Brand voice

FOTO | Cum a ajuns tanti Anica din Mărășești „profesor” de încondeiat ouă la Palatul Copiilor Focșani

Daniel Drăgan
28 mar 2023 2493 vizualizări

Luni, 27.03.2023, Asociația „Voluntariat Pentru Viață” Mărășești, în parteneriat cu Palatul Copiilor Focșani, au organizat un eveniment special pentru copii. Aceștia au avut ocazia să se bucure de minunata tradiție românească a încondeierii ouălor. Această practică este sinonimă cu sărbătoarea creștină a Învierii lui Iisus, dar și cu atenția și dragul cu care femeile obișnuiau să pregătească aceste ouă pentru familiile lor în preajma acestei sărbători.

În cadrul activităților de Școală Altfel, Asociația Voluntariat Pentru Viață a dorit să readucă la lumină aceasta tradiție ce a fost dusă de-a lungul timpului la nivelul de artă. Acest lucru, însă, nu ar fi fost posibil fără implicarea deplină a lui tanti Anica,unul dintre beneficiarii proiectului  Programului de Interes Național: „Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice”, pe care asociația îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Tanti Anica a fost alături de copii pe tot parcursul procesului de încondeiere și le-a dezvăluit cu drag multe dintre secretele pe care și ea, la rândul ei, le-a primit de la mama ei. Culorile și simbolurile folosite pentru a decora ouăle variază în funcție de regiune, dar se folosesc în mod constant trei-patru culori. Tanti Anica le-a povestit copiilor cum roșul reprezintă dragostea, negrul reprezintă eternitatea, galbenul reprezintă tinerețea și recoltele bogate, în timp ce verdele reprezintă natura, iar albastrul înseamnă sănătate și cer însorit. Totodată, și liniile trasate pe ouă au însemnătatea lor: dacă linia dreaptă verticală înseamnă viață, cea orizontală înseamnă moarte. Linia dublă dreaptă și spirala simbolizează eternitatea, în timp ce linia curbă reprezintă apa și purificarea.

Cei 20 de copii s-au jucat și s-au bucurat de micile detalii ale încondeierii ouălor, de fiecare punct desenat, de meticulozitatea și atenția necesară unei astfel de lucrări și de atmosfera plăcuta și destinsă pe care tanti Anica o emana în jurul ei.

Inițiatoarea activității, Any Mary Drăgan, ne-a transmis că acestă activitate a fost menită să permită schimbul intergenerațional, lucru care astăzi se întâmplă din ce în ce mai puțin, mai ales într-o lume a vitezei, în care copiii au acces instant la informație prin intermediul internetului, iar genul acesta de transmitere a cunoașterii de la cei mai în vârstă se pierde. Totodată, acest eveniment a vrut să întărească parteneriatul asociației Voluntariat Pentru Viață cu Palatul Copiilor Focșani, un partener de încredere în realizarea de activități cu și pentru copiii vrânceni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.