Brand voice

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica: Nevoia unui proiect de țară pentru revitalizarea satului românesc și păstrarea patrimoniului identitar

Ziarul de Vrancea
1 iun 2023 780 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Universul satului a constituit, vreme de secole, o formă de expresie a civilizației românești, o lume complexă prin tradiții și obiceiuri.

Dezbaterea în legătură cu satul românesc vine în contextul actual de transformare și a vitezei cu care au loc schimbările. Conectivitatea intercomunitară, precum și confortul  utilităților rurale au fost adoptate cu lejeritate, abandonând trecutul neamului strămoșesc, a specificului tradițional, fără a iniția și stabili o strategie concludentă și de politici publice coerente în scopul păstrării patrimoniului identitar românesc, respectiv de a iniția o serie de măsuri necesar a fi îndeplinite și aplicate.

În opinia mea, se impune dinamizarea și multiplicarea proiectelor de țară în acest sens, pentru ca brandul „România” să poată impune respect și să ofere întregii lumi elemente istorice, culturale, turistice, precum și tradiții culinare, grație gospodăriilor rurale ce încă păstrează o asemenea valoare intrinsecă, de o frumusețe inegalabilă și cu un potențial natural și uman incredibil.

Marele Lucian Blaga spunea revelator că „Veșnicia s-a născut la sat”:

„Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei.

Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.

Aici orice gând e mai încet,

şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,

ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,

ci adânc în pământ undeva.

Aici se vindecă setea de mântuire

şi dacă ţi-ai sângerat picioarele

te aşezi pe un podmol de lut.

 

Uite, e seară.

Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,

ca un miros sfios de iarbă tăiată,

ca o cădere de fum din streşini de paie,

ca un joc de iezi pe morminte înalte”.

(Sufletul satului)

 Până când vom reuși să coalizăm toate resursele spre realizarea proiectului național al susținerii satului românesc, remarc petiția inițiată de Partidul Social Democrat și PES Activists România pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români, înregistrată de europarlamentarul Victor Negrescu la Parlamentul European.

Documentul este semnat de sute de fermieri, antreprenori, oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților locale și alți români care trăiesc sau lucrează în mediul rural, acesta vizând atragerea atenției instituțiilor europene, în scopul rezolvării problematicilor, provocărilor și nevoilor existente, în prezent, în zona rurală a României.

 De asemenea, prin petiție se mai solicită organizarea unor dezbateri la nivel înalt privind mediul rural, majorarea fondurilor europene alocate zonelor rurale, precum și măsuri europene integrate pentru creșterea nivelului de trai și sprijinirea sectoarelor economice și a agriculturii din comunitățile mici.

Subliniez că România are și un act normativ, respectiv Legea nr. 44/2020, prin care Ziua Satului Românesc se instituie în ultima duminica a lunii septembrie.

Consider însă că Ziua Satului Românesc trebuie să fie în fiecare zi, deoarece doar prin implicarea directă a tuturor decidenților politici și administrativi vom reuși să salvăm bogățiile incomensurabile ale zonei rurale, afectată în prezent de depopulare, lipsa locurilor de muncă și a asistenței medicale primare.

Trebuie să ne concentrăm în vederea păstrării tezaurului național de o valoare inestimabilă și să luăm deciziile necesare pentru revitalizarea și modernizarea acestuia, astfel încât generațiile viitoare să beneficieze de specificul și unicitatea lui.

Este timpul ca noi, românii, să concurăm concret cu Regele Charles al III-a al Regatului Unit în susținerea și promovarea satului românesc, iar fiecare să contribuim la veșnicia zonei rurale.

Declarație de presă

Parlamentul României Camera Deputaţilor

Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.