Brand voice

Eliminarea inegalităților, un pas esențial în îmbunătățirea stării de sănătate a românilor

Ziarul de Vrancea
5 ian 2023 925 vizualizări

Deși țările europene au avut un procent remarcabil în ceea ce privește procentul vaccinării populației, responsabilii din domeniul sănătății susțin că trebuie dinamizate în continuare campaniile de imunizare, inclusiv în România.

Din aceste considerente, consider că românii trebuie să dea dovadă de solidaritate și de respect pentru sănătatea publică, în condițiile în care pericolele legate de efectele pandemiei nu au trecut definitiv.

Pe de altă parte, s-a constatat la nivel mondial necesitatea distribuției echitabile a medicamentelor, echipamentelor și instruirii, iar Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a deschide calea pentru o reformă sustenabilă a guvernanței globale a sănătății.

Astfel, decidenții politici au responsabilitatea de a asigura populația României că sistemul autohton de sănătate este bine dotat, susținut de servicii publice excelente, la prețuri rezonabile și accesibile tuturor. 

Acest deziderat îl are și conducerea PSD a Ministerului Sănătății, respectiv ca toți românii să beneficieze în mod egal și nediscriminatoriu de progresele medicinei, pentru a garanta astfel atât viața sănătoasă a oamenilor, dar și a de ne imuniza societatea împotriva inegalităților și a nedreptăților.

Pe termen lung, eliminarea inegalităților înseamnă, de asemenea, adoptarea unor abordări preventive în combaterea factorilor multipli cu efecte nocive asupra sănătății publice, care, din nefericire, afectează în mod covârșitor categoriile vulnerabile ale populației.

Din nefericire, gospodăriile cu venituri mai mici și grupurile marginalizate ale populației se confruntă încă adeseori cu condiții de muncă și standarde de viață precare. Îndeletnicirile manuale intense, orele lungi de muncă și expunerea la substanțe chimice nocive, în special în sectorul curățeniei, care este predominant feminin, constituie cauze de îmbolnăviri și accidentări. Situația necorespunzătoare a locuințelor are, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății românilor. Supraaglomerarea, ventilația deficitară și sărăcia energetică sunt, de regulă, asociate cu o stare de sănătate precară, atât mentală, cât și fizică.

Un alt motiv care bulversează starea generală de sănătate a populației este poluarea aerului, care provoacă 400.000 de decese premature anual în Europa. În țara noastră, cartierele mai sărace, situate în apropierea drumurilor principale și a zonelor industriale, se confruntă cu cele mai mari concentrații de poluanți. În ciuda existenței sistemelor de protecție a consumatorilor, substanțele chimice nocive care provoacă cancer, tulburări endocrine și alte afecțiuni cronice continuă să își găsească calea în bunurile de uz casnic, ceea ce aduce prejudicii considerabile procesului de prevenție.

În concluzie, promovarea egalității, prin îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă a românilor, va contribui esențial la perpetuarea unei stări de sănătate optime pentru toți.

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica

Comunicat de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.