Brand voice

Comunicat de presă: Intoleranța la dezbateri inhibă spiritul comunitar și dialogul civic

Ziarul de Vrancea
2 mar 2018 1406 vizualizări

Asociația “Eu, tu și ei” a avut onoarea de a-l găzdui în Focșani, între 22 și 24 februarie, pe dl. Lew Finfer, un experimentat organizator comunitar și activist american pentru drepturile omului, director al MCAN – Massachusetts Communities Action Network  Boston. Domnia sa a călătorit în Europa, în cadrul Professional Fellows Program rolul său fiind de a spijini absolvenții programului fondat de Guvernul American în proiectele pe care le implementează în folosul comunităților locale din România și Ungaria. Printre aceștia se numără și jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita care a susținut, cu această ocazie, împreună cu Asociația “Eu, tu și ei”, trei ateliere de organizare comunitară în Focșani, cu lideri și voluntari din ONG-urile vrâncene, cu tinerii de la Clubul de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune și cu membrii afiliați Dizabil.eu, o platformă dedicată persoanelor cu mobilitate redusă.

Din păcate, în România, și mai ales în Focșani, este încă dificil să abordezi în spațiul public subiecte care privesc minoritățile și drepturile omului, așa că, pe fondul presiunilor publice generate de organizarea conferinței Women Talk, un eveniment paralel, programat în aceeași zi, cei care urmau să ne găzduiască s-au temut de reacțiile ostile și nu au mai permis organizarea atelierilor de sâmbătă, 24 februarie 2018, în sediul instituției publice de cultură din Focșani, respectiv Atenelul Popular Maior Gh. Pastia.

S-a creat astfel o nefericită confuzie, victime fiind tineri cu potential din comunitate dar și persoane cu dizabilități care încearcă să lupte pentru drepturile lor. Este vorba de mai mult de 30 de voluntari din organizațiile non-guvernamentale dar și persoane cu dizabilități afiliate grupului Dizabil.eu care  au aflat de la invitatul din Statele Unite despre principiile organizării comunitare și despre cum să devină voci mai active în comunitate. Numele programului, “Sustaining Civic Participation in Minority Communities”, i-a făcut suspicioși pe cei care trebuiau să ne găzduiască întâlnirea în calitate de parteneri și cu care, trebuie precizat, s-a colaborat foarte bine cu ocazia unor evenimente comunitare anterioare. Ca atare, în ultimul moment, Asociația “Eu, tu și ei” a fost nevoită să mute atelierul într-un spațiu privat, unde, practic, aproape nu a fost loc pentru numărul mare de participanți interesați de temele dezbătute.

Atelierele de organizare comunitară au dezbătut teme de interes pentru comunitatea locală și au fost organizate cu susținerea Departamentului de Stat al SUA și al Centrului de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re) în cadrul programului de schimb “Sustaining Civic Participation in Minority Communities” fondat și finanțat de Guvernul American.

Facem această precizare pentru a se înțelege exact demersul nostru și pentru a nu fi etichetați în mod eronat, așa cum s-a încercat.

În acest context, trebuie spus că intoleranța neargumentată și chiar agresivă față de asemenea evenimente publice organizate de tineri din comunitate este păguboasă.  În opinia noastră, instituțiile statului au datoria de a susține tinerii în eforturile lor de a face România o țară cu adevărat europeană, au datoria de a încuraja dezbaterile constructive, transparente, ale societății civile, inclusiv pe teme mai sensibile, cum sunt cele aduse în discuție de conferința Women Talk. Tratând inițiativele de acest fel cu intoleranță și agresivitate nu facem decât să inhibăm spiritul comunitar și să descurajăm dialogul civic de care este atâta nevoie. Nu este nevoie ca tinerii să se ascundă, ca pe vremurile de tristă amintire, pentru a discuta teme care îi preocupă, ci trebuie să îi încurajăm și să îi ajutăm în drumul lor spre autoafirmare.

Sperăm ca astfel de evenimente, care promovează drepturile omului, să cultive toleranța, transparența, informarea, cunoașterea și autocunoașterea și să ajute la o mai bună înțelegere minorităților de orice fel iar tinerii, semenii cu nevoi speciale, persoanele dezavantajate să nu mai confrunte cu discriminarea, cenzura,  marginalizarea și abuzurile.

Consiliul de conducere al Asociației “Eu, tu și ei” Focșani

Câteva păreri ale participanților la atelierele susținute de Lew Finfer

Alte informatii despre întalnirile cu dl Lew Finfer găsiți pe pagina de facebook a Asociatiei Eu, tu si ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.