Brand voice

FOTO + VIDEO | Prima zi de primăvară a adunat la Nereju peste 250 de participanți la Adunarea Generală a Comunei

Ziarul de Vrancea
3 mar 2020 3626 vizualizări

Cu ocazia zilei de 1 martie, echipa Primăriei Nereju și Consiliul Local al comunei au organizat o Adunare Generală în care i-au informat pe locuitorii comunei despre mai multe probleme de interes local.Și pentru că a fost prima zi de primăvară, doamnele și domnișoarele au primit în dar, câte o floare din partea organizatorilor. La finalul evenimentului, deși oamenii aveau de discutat mai multe probleme, fostul primar al comunei, Ion Păucă, a politizat discuția anunțându-și candidatura din partea PSD, deși, cu doar două zile înainte, postase pe pagina sa personală de Facebook, un mesaj din care rezulta că ar fi trecut la PMP. Cei mai mulți dintre participanți au plecat din sală, dar s-au întors apoi pentru a-l susține pe primarul liberal, Toader Gemănaș. Fostul primar Păucă i-a sfătuit pe cei rămași în sală să nu plătească impozitele locale, contrar prevederilor legale . 

Autoritatea locală de la Nereju i-a invitat duminică, începând cu ora 14.00 pe locuitorii comunei, să participe la o Adunare Generală care a avut loc la sala de festivități din localitate. Peste 250 de oameni  au venit să participe la întâlnire unde s-au discutat mai multe probleme de interes local, printre care s-a numărat bilanțul activității din ultimii patru ani al Primăriei Nereju,  prezentarea programului de finanțare al cadastrului sistematic prin programul de finanțare POR de către Horia Dragoș Frâncu, directorul OCPI Vrancea, campania de informare cu privire la programul APIA (procedura de primire a cererilor pe anul 2020 prezentată de directorul Ionuț Cârnoiu de la Centrul Local APIA Vidra, prezentarea de către medicul de familie al comunei Nereju a regulilor de urmat cu privire la coronavirus, dar și o informare realizată de comisarul șef Alin Ieșanu, de la Vidra, referitoare la reguli de siguranță a populației și prevenirea incidentelor. Prima parte a prezentării a fost realizată de primarul Toader Gemănaș, care le-a prezentat locuitorilor ce a reușit să facă și ce și-a propus pentru viitor administrația pe care o conduce, alături de consilierii locali și de aparatul local al Primăriei și, desigur, cu sprijinul cetățenilor din Nereju.

Lucrările finanțate prin fonduri europene pentru zeci de investiții

Unul dintre programele de finanțare disponibile pentru autoritățile locale a fost Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDL) gestionat în prezent de ministrul liberal, deputatul vrâncean Ion Ștefan, ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Prin intermediul PNDL, la Nereju a fost finalizată modernizarea DC 106, Nereju- Păvălari. ”Lucrările au început în 2015 și s-au terminat în 2019, după cum știți, din cauza calamităților care au survenit în această perioadă”, a explicat primarul Toader Gemănaș. Acesta a indicat faptul că cele mai mari probleme au fost în cursul anului 2018, dar a declarat că speră ca drumul să fie păstrat și întreținut atât de autoritatea locală cât și de cei care îl folosesc. Lungimea acestui drum este de 4,2 km iar valoarea totală a fost de  4,197 milioane lei. La capitolul lucrărilor aflate în curs de execuție prin PNDL, primarul localității a indicat lucrările de alimentară cu apă, care include realizarea de captări, construcția rezervorului și a rețelei de distribuție, una dintre cele mai importante lucrări pentru Nereju și la care se lucrează în prezent. Valoarea lucrărilor este de peste 7 milioane de lei, adică peste 1,5 miloane de euro, iar lungimea rețelor va fi de 43, 5 kilometri. Tot prin PNDL, în diferite stadii de execuție sunt și construirea podului de la Brădăcești, reabilitarea Școlii Gimnaziale Nereju Mic și a grădiniței de la Nereju Mic. ”Toate contractele semnate pe fonduri europene au adus în comună suma de peste 15 milioane lei noi, adică 150 miliarde lei vechi. Acestea sunt sume contractate”, a explicat primarul localității. Iar în curs de licitație pentru executarea lucrărilor sunt proiecte de reabilitare a școlii și grădiniței ”Dimitrie Gusti”, reabilitarea Grădiniței Sahastru și extinderea cu grup sanitar a celor trei unități școlare, unde valoarea lucrărilor este de peste 1,5 milioane lei. Prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurare (fostul SAPARD), comuna a achiziționat un buldoexcavator și este în curs de achiziție a unui utilaj multifuncțional dotat cu sărăriță și lamă pentru deszăpezire. ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea căminului cultural va fi realizată tot prin fonduri de la AFIR, în acest moment ne aflăm în fază de licitație”, a mai spus primarul Toader Gemănaș.

Din bugetul local s-au făcut investiții numeroase pentru școli și drumuri

Importanța pe care autoritatea locală liberală a dat-o actului de învățământ, educației în general și viitorului copiilor din toate satele comunei Nereju se cunoaște în proiectele pentru construcția, reabilitarea și modernizarea unităților școlare. Cu bani de la bugetul local, mai puțin de 600.000 lei, în doi ani, primăria condusă de Toader Gemănaș a reușit să ridice școala de la Chiricari, care a fost inaugurată îm 2019. ”Când nu am reușit să primim bani de la Uniunea Europeană, am încercat și am reușit să alocăm bani de la bugetul local, așa cum a fost la școala Chiricari sau prin finanțare de la Miisterul Educației Naționale, cum este reabilitarea de la școala și grădinița Brădăcești, de la grădinița internat și de la școala și grădinița Poduri II”, a explicat primarul Gemănaș. Mai multe drumuri de interes local și podurile aferente acestora au fost realizate, modernizate și reabilitate tot cu bani de la bugetul local. Primarul Toader Gemănaș a amintit în acest sens repararea drumurilor de la Chiricari, Sahastru, Nereju Mic, Glăvănești, Crăciunari, Poduri II, Nerju Mare- Căpătani. ”Pentru stabilizarea terenurilor, pentru a stopa eroziunea, am construit la Chiricari și Poduri II, tot cu bani de la bugetul local diguri, iar la Brădăcești, gabioane. Tot pentru drumurile afectate de calamități, comuna a achiziționat 40 de tuburi pentru remedierea drumurilor afectate de calamități”, a mai spus primarul Toader Gemănaș. Bani de la bugetul local au fost folosiți și pentru a reface gardurile de la cinci dintre școlile din comună, pentru refacerea punților de la Poduri II- strunga și de la Brădăcești, dar și pentru întocmirea a 240 de cărți funciare. Circa 600 de pubele au fost distribuite locuitorilor din comună, după cum a mai explicat primarul Toader Gemănaș când a vorbit despre salubritatea la nivelul comunei. ”Ar mai fi nevoie de 600-700 pubele” a spus primarul în acest context, când Toader Gemănaș a mai spus și că primăria are de gând să achiziționeze o autospecială pentru ca gunoiul să poată fi preluat din toate satele, de la toți locuitorii.  Viceprimarul comunei, Pavel Floroiu, a făcut un apel la populație să nu mai arunce gunoiul, în special cel care se poate recicla, la voia întâmplării.

Programul de cadastru și depunerea cererilor pentru subvenții au fost explicate pe înțelesul tuturor

La întâlnirea de duminică a fost prezent și Horia Dragoș Frâncu, directorul OCPI Vrancea, care a explicat în ce constă și care sunt beneficiile programului de finanțare al cadastrului sistematic. ”Într-un fel, introducerea a făcut-o domnul primar, care vă povestea despre un număr important de cărți funciare realizate pe domeniul public al primăriei, respectiv pentru drumuri. La nivel național, România este angajată într-un program amplu, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Județul Vrancea are o listă de 17 localități în cadrul acestui program (n.r.- cel pentru înscrierea în cartea funciară în mediul rural). Printre ele se numără și localitatea Nereju. În cursul lunii aprilie vor fi executate licitațiile (...) avem mare încredere că vor fi adjudecate lucrările de realizare a cadastrui sistematic la nivelul comunei Nereju (... ) adică fiecare suprafață în parte va fi identificată și măsurată în parte. Pentru asta e nevoie de sprijinul dumneavoastră absolut și necondiționat pentru că numai așa vom putea conta pe o lucrare de bună calitate, care să cuprindă toate imobilele și care să corespundă realității din teren”, le-a spus directorul OCPI celor prezenți la întâlnirea de la Nereju.  Legat de subvenții, directorul Ionuț Cârnoiu de la Centrul Local APIA Vidra le-a explicat celor care beneficiază sau care pot beneficia de aceste ajutoare că se depune o singură cerere unică de plată care poate fi completată, de cei care au acces la aplicația informatică, și online. Reprezentantul APIA le-a mai spus fermierilor că cei care se vor prezenta cu documentele pentru depunerea cererii la centrul local, sunt rugați să respecte data și ora trecute pe invitațiile primite. De luni, cererile pentru acordarea subvențiilor se pot depune la centrele locale și la cel județean. Legat de infecția cu coronavirus, Florin Postolache, medic de familie în comuna Nereju, le-a explicat oamenilor regulile pentru a evita îmbolnăvirea și le-a cerut acestora să fie atenți în special cu igiena mâinilor, atrăgându-le atenția și asupra faptului că măștile, care s-au scumpit extrem de mult în ultima perioadă, atunci când ele se găsesc în farmacie, trebuie purtate doar în cazul în care persoana este bolnavă sau urmează să intre în contact cu persoane potențial bolnave. Legat de persoanele care revin din Italia sau din zolele cu risc, primarul Toader Gemănaș a spus că nu există la nivelul localității astfel de situații, nefiind persoane aflate în carantină la domiciliu sau în centrul special stabilit de autorități la tabăra Gălăciuc. Și comisarul șef Alin Ieșeanu le-a cerut nerejenilor să fie vigilenți, explicându-le încă o dată, modul de operare al celor care folosesc metoda de înșelăciune accidentul și le-a cerut să solicite ajutor prin numărul unic de urgență 112, de fiecare dată când întâmpină o situație care reclamă utilizarea acestui apel. Cu privire la asigurarea bunurilor și a locuinței, polițistul le-a cerut celor prezenți să fie vigilenți pentru a nu ajunge victime ale spărgătorilor de locuințe. La finalul întâlnirii, cu ocazia zilei de 1 martie, doamnele și domnișoarele din sală au primit flori și felicitări din partea primarului și a Consiliului Local Nereju. (Marian COJOCARU)

 

Fostul primar Ion Păucă a politizat întâlnirea și i-a determinat pe oameni să plece

Prezent la Adunarea Generală a fost și Ion Păucă, fostul primar al comunei, care a renunțat în ultimul mandat la funcție și și-a prezentat demisia. La finalul discuțiilor programate, când primarul Toader Gemănaș a cerut celor prezenți să se înscrie în mod civilizat la cuvânt, fostul primar PSD, care ar fi renunțat la funcție tocmai ca urmare a unor neînțelegeri la nivel de conducere județeană, a luat microfonul și a anunțat că s-a decis să candideze din partea aceluiași partid. Asta, deși chiar zilele trecute, conform postărilor de pe pagina sa de Facebook, Ion Păucă părea convins că va trece la Partidul Mișcarea Populară. Deși a fost lăsat să vorbească despre problemele comunei, când a venit vorba despre candidatura sa, cei mai mulți localnici au plecat din sală și i-au cerut să plece la rândul său. Cei rămași l-au susținut pe primarul Toader Gemănaș și i-au reproșat fostului primar Păucă faptul că a ”stricat o adunare frumoasă”, politizând întâlnirea. Mulți dintre cei rămași l-au luat la rost pe fostul primar care nu s-a arătat deranjat cu nimic de acuzele primite, inclusiv că ar fi cercetat într-un dosar cu un prejudiciu important de pe vremea când se afla la conducerea Primăriei Nereju. Primarul Toader Gemănaș i-a cerut reținere celui care, anterior, și-a declarat susținerea în ceea ce privește PNL și actualul primar, mai ales în momentul în care acesta le-a sugerat oamenilor că ar fi mai bine să nu plătească impozitele și taxele locale. (M. COJOCARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.