Brand voice

Foto | Atelier de colaj cu tineri voluntari și seniori la Mărășești

Daniel Drăgan
14 mai 2023 1094 vizualizări

Asociația Voluntariat Pentru Viață a organizat în data de 10 mai 2023 un atelier de explorare a tehnicii colajului. În spațiul confortabil al Centrului Social Multifuncṭional Mărășești, voluntari ai Corpului European de Solidaritate din Franța, Spania, Germania, Turcia și România s-au întâlnit cu adulții cu experiență de viață, beneficiari ai Serviciului de Asistență Comunitară și s-au jucat impreuna folosind tehnica colajului. Aceasta din urma este o metodă creativă și interactivă, ce implică asamblarea de elemente vizuale, cum ar fi imagini, fotografii, texte sau alte materiale, pentru a crea o compoziție coerentă și expresivă. Metoda a fost foarte utilă în acest tip de activitate care a implicat seniorii și tinerii voluntari, deoarece încurajează colaborarea și comunicarea între generații și sporește sentimentul de comunitate.

Activitățile intergeneraționale sunt o modalitate excelentă de a aduce impreuna persoane de diferite vârste pentru a-și împărtăși experiențele și cunoștințele. Aceste activități pot varia de la proiecte sociale comunitare până la jocuri și hobby-uri impartasite. Ele ajută la dezvoltarea relațiilor și a respectului între generatii, precum și la promovarea înțelegerii și tolerantei.

Atelierul nostru de colaj a fost organizat de o echipă mixtă formată din coordonatorul de voluntari Cătălin Arghire, asistentul social Any Mary Drăgan, consilierul social Ștefan Lipan și psihologul Adriana Arghire, care a fost și moderatorul activității.

Ne-am adunat cu toții la ora stabilita iar Adriana, psihologul asociației, ne-a vorbit despre cât e de important sa ieșim din rutina, din muncile pe care trebuie sa le facem în gospodarie și să ne dăm nouă șansa sa fim jucăuși din nou. Am ales o tema împreuna și am folosit simțurile ca suport mnemonic pentru a ne ancora în experiențele anterioare și pentru a crea lucrările de colaj. A început decuparea ziarelor și revistelor puse la dispoziție de către organizatori. Sunetele râsetelor, al întrebărilor și al poveștilor au umplut spațiul centrului. Tinerii si seniorii și-au împărțit materiale, au depănat amintiri, au lipit împreună și au creat lucrări frumoase și diverse.

Colajul utilizat astfel este și o metodă de terapie creativa pentru seniori. Acest lucru este benefic pentru persoanele în vârstă care se confruntă cu probleme de memorie sau cogniție și care doresc să își exercite creierul într-un mod diferit. Totodată, utilizarea colajului în acest cadru este si o activitate de terapie de grup pentru a ajuta seniorii să se conecteze cu alții și să-și împărtășească gândurile și sentimentele prin intermediul artei. Am văzut împreuna cum fiecare lucrare era diferită, cum fiecare participant și-a pus o parte din el în lucrarea sa și nu în ultimul rand, entuziasmul cu care voiau ulterior sa împărtășească procesul prin care au ajuns la respectiva creație.

Ca o continuare a acestei activitati, vom organiza și o expoziție de colaje. Aceasta va fi o oportunitate excelentă pentru a arăta comunității munca creativă și talentul seniorilor și a tinerilor voluntari. Expoziția va fi găzduită de Biblioteca locală și de Clubului Copiilor Mărășești, pentru a încuraja implicarea și pentru a crește interesul comunității pentru activităţile intergeneraționale.

Activitatea a fost realizata cu beneficiari ai Programului de Interes Național: ”Servicii sociale de asistență comunitară pentru persoanele vârstnice”, pe care asociația îl desfășoară în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Totodata, voluntarii sunt parte a proiectului Architects of Change finanțat de Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, gestionat în România de ANPCDEFP.

Vrem să mulțumim pe aceasta cale tinerilor și seniorilor pentru timpul lor și pentru implicarea cu care au participat la activitatea noastra și să reamintim angajamentul nostru de a continua cu astfel de activități, adaptate la nevoile și interesele specifice comunității noastre.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.