Brand voice

Focșaniul citește! Focșaniul dăruiește! Colectă de carte, jocuri și rechizite pentru copiii din satele uitate

Ziarul de Vrancea
13 sep 2020 1591 vizualizări

Citiți comunicatul de presă al Asociației “Eu, tu și ei” Focșani, despre colectq de carte, rechizite și jucării educative pentru copiii pasionați de povești din cinci comunități rurale incluse în proiectele culturale și caritabile ale asociației.

Vă salutăm, Oameni buni!

Chiar dacă vara aceasta a fost una complicată din pricina pandemiei, voluntarii Asociației “Eu, tu și ei” Focșani, inițiatorii proiectului cultural c@rteîn sate, și-au continuat misiunea de a duce cărți copiilor din satele îndepărtate de orașe, unde nu există biblioteci sau alte servicii publice de natură educativă pentru cei mici.

Foto:Mânuțele lui Mitică din Răiuți

Pentru unii copii, cum ar fi Mitică din Răiuți, Relu din Hotaru, Săndel din Păvălari sau Mihaela din Poiana Stoichi, lumea toată de dincolo de satul lor se adăpostește în povești și pagini de carte. Pentru unii copii cartea primită în dar poate deschide cărări către vise mari care s-ar putea realiza mâine.

Asociația "Eu, tu și ei" Focșani organizează până pe data de 15 septembrie 2020 o colectă de carte, rechizite și jucării educative pentru copiii pasionați de povești din cinci comunități rurale incluse în proiectele culturale și caritabile ale asociației.Sunt sate și cătune izolate, unde vom deschide mini-biblioteci și vom oferi copiilor ghiozdane pline cu rechizite la început de an școlar.

Între 7 și 13 septembrie, între orele 17.30 și 20.00, voluntarii-povestași din proiectul #CarteÎnSate aduc valiza plină cu cărți de povești pe scările Alexandria Librării Focșani pentru a citi împreună cu copiii, părinții și bunicii din Focșani în aer liber, sub genericul “Focșaniul citește! Focșaniul dăruiește!”.

Sâmbătă și duminică dăm startul la citit de la orele 10.30 și rămânem în „Zona de lectură” din fața librăriei până la închiderea programului.Pregătim mini-ateliere de povești, jocuri, desene pe asfalt dar și mici momente artistice.

Silvia Vrînceanu Nichita, coordonatorul programului c@rte în sate:


Anul acesta, totul a avut un parcurs cu totul și cu totul special, și pentru voi, și pentru noi și pentru ei, copiii beneficiari ai proiectului c@rte în sate. Am învățat să râdem cu ochii, să îmbrățișăm cu inima și să citim cu măștile pe față. Pandemia nu ne-a oprit să fim buni, să fim generoși, să fim împreună. Să fim pentru ei, pentru copiii din satele uitate care iubesc poveștile.Pentru că, în final, pandemia nu dezbină.Pandemia ne unește pentru a face lumea din jur un pic mai bună pentru copii!Îi invităm pe copii și părinți să citească în aer liber, dar și să fie generoși și să dăruiască povești și lumină. Lumina cunoașterii. La intrarea în librărie există un coș al generozității, dar și o bibliotecă în miniatură create de voluntari în care puteți așeza cărți, jocuri și rechizite pentru copiii care visează să aibă ghiozdanul plin la început de școală. Am primit în ultimele zile cărți și rechizite pentru copiii din sate,darși mici donații în bani,iar asta nu face decât să ne bucure. Apreciem ajutorul și implicarea dumneavoastră.Suntem siguri că acest spațiu al generozității se va umple cu donațiile vrîncenilor care iubesc copiii, iubesc cartea și vor ca lectura și bunătatea să fie contagioase.”.

2020 a fost declarat Anul Lecturii în Vrancea de către Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu”, partener al proiectului, alături de Inspectoratul Școlar Județean, pentru al treilea an consecutiv. Ediția 2020 a programului nostru poartă numele de „Ateliere de povești pentru copiii din satele marginalizate” și este cofinanțată de AFCN, în cadrul programului de Promovare culturii scrise.

Detalii despre colectă puteți obține la adresa de email eutusieifocsani@gmail.com sau la numărul de telefon 0744217031.

Persoana de contact: Silvia Vrînceanu Nichita

Împreună oferim #BucuriePrinLectură copiilor din sate!❤

 

Detalii despre proiect puteți obține de pe pagina de Facebook/Carte ÎnSate sau de pe evenimentul dedicat:

Ediție contagioasă.Colectă de carte, jocuri și rechizite.

https://www.facebook.com/CarteInSate/

Citiți și:Cartea și lectura, contagioase la Focșani

Aproape un an de zile am locuit la Oxford, într-un fel de Republica Utopia în care oamenii citesc oriunde, oricum și în orice situație: pe autobuze, în pub-uri, pe stradă, în librării… chiar și „homles-ii”, adică oamenii străzii, i-am surpsins deseori citind, fie ger, fie ploaie, în adăposturile lor improvizate de pe lângă magazine.


 În fine, mă miram de o normalitate.

Aseară (10.10.2020), în fața librăriei Alexandria din centrul Focșanului, m-am mirat din nou. De data aceasta acasă, într-un oraș cu puține librării, fără prestigiul facultăților și colegiilor din Oxford. Mai mulți copii și adolescenți umpluseră scările librăriei, atrăgând de pe stradă alți copii și părinți cu copii de vârsta la care poveștile le sunt citite. „Povestașii”, personaje inventate dar reale ale proiectului „Carte în sate” pe care-l realizează Silvia Vrînceanu Nichita și colaboratorii săi din asociația Eu, tu și ei” le citeau celor mici povești din cărți frumos colorate și desenate. Fetițe și băieți curioși, care „mai voiai și mai voiau” să asculte povești și povestiri citite cu drag de cei mai mari decât ei.

      Părinți cu copii se opreau și-i lăsau pe cei mici în grija povestașilor, prieteni și cunoscuți ai asociației au donat cărți pentru cei din sate… Solidaritatea pentru citit este „contagioasă”, așa cum s-a numit acțiunea de aseară. Ea ne arată că mai există speranță și că oamenii vor dar, de multe ori, trebuie impulsionați prin puterea exemplului. 

Citiți întreg articolul publicat pe site-ul emigrantul.it sub semnătura lui Cristi Merchea accesând titlul alăturat:Cartea și lectura, contagioase la Focșani 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.