Brand voice

Facilități fiscale pentru românii care vor să își completeze  veniturile prin contracte part-time

Ziarul de Vrancea
12 iun 2018 1096 vizualizări

Declarație de presă, deputat PNL de Vrancea, Ion Ștefan

Partidul Național Liberal dorește stimularea muncii în  România și micșorarea poverii fiscale pentru  românii care, pe lângă un contract de muncă de 8 ore pe zi, își suplimentează  veniturile în  bazaunui part-time. În acest  sens, la Camera Deputaților a fost  depus un proiect de lege privind  modificarea  Codului fiscal, care prevede că un angajat care are un contract de muncă cu timp  partial, pe lângă cel de muncă cu timp normal de lucru de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, să  nu datoreze impozit pe venit, nici  contribuții de sănătate, ci numai  contribuții de asigurări sociale  pentru part-time, care să  ajute   angajatul  să    obțină  venituri din pensii mai  mari, atunci   când se retrage din activitate. O astfel de legislație în  sectorul  muncii  este   implementată  în Germania.

În acest moment, în  România, povara   fiscală  îi  demotivează pe cetățenii care doresc să  muncească în plus, orice  venit   suplimentar  acordat    salariatului  însemnând o povară  fiscală de cca. 43%.

”Statul  german nu impozitează veniturile pentru munca suplimentară, peste timpul normal de lucru și nici nu impune contribuții de sănătate, peste cele datorate prin contractul de muncă cu timp normal de lucru. Efectele pentru economia germană au fost deosebit de bune, având în vedere conformarea fiscală voluntară generată de această măsură.

În acest sens, inițiatorii acestei legi propun un model similar și pentru politica fiscală a României, astfel încât, persoanele fizice care obțin deja venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza unui contract de muncă cu timp normal de lucru de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână să fie stimulate să obțină venituri suplimentare din contracte de muncă cu timp parțial, prin scutirea de impozit și de contribuții de sănătate a acestor venituri. Pentru veniturile din salarii sau de natură salarială, obținute din al doilea contract de muncă cu timp parțial sau din orele suplimentare efectuate în limita a 32 de ore lunar, se vor datora, în continuare, contribuții sociale, în vederea obținerii unor drepturi financiare  superioare la pensionare”, se arată în  proiectul de lege.

Potrivit  proiectului, modificările  fiscale ar  trebui să  opereze de la 1 ianuarie 2019. ” Pe termen  mediu și lung, măsurile propuse vor contribui la creșterea veniturilor bugetare, prin stimularea oficializării  relațiilor de muncă”, mai  apreciază  inițiatorii.

Potrivit Eurostat, înțări ca Danemarca, Estonia, Letonia, Belgia, Olanda, Portugalia, Suedia, Islanda și  Norvegia,a   avea un al doilea loc de muncă  este un lucru  oarecum  obișnuit. Pentru România, numărul  celor care au un al doilea loc de muncă, oficial, este sub 1%!

”Deși statistic munca suplimentară efectuată de angajați la un al doilea loc de muncă (part-time) aproape nu există, ea se produce în realitate, prin forme de evitare a fiscalității impuse pe muncă”, se arată în expunerea de motive care însoțește  proiectul legislativ. Facilitatea propusă   de inițiatorii  grupului PNL, prin  prezenta  lege,privește  exclusiv  angajații care desfășoară activități în baza unui contract de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă nedeterminată, legiuitorul  dorind să  elimine  practicile ”gri” din piața muncii. Se previzionează o creșterea numărului de contracte cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, o creștere a contractelor de muncă cu timp parțial (al doilea contract), precum și oficializarea plății orelor suplimentare. Prin  aceste  măsuri se acordă  și un sprijin real angajatorilor, care, pe de o parte vor putea valorifica, în mod oficial munca angajaților, iar, pe de altă parte, vor putea plăti oficial salariile acestora, fără să mai apeleze la diverse tertipuri pentru acoperirea acestor costuri.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.