Brand voice

FOTO | Dezbatere pe tema investițiilor din Vrancea, astăzi, la sediul CJ. Au participat Ludovic Orban și Siegfried Mureșan

Ziarul de Vrancea
28 feb 2021 2575 vizualizări

Sâmbătă, 27 februarie 2021, la Consiliul Județean Vrancea a avut loc o dezbatere pe tema Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), invitați speciali fiind președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a condus ședința la care au mai participat deputații Ion Ștefan și Ionel Dancă, senatoarea Raluca Ioan, directorul adjunct al ANL Gabriel Stanciu, prefectul Gheorghiță Berbece și subprefectul Claudia Serafimciuc, precum și numeroși primari vrânceni.

Liderul administrației publice județene, Cătălin Toma, a precizat că accesarea fondurilor europene va fi o prioritate pentru toate UAT-urile, iar acestea trebuie să nu aibă piedici în procedurile derulate. „Când vorbesc de piedici mă refer, de exemplu, la faptul că pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene a apărut deja o fișă din care rezultă că UAT-urile și Consiliile județene nu pot accesa anumite fonduri. E nevoie urgentă de modificarea documentației în cauză”, a punctat Cătălin Toma.

Acesta s-a referit și la faptul că în bugetul aferent investițiilor pe anul 2021, s-au alocat sume importante pentru refacerea drumului național DN 2 N, tronsonul Chiojdeni – Jitia – Vintileasca, dar și pentru reabilitarea DN 23 A.  „Așa cum am promis împreună cu colegul meu Ion Ștefan, ducem asfaltul mai departe de Jitia, însă în zona Vintileasca nu vom turna doar asfalt, ci vom moderniza integral drumul național. În plus, sunt deja alocați bani pentru execuția proiectului privind reabilitarea DN 2 L Soveja – Lepșa (Coașa), pentru cei 16 km”, a precizat președintele administrației județene.

O altă problemă foarte importantă este aceea a transportului școlar, Cătălin Toma afirmând că nu se pot deconta cheltuielile elevilor pentru că Ministerul Transporturilor nu a emis normele de aplicare a legii care prevede gratuitatea transportului școlar. „Așteptăm găsirea unei soluții cât mai rapid, la nivel central, și de aceea vă rog, domnule președinte Orban, să treceți pe agenda dvs. această chestiune”, a spus Cătălin Toma.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a explicat o serie de aspecte discutate la nivel european cu privire la PNRR, susținând că la Bruxelles a avut mandat clar pentru trecerea unor investiții pe lista proiectelor care pot fi accesate prin PNRR. „Practic, PNRR este un contract între Guvernul României și Comisia Europeană. După ce va fi aprobat la nivelul CE, vor fi lansate procedurile următoare. Vă invit să aveți încredere și pot spune că România are deja alocată suma de 30,4 miliarde de euro”, a punctat Mureșan.

Președintele Camerei deputaților, Ludovic Orban, s-a referit la proiectele noi care pot fi accesate prin Compania Națională de Investiții (CNI), dar și la varianta înființării mai multor structuri regionale ale CNI, pentru că actuala structură a companiei nu face față numeroaselor proiecte depuse de UAT-urile din România. „În ceea ce privește rețelele de gaz eu cred că vom avea finanțare prin PNRR. Și, să nu uităm, vom mai avea bani la buget și datorită modificărilor legislației cu privire la extragerea de gaze din Marea Neagră. O parte din acei bani vor veni la buget, în urma proiectului de lege făcut și aprobat de PNL. Ca să mă refer și la bugetul pe acest an pot să vă spun că vor fi alocați mai mulți bani CJ-urilor pentru cheltuielile sociale cu DGASPC-urile”, a declarat Orban.

Deputatul PNL Ion Ștefan a fost extrem de tranșant când a venit vorba de investițiile care vor fi făcute în Vrancea în următorii an. ”Este a 3-a întâlnire pe care o facem pe tema PNRR. Oricât de mult ar zâmbi unii sau alții, până la finalul lui 2026 vom avea investiții de amploare cum n-a mai beneficiat Vrancea vreodată. Soveja va reintra în circuitul turistic al României, iar Spitalul Județean din Focșani va fi primul realizat de la zero în România, în ultimii 30 de ani. Va fi făcut prin PNRR. Apoi, ne-am luat angajamentul ca până la finalul anului 2024 să mergem de la Focșani la București pe autostradă. Și așa va fi, oricât de neîncrezători sunt unii sau alții. Avem un semn de întrebare în ceea ce privește drumul expres Focșani – Brăila, dar dacă autoritățile locale de pe traseul drumului ne vor da tot concursul vom rezolva și acest drum. Închei prin a spune că magistrala de gaze de la Ghergheasa la Focșani va fi realizată și asta va duce gazul românesc în casele a zeci de mii de vrânceni”, a afirmat Ion Ștefan.

În fine, deputatul Ionel Dancă s-a referit la apelurile deschise la Ministerul Fondurilor Europene pentru rețelele de gaze. ”Toate UAT-urile pot depune dosare pentru gaze. Deja există 20 de comune din Vrancea cu proiecte depuse și analizate. Noi, deputații PNL de Vrancea, am cerut să fie eligibilă extinderea rețelelor de gaze. Vreau să vă mai spun și că avem în atenție proiectele pentru irigații, în vederea combaterii efectelor secetei. Cheltuielile cu despăgubirile pentru secetă sunt mai mari decât cele cu proiectele pentru irigații. Și asta spune totul, consider eu”, a punctat Ionel Dancă.

La final, președintele CJ Vrancea a anunțat că va urma o nouă întâlnire la CJ Vrancea cu conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR), Brăila, pentru lămurirea mai multor aspecte care țin de proiectele de investiții în exercițiul financiar 2021 – 2027.

Text informații + foto transmise de Departamentul Comunicare CJ Vrancea, sâmbătă 27 februarie 2021

Urmăriți în VIDEO de mai jos înregistrarea integrală a întâlnirii desfășurată sâmbătă 27 februarie 2021 la CJ Vrancea-VIDEO:Consiliul Județean Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.