Brand voice

Concurs interjudețean medalion literar ,,Mihai Eminescu” ediția a IX-a, 2021, la Panciu

Ziarul de Vrancea
27 ian 2021 1545 vizualizări

Cu o experiență importantă în derularea activităților educative extrașcolare prin proiectele educaționale realizate în anii anteriori, Parohia Irești, Școala Nr.8 ,,Al. Vlahuță” Focșani, Școala Nr.7 Focșani, Școala Nr.1 Focșani, Școala Gimnazială Nr.9 ,,Vasile Alecsandri” Vaslui, Lic. Teh. ,, Al. I. Cuza” Panciu, Lic. ,,Traian Vuia” Focșani, Colegiul Unirea Focșani, As. Culturală ,,Copilul Dunării”,Cercul Militar Focșani, As. ,,Sf. Ecaterina Cel ce dă, lui iși dă”, Asociația Culturală ,,Mihail Sadoveanu” Panciu și Primăria Orașului Panciu au realizat în data de 16 ianuarie 2021 Proiectul Educațional Medalion Literar ,,Mihai Eminescu” editia a IX-a.

În prima parte a acestuia poeți invitați, Rodica T. Soreanu, Corneliu Stanciu, Elena Spătaru, cât și domnul profesor Ștefan Neagu, respectiv domnul colonel (r.) Eugen Anghel(Cercul Militar Focșani) au prezentat în fața elevilor, părinților, spectatorilor și profesorilor coordonatori aspecte din viața și activitatea literară a marelui poet, care reprezintă un model pentru ceilalți scriitori români. Domnul colonel Eugen Anghel a elogiat prezența ,,Armiei” române în creația eminesciană.

   A urmat o prezentare în PowerPoint a unor aspecte din viața și activitatea poetului nepereche, apoi evaluarea cunosțintelor elevilor despre poetul Mihai Eminescu prin două probe:evaluarea sumativă și recitari în cadrul concursului literar ,,Cel mai bun recitator”, unde juriul (președinte prof. Ștefan Neagu) a apreciat efortul realizat de participanți, care au recitat fiecare din poeziile studiate.

 Deoarece, doamna poetă Rodica T. Soreanu este deja cetățean de onoare al orașului Panciu a venit la acest Medalion Literar în primul rând să-i felicite pe pănceni cu ocazia Zilei Culturii Române, dar și faptul că în fiecare an la 15 ianuarie avem datoria sfântă să-l comemorăm pe poetul nepereche Mihai Eminescu. Distinsa poeta și-a lansat volumul de poezii ,,Rugă”editura Papirus Media 2018, care este a opta carte a creației sale de poezie iar prin versurile sale iși amintește de locul nașterii în localitatea Crucea de Sus și totodată a dorit să transmită cititorilor lumină, echilibru, credință, speranță și armonie.

 Despre acest volum, prof. Ștefan Neagu arată că ceea ce a scris poeta sunt versuri semnificative și reprezintă un model în arta poeziei românești. A doua lansare de carte a fost volumul de poezii ,,Rețete pentru fericire” unde poetul Corneliu Stanciu, editura ATEC Focșani-2020 cu siguranță faptura sa există într-un punct din spațiul poeziei românești. Prin poeziile sale poetul a dorit să transmită cititorilor în aceste vremuri dificile că trebuie să zâmbim mai mult, să fim încrezători, să-i ajutăm pe cei din jur și să gândim pozitiv. Poetul prin calitațile sale poetice ne îndeamnă spre o lecturare atentă și plină de discernământ și unde, crede sincer poetul că veți găsi răspuns la propriile dumneavoastră dileme sentimentale.Despre volumul de poezii a vorbit colonelul(r) Eugen Anghel și a arătat că Corneliu Stanciu este un poet remarcabil iar versurile sale transmit lumină, echilibru, reprezentând adevărate rețete pentru fericire iar în prefața ,,Predoslovie” merită reținută maxima: ,,Dragostea calcată în picioare se razbună, bogăția și mărirea nu mai au preț iar cel care a greșit pierde tot, chiar viața”.(Mihail Drumeș).

   Câștigătorii concursului la secțiunea -proba de evaluare sumativă au fost:

-cls. a V-a Locul I Savin Andra-Șc. Nr. 7 Focșani

                 Locul II Jora Octavian- Șc. Nr. 7 Focșani

                 Locul III Tănasă Andreea- Șc. Nr. 1 Focșani

-cls. a VI-a Locul I Oaie Nicoleta- Șc. Nr. 8 Focșani

                   Locul II Bărbărău Andra Maria- Șc. Nr. 1 Focșani

                   Locul III Stănescu Ionuț-Lic. Teh. ,,Al. I. Cuza” Panciu

-cls. a VII-a Locul I Leahu Lorena-Șc. Nr.9 ,,Vasile Alecsandri” Vaslui

                    Locul II Enache Andrei-Șc. Gimnazială Vânători

                    Locul III Nicoară Mădălina- Șc. Gimnazială Vânători

 -Câstigătorii concursului la secțiunea recitări, ,,Cel mai bun recitator” au fost:

-cls. a VIII-a  Locul I Fudulul Andrei- Șc. Nr. 8 Focșani

                      Locul II Ionescu Emiliano Valentin-Șc. Nr. 1 Focșani

                      Locul III Grădinaru Vlad Andrei-Șc. Nr. 7 Focșani

-cls. a X-a Locul I Pintea Maria-Colegiul Unirea Focșani

                 Locul II Gorcia Alina- Lic. Teoretic Vidra

                 Locul III Halici Dănuț Mario-Șc. Gim. Vidra

-Câștigătorii concursului la secțiunea muzică-grupuri corale au fost:

Cls. a VI-a

Locul I Cls. Grupul Coral ,, Mlădițe Păncene”,prof. Popa Gheorghiță Doru

Locul II cls. Grupul Coral ,,Cetina”-Șc. Nr.9 ,,Vasile Alecsandri” Vaslui

Cls. a IX-a , aXII-a

Locul I Corul Parohiei Irești (Dirijor Preot Miron Ionel și doamna preoteasă Miron Paraschiva)

  La începutul concertului domnul dirijor ne-a îndemnat prin alocuțiunea sa, să avem respect și recunoștință față de poetul nepereche Mihai Eminescu care prin poeziile sale a întipărit în conștiința oricărui cititor, în mod deosebit al românilor că a fi român este o onoare, un dar care așează poezia într-o relație deosebită cu Dumnezeu și Maica Domnului, oferind coordonate geografice de la Nistru pâ-n la Tisa.

 Eminescu este omul care a reușit pentru prima dată un numitor comun între sfera politică, religioasă, culturală, istorică și a ales ca epicentru Mânăstirea Putna cu toate frumusețile sale, unii numind-o un adevărat Ierusalim al neamului românesc. Astfel cele șase piese corale sunt: ,,Pentru ea la Putna clopot bate”, ,,Jurământ la Putna”, ,,Basarabia mea sfântă” având ca solistă eleva Carmen Mustață-Colegiul Unirea Focșani, ,,Imnul de stat”, ,,Hora Unirii” și  ,,Peste Prut la Răsărit”.

  La reușita acestui concert și-a adus contribuția în primul rând dirijor preot Ionel Miron, preoteasa Paraschiva Miron, bunăvoința coristilor iar în final domnul dirijor a apreciat la toți participanții căldura deosebită și cu toții ne-am bucurat că de fapt poetul Mihai Eminescu se manifesta prin cei prezenți atât pe scenă cât și în sală.

   Un loc aparte la această secțiune a revenit Corului ,,Seniorilor” reprezentând Cercul Militar Focșani (prof.Ștefan Neagu , Petre Ostafie și Gheorghe Crețu) intepretând piesele: ,,Eminescu”, ,,Pe lângă plopii fără soț” și ,,Mai am un singur dor”. La finalul concertului profesorul îndrumător Ștefan Neagu a arătat că așa cum Slujbele religioase nu sunt fără muzică  psaltică, la fel și momentele Eminescu nu pot fi fără muzică. Tot în cadrul concertului a surprins și cântecul ,,Eminescu” pe versuri de poetul moldovean Grigore Vieru, numit și ,,Poetul pătimirii noastre de dincolo de Prut” unde domnul prof. Ștefan Neagu a îndemnat pe participanți la respect și demnitate pentru că ,, EMINESCU ESTE DOMNUL LIMBII ROMÂNE”.

 Menționez că după primul cântec a surprins și recitarea poeziei ,,Doina” în interpretarea domnului Mircea Tigoianu, un mare iubitor al poeziei marelui poet dar și un recitator de mare finețe. La sfârșitul concertului Corului Cercului Militar Focșani, domnul colonel Ionel Marin, secretar general al As. ,,Mihail Sadoveanu” Panciu a interpretat cu mare finețe două piese corale: ,,Cântă cucu-n Bucovina” și ,,Basarabie frumoasă” afirmând cu mare sinceritate că  toate piesele corale interpretate de Corul Parohiei Irești cât și strădania coriștilor au fost catalogate ca fiind Dumnezeești.

   Cu această ocazie trebuie amintit cu mare respect obiectivul Asociației Social-Culturale ,,Mihail Sadoveanu” Panciu va fi pentru anul 2021, derularea în premieră la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel Panciu (preot Aga Ștefan) a Proiectului Educativ Erasmus (cu prezența unor profesori de limbă română, matematică și biologie) care în fiecare zi de vineri și sâmbătă pentru elevi cu probleme financiare se vor face pregătiri gratuit având în vedere promovarea la examenul de bacalaureat și evaluarea la clasa a VIII-a, sesiunile 2021 dar și pregătirea continuă a corului ,,Mlădițe Păncene” (coordonatori: preot Ștefan Aga, prof. Gheorghiță Doru Popa) în vederea participării la Proiectul Educațional Medalion Literar ,,Mihail Sadoveanu” ediția a III-a din luna aprilie 2021 precum și participarea la alte concursuri corale, județene și interjudețene.

 La finalul Medalionului,  domnul președinte al juriului (prof. Ștefan Neagu) a oferit TROFEUL ,,MIHAI EMINESCU” EDIȚIA A IX-A domnului dirijor preot Ionel Miron al Corului Parohiei Irești.

 Comemorarea celor 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu s-a derulat a doua zi, 17 ianuarie 2021 la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel (preot Ștefan Aga) prin oficierea unui parastas, unde părintele a apreciat creația eminesciană ca fiind un model iar concursul literar Medalion ,,Mihai Eminescu” o mare provocare pentru copiii participanți. Eforturile elevilor premianți au fost răsplătite cu diplome, diplome de excelență, insigne, broșuri, pliante, plachete, cupe, cărți de lectură, dulciuri cu sprijinul unor importanți sponsori. La reușita acestui Proiect Educațional și-au adus contribuția: Primăria Orașului Panciu(primar Nicolai Mărăscu ), As. ,,Mihail Sadoveanu” Panciu (dir.prof.și dirijor Gheorghiță Doru Popa), I.S.J. Vrancea (Insp. Șc. Gen. Prof Gabriela Marchitan ), Lic. Teh. ,,Al. I. Cuza ” Panciu, Casa de Cultură ,,Mihai Eminescu” Panciu, As. Culturală ,,Copilul Dunării” Brăila și Cercul Militar Focșani.

      Informații transmise de  prof. Gheorghiță Doru Popa                                                                                               

        Directorul  As.,,Mihail Sadoveanu” Panciu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.