijlocul nostru, imagini ce pot fi vizionate pe siteul televiziunii vrâncene. Tinerii, care au participat timp de două ore la acest cenaclu literar, au ales ca temă magnificul basm „Povestea lui Harap Alb”. Astfel au ajuns în postura personajelor lui Creangă, identificând, cu ajutorul unui exercițiu de imaginație, legături  cu țărani ai satului moldovenesc;

- iar pe data de 06 decembrie vom desfășura la  Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focșani, o activitate specială , ca o Sărbătoare de Moș Nicolae, la care scriitorul Adrian Matei le va oferi tinerilor care au participat la acest proiect, cate un exemplar  din cel mai recent volum de poezii.

În vremurile acestea abrupte, ne bucurăm de fiecare clipă ce o petrecem într-un mod ce ne place și ne destinde.Tinerii, care au participat timp de două ore la acest cenaclu literar, au ales ca temă magnificul basm „Povestea lui Harap Alb”.Astfel au ajuns în postura personajelor lui Creangă, identificând, cu ajutorul unui exercițiu de imaginație, legături  cu țărani ai satului moldovenesc. (...)A doua parte a aeropagului a constat în transpunerea tinerilor în personajele basmului, într-o scenetă ce a cuprins episodul casei de aramă înroșită de foc  și răcită de Gerilă și cel al ospățului, în care Setilă și Flămânzilă au înfulecat toată mâncarea și au băut tot vinul. Am încheiat întâlnirea cu versurile câtorva poezii scrise de minunații participanți la areopagul nostru.

Într-o vreme în care totul pare nesigur, cultura poate fi un element ce aduce echilibru în gândirea noastră, în atitudinea noastră, în viața noastră. De aceea, vă invit pe toți, mari și mici, să vă aplecați măcar 15 minute pe zi asupra lecturii.” – spunea Adrian Matei la sfarsitul activității care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană.

Interesul pentru acest proiect a fost și este foarte mare, iar situația pandemica nu ne-a lasat să onorăm toate solicitarile venite din partea elevilor și a profesorilor coordonatori, cu toate acestea la proiect au participat 380 de tineri, aproape dublu decât numărul preconizat initial de noi, la fel și numărul activităților fiind de două ori mai mare  decât cel stabilit inițial, ajungând la 21 de ateliere.

Centrul de Tineret Focșani - Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea mulțumește participanților și profesorilor coordonatori pentru implicarea în proiectul de tineret “Creativitate în comunicare “. Nu în ultimul rând, mulțumim scriitorului Adrian Matei  – pentru timpul și sprijinul acordat! 

Director executiv,                                                       Responsabil

Daniel Gongu                                                            Centrul de Tineret Focsani,

                                                                                       Prof. Orania Zdrincu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.