Crăciunul - stare de bunăstare mintală

Crăciunul este o sărbătoare care celebrează vindecarea, reîncarnarea și speranța. Crăciunul nu este doar o sărbătoare tradițională; este, de asemenea, un mijloc de a stabili legături cu oamenii și cu noi înșine. Este o perioadă psihologic importantă pentru recuperarea emoțională, refacerea relațiilor și descoperirea unui sens mai profund.
În culturile occidentale industrializate, Crăciunul este sărbătorit predominant ca un fenomen de sărbătoare în mare parte seculară care implică reprezentări, povești, personaje, muzică, literatură, mâncare și schimbul de cadouri materiale. Festivalul servește drept o perioadă de închidere și reîmprospătare a barierei dintre viața de acasă și cea profesională. Pentru mulți oameni, renunțarea la distracțiile pe termen lung și la sărbătorile personale de Crăciun provoacă sentimente comune de stres și depresie. Una dintre cele mai puternice reprezentări interculturale ale temelor și ideilor comune despre familie, împreună, valoare, fericire, identitate și sinceritate este Crăciunul. Un sentiment de nostalgie îl înconjoară, ceea ce poate sugera că semnificațiile festivalului sunt în mare parte personale. O discuție idiografică despre poveștile noastre și relațiile din viața noastră este starea festivităților. În ciuda schimburilor în mare măsură pozitive și a efectelor financiare ale sezonului, mulți oameni se confruntă cu dificultățile de a se relaxa și de a se conecta cu comunitățile lor fără a avea de-a face cu responsabilitatea de a gestiona festivitățile și oamenii care participă la ele. În general, Crăciunul este considerat o perioadă a anului care este atât captivantă, cât și tulburătoare. Studiile naționale arată că perioadele pre- și post-Crăciun sunt printre cele mai stresante perioade pentru consumatori. Crăciunul oferă cercetătorilor un concept comportamental care poate fi studiat, deoarece are loc în același timp în fiecare an, are un timp de acumulare și recuperare și este concentrat și extins într-o singură zi.
Când vine vorba de capacitatea perioadei de Crăciun de a avea un efect negativ asupra sănătății fizice și mintale, acest lucru este adesea ignorat. Aceasta include epuizarea emoțională și mentală, precum și niveluri crescute de stres. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit o serie de beneficii psihologice asociate cu vacanțele. Găsirea sensului și identificarea cu o comunitate culturală și/sau spirituală sunt foarte importante pentru a îmbunătăți bunăstarea mentală. În timpul vacanțelor, oamenii au ocazia de a găsi un scop în viața lor și de a se implica în comunitatea lor.
Un avantaj semnificativ al Crăciunului este că, în timpul acestor sărbători, este esențial să dezvoltăm legături sociale. Este cunoscut faptul că, conexiunile sociale sunt benefice pentru corp și minte, reducând probabilitatea de boli fizice și îmbunătățind bunăstarea emoțională. În timpul sărbătorilor, sentimentele de bucurie și pace sunt favorizate, iar sentimentele de apartenență sunt promovate. În plus, aceste sărbători pun în evidență importanța carității și a actelor de bunătate. Este larg recunoscut faptul că a fi în compania unor persoane apropiate ne face să ne simțim bine; ne dă impresia că cineva îi pasă și se interesează pentru noi. Crăciunul este un moment în care oamenii se bucură împreună, împărtășesc experiențe și împărtășesc amintiri, ceea ce contribuie la un sentiment general de bucurie în timpul vacanțelor. Crăciunul este considerat de mulți oameni o perioadă de bucurie. Se constată o înălțare spirituală și o bucurie care, după un an de suferință și suferință, poate aduce un sentiment de fericire. Împărtășirea experiențelor pozitive și bucuria petrecută la sărbători cu prietenii și familia este un moment în care sentimentele pot fi îmbunătățite. Astfel de experiențe emoționale care au loc în lunile reci de iarnă ale emisferei nordice vor compensa efectele negative ale suferinței emoționale.
De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre efectele Crăciunului asupra sănătății mentale, discuția este acoperită cu o atmosferă festivă sau legată de simptomele specifice ale depresiei de sezon.
Există multe rituri și obiceiuri de Crăciun. Când sunt examinate, apare mai clar artificialitatea festivalului și dezordinea pe care o produce.
Presiunile legate de oferirea de cadouri în timpul Crăciunului pot include atât costul, cât și timpul petrecut selectând cadoul. Nu este neobișnuit ca datoriile personale sa creasca mai mult de Crăciun. Este ciudat că si anxietatea crește în acest caz. Ar putea fi o consecință a stresului din jurul Crăciunului sau poate fi o consecință a dificultăților financiare care vin cu facturile. Chiar dacă totul merge „bine” și reușim să găsim acel cadou „perfect”, am crescut așteptările receptorului într-o asemenea măsură încât prezentul devine automat dezamăgitor, ceea ce reduce plăcerea pe care am fi putut-o obține. O altă problemă atât cu primirea, cât și cu oferirea de cadouri este atunci când simțiți că trebuie să le oferiți sau să cumpărați cadouri colegilor și membrilor familiei dvs., ceea ce îți dăunează orice sentiment de bunăvoință pe care îl aveți în prezent. Nimic dintre acestea nu are legătură cu religia sezonului. Crăciunul poate fi o perioadă foarte dificilă pentru cei care trăiesc singuri. În ciuda faptului că se permite persoanelor fără familii, societatea crede că Crăciunul este o perioadă în întregime „în familie”. Într-adevăr, este o obligație socială ca fiecare individ să facă parte dintr-un grup familial în care toți membrii familiei se bucură de ziua împreună. În mod similar, singurătatea sezonieră poate afecta persoanele care nu au altă rețea socială sau comunitate la care să se îndrepte. Crăciunul idealizat poate, de asemenea, să afecteze persoanele cu legături familiale destul de modeste sau pe cei care sunt ostracizați sau neprimiți în propriile familii. Jucăriile sunt cu atât mai relevante atunci când sunt asociate cu o adunare de familie mare, zgomotoasă.
„Cultura sărbătorilor poate agrava doliul și pierderea”. „Motivația de a fi alături de alți oameni sau neîncrederea crescută care poate apărea din a-i vedea pe alții împreună râzând, vorbind și aruncând o privire la momente unice poate face totul și mai dificil.” Unii psihologi numesc acest clișeu încorporat în cea mai strălucitoare sărbătoare a sezonului „Coconul de aur”. În același timp, anumite familii pot simți această perioadă ca o bucurie reală, deoarece este un moment în care avem timp și energie pentru a ne conecta unul cu celălalt și pentru a construi conexiuni care să ne ajute în vremuri grele. Mai mulți oameni de știință subliniază că munca sezonieră necesară pentru a obține cea mai bună imagine a Crăciunului poate duce la dificultăți psihologice și de compensare interpersonală extremă în cazul în care familiile noastre nu se află în acel punct favorabil. Încercarea de a se conforma normelor, obiceiurilor și obiceiurilor este cauza multor tristețe de Crăciun.
Pentru a ne reduce propriul stres, există mai multe strategii de coping și schimbări de mentalitate care pot fi utile. În primul rând, este important să ne amintim propriile limite și să ne stabilim așteptări realiste, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți. Abordarea perioadei de vacanță ca doar o altă parte a anului, mai degrabă decât un moment magic și perfect necesar pentru a atinge așteptările foarte mari, poate fi de mare ajutor. Este deosebit de important să încercăm să identificăm, să acceptăm și să lucrăm cu declanșatorii noștri – lucrurile pe care le știm că ne vor stresa în timpul vacanței. Această conștientizare de sine poate părea descurajantă, dar poate fi cu adevărat utilă în alegerea unui răspuns care să ne protejeze mai degrabă decât să ne epuizeze. Putem reuși să fim altundeva dacă participarea la un eveniment ne face să ne simțim prea copleșiți? Cum putem comunica limitele noastre șefilor și familiei noastre? S-ar putea să nu ne permită să evităm întregul declanșator, dar s-ar putea să găsim o soluție care o face mai ușor de gestionat.
Tehnici mai practice precum mindfulness ne pot ajuta să fim în momentul prezent când stresul sărbătorilor se simte prea mult. Îngrijirea de sine poate fi o altă strategie utilă, lucrând pentru a-ți face timp pentru relaxare sau pentru a face activități pentru a te relaxa. În special, chiar și atunci când s-ar putea să nu putem vedea rețeaua noastră de asistență, contactul, scrierea mesajelor sau notarea vocală către prieteni sau familie poate ajuta. Crearea de căldură și sentimente pozitive atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar poate ajuta la trecerea timpului către momentul în care puteți fi împreună. De asemenea, poate fi util să încerci să-ți amintești motivele pentru care Crăciunul poate fi prea stresant sau să te simți singur. Elaborarea cauzelor noastre fundamentale pentru starea noastră emoțională ne poate ajuta să devenim mai compasivi față de noi înșine, precum și să ne ajute să rezolvăm problemele sau să planificăm soluțiile în viitor.
În cele din urmă, Crăciunul este o experiență dublă: pentru mulți oameni, este plin de dragoste, bucurie și entuziasm, dar pentru alții, este stresant, singur și trist. Am explicat cum și de ce Crăciunul poate afecta bunăstarea mintală, explicând modul în care suferința mintală poate afecta sărbătorile. Pledez pentru o abordare a sezonului festiv care este limitată la realism și pozitivism.
Bunăstarea mentală poate fi îmbunătățită în mod mai sistematic prin cultivarea abordărilor panoramice ale vieții întregi pentru această perioadă a anului, care sunt pline de expresie; crearea de amintiri pozitive de vacanță împreună cu ceilalți, comunitate, civilizație, artă, divertisment, recunoștință și o rețea socială puternică. de timp. Remodelarea și redefinirea pentru mulți ar permite perioadei festive să fie un moment în care suferința mentală ar putea fi acceptată social prin recunoașterea și validarea mai profundă a tristeții de Crăciun.
Bianca Slavu