Brand voice

FOTO | Maratonul de citit online, desfășurat în Vrancea, bucurie prin lectură în timpul pandemiei

Ziarul de Vrancea
31 mai 2020 1452 vizualizări

Peste 60 de povești și alte pagini frumoase din literatura pentru copii și adolescenți au fost citite de voluntarii povestași din proiectul cultural c@rte în sate, derulat de Asociația “Eu, tu și ei” Focșani, în perioada stării de urgență și de alertă, când autoizolarea și carantina au fost printre cele mai eficiente măsuri de reducere a răspândirii infecției cu Covid-19.

Sub genericul #StămAcasăȘiCitim, zeci de elevi, studenți, profesori, dar și alți iubitori ai lecturii din diferite zone ale țării au citit povești clasice și contemporane în cadrul #MaratonuluiDeCititOnline pentru a stimula dorința de a citi în rândul privitorilor, dar și pentru a cultiva exercițiul cititului cu voce tare.

 

Maratonul de citit online continuă, în fiecare seară, între orele 18.00 și 20.00,  până la încheierea anului școlar 2019-2020, momentele de lectură fiind un exercițiu suplimentar cursurilor online de limba și literatura română pe care le urmează elevii în această perioadă.Pe 1 Iunie  celebrăm Ziua Internațională a Copilului prin citit. 

În paralel cu o colectă de carte pentru copii, pagina proiectului c@rte în sate va găzdui pe parcursul zilei de luni un mini-maraton de citit, între orele 13.00 și 20.00 urmând a fi difuzate din oră în oră povești pentru copiii de toate vârstele citite de voluntari din Vrancea, București sau Timișoara sau Sighetul Marmației.

Silvia Nichita, fondatorul proiectului cultural c@rte în sate: 

“În aceste timpuri complicate, când rețelele de socializare au fost inundate de știri negative și alarmiste, am vrut să aducem momente de bucurie prin lectură și să facem izolarea mai ușor de suportat prin intermediul culturii scrise. Pe lângă cărțile pe care le-am livrat copiilor și adolescenților implicați în proiect, pe parcursul carantinei am încurajat cititul cu voce tare în cadrul Maratonului de lectură online, am citit povești prin telefon copiilor din sate și le-am oferit sfaturi anti-plictiseală pentru perioada când fiecare dintre noi a trebuit să joace rolul lui Rapunzel. Le mulțumim tuturor povestașilor care au decis să se înregistreze citind o poveste și să o dăruiască celor care intră pe paginile proiectului cultural c@rte în sate. Toți aceștia sunt modele de urmat care ne arată că educația prin citit este cea mai trainică investiție pentru viitor.”

Derulat de Asociația “Eu, tu și ei” din Focșani din anul 2018, c@rte în sate este un program de literație dedicat copiilor și adolescenților din zonele rurale dezavantajate din Carpații de Curbură și Subcarpații Vrancei, unde nu există biblioteci publice și nici alte servicii publice de natură culturală, iar copiii studiază adesea în clase simultane, cu profesori necalificați. 

Ediția de anul acesta, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național, la aria Promovarea culturii scrise, se derulează sub denumirea “Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate” și și-a propus ca, pe lângă atelierele derulate online, să aducă biblioteca pentru copii acasă la cei mai mici locuitori din zece comunități rurale din zona de deal și de munte a județului Vrancea. Primele sate vizitate de voluntari în luna iunie vor fi Cătăuți din comuna Chiojdeni, Rașca, Plopu și Dealu Lung din Gura Caliței, dar și Andreiașu de Sus și Hotaru de pe Valea Milcovului. 

2020 este declarat Anul Lecturii în județul Vrancea, iar partenerii proiectului derulat de Asociația “Eu, tu și ei” sunt Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” și Inspectoratul Școlar Județean. 

În această perioadă voluntarii c@rte în sate derulează și o colectă de carte de povești pentru copii. Până pe 15 iunie puteți dărui cărți pentru copii în coșul amplasat la Librăria Alexandria din Focșani sau puteți trimite cărți pe adresa Asociației "Eu, tu și ei". 

Proiectul cultural c@rte în sate este derulat de Asociația "Eu, tu și ei", cu sediul în Focșani, înregistrată la poziția nr. 6/1999 în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, având contul nr. RO47BACX0000001675389000, deschis la Unicredit Bank, sucursala Focșani. Detalii despre proiect puteți obține la numărul de telefon 0744217031, de la dna Silvia Nichita. 

Ce spun Povestașii de serviciu

Sînziana Georgescu, voluntar c@rte în sate, elevă a Liceului de Arte Plastice “Gheorghe Tăttărescu” Focșani: “Motivația mea de a citi în cadrul #MaratonuluiDeCititOnline a venit din dorința de a schimba ceva, de a ajuta pe cineva cu zâmbete și vorbe frumoase în perioada stării de urgență. Am considerat întotdeauna că lectura este cea mai bună modalitate de a te dezvolta și că nu poți egala cartea cu niciun film sau serial. Trebuie să recunoaștem că întotdeauna cele mai grozave întâmplări și povești de viață au fost găsite în cărți. Așadar, am crezut cu tărie că pot aduce prin aceste povestioare în atenția copiilor fapte reale și învățături care vor ajuta în trecerea mai ușoară a izolării. Și scopul a fost atins! Încă de la primele apariții în cadrul maratonului am primit reacții pozitive din partea lor și le-am putut simți, de la distanță, cum eram, îmbrățisările și entuziasmul.”

Maria-Cornelia Prodan, povestaș c@rte în sate, elevă a Colegiului Național "Al. I. Cuza" Focșani: “Maratonul de lectură online organizat de proiectul c@rte în sate, cel în care îmi desfășor activitatea de povestașă, constituie o inițiativă ideală și necesară. Este interactiv și fascinant. Așteptam cu sufletul la gură să apară fiecare povestioară, de asemenea fiind curioasă să aflu noul povestaș care citește. Cu ocazia maratonului, am aflat și de o serie de cărți noi pe care le-am adăugat în lista de lecturi. Ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că foarte mulți oameni, copii și tineri și-au făcut curaj și s-au înregistrat citind și au oferit bucurie prin lectură. Am luat legătura cu diverse persoane pasionate de citit, de la studenți, librari până la elevi de gimnaziu și le-am propus să se alăture maratonului. Au răspuns pozitiv, iar poveștile lor i-au fascinat pe copii. După cum o vorbă spune că "citind, redevii copil", așa acești oameni au redevenit copii în sufletul lor. Poveștile m-au încântat dintotdeauna, iar să le aud citite de alții a fost extraordinar pentru mine.”

Miruna-Casiana Dumitrașcu, studentă la Drept, povestaș c@rte în sate:“#MaratonulDeLecturăOnline a adus bucurie prin lectură pe rețelele de socializare în timpul pandemiei, iar prin ceea ce am citit am încercat să ajungem la cât mai mulți micuți, dar și la adulți care vor să retrăiască momentele din copilărie în care părinții le spuneau povești înainte de culcare. După ce am aflat despre proiect mi-am implicat și prietenele de la facultate. Ne-am luat o pauză din răsfoitul cursurilor și al cărților pentru sesiune și împreună am citit povești pentru copii. Am acceptat această provocare, fiindcă am simțit că prin acest proiect reușesc să mă apropii într-un alt mod, mai special, de cei mici și, de asemenea, să îmi amintesc de lumea basmelor și de copilărie. “c@rte in sate” este o inițiativă minunată, a unor oameni care pun suflet în ceea ce fac și încearcă să ajute. Sper ca prin gestul nostru, al tuturor povestașilor, să bucurăm cât mai mulți copii. De aceea, invit cu mare drag pe toți să se alăture voluntariatului, să oferim puțin din timpul nostru pentru a-i face pe alții fericiți. Bunătatea naște bunătate!”

Comunicat de presă                                                                                                                                                                  Focșani, 30 mai 2020



 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.