Brand voice

Circa 3.000 de hectare de teren agricol din județul Vrancea pot fi irigate din Canalul Siret- Bărăgan

Ziarul de Vrancea
30 mai 2018 4372 vizualizări

Comunicat de presă al  Biroului de Presă al Consiliului Județean Vrancea

În premieră pentru județul Vrancea, astăzi a avut loc pentru prima oară după anul 1989 alimentarea cu apă a sistemului de irigații,din Canalul Siret-Bărăgan. La acest eveniment istoric au participat Primul-ministru Viorica Dăncilă, Ministrul Agriculturii Petre Daea și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Astăzi a fost dată în funcțiune Stația de Pompare și Repompare a Apei SRP5 Haret, din Amenajarea complexă Ruginești-Pufești-Panciu județul Vrancea, care va alimenta cu apă sistemul de irigații, din Canalul Magistral Siret-Bărăgan. Este pentru prima oară când stația de pompare de la Haret funcționează, în 30 de ani, de când aceastaa fost construită, în anul 1988.

În prezența oficialităților a fost pus în funcțiune unul dintre cele două agregate de pompare, care au fost reabilitate în cadrul unui program derulat cu fonduri de la bugetul de stat, de către Ministerul Agriculturii. Acest agregat de pompare va deservi irigarea a 737 hectare de teren. Al doilea agregat de pompare va fi pus în funcțiune până la data de 3 iulie a.c., termenul limită de finalizare a lucrărilor. În total, cele 2 agregate care vor fi funcționale în această vară pot iriga circa 3.000 de hectare de teren agricol.

Apa este introdusă în canalul de distribuție a apei, care a fost reabilitat pe o lungime de 3,6 km, iar agricultorii își pot lua apa din canalul de irigații cu instalațiile proprii. Apa este gratuită pentru agricultori, fiind subvenționată în integralitate de statul român.

”Am făcut un pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România. Întreaga suprafață agricolă este afectată de secetă atunci când nu avem irigații. Solicit doamnei prim-ministru și încurajez Guvernul României să găsim o soluție definitivă pentru a finaliza această mare investiție, care va rezolva problema irigațiilor în agricultură în această zonă a țării, este vorba despre Canalul Siret-Bărăgan”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan.

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că agricultura este un domeniu strategic pentru România.”O investiţie foarte importantă. Putem vorbi de agricultură ca de un domeniu strategic pentru România şi cred că acest moment este foarte important, un moment istoric, pentru că după 1989 încoace, niciun Guvern nu s-a gândit să introducă irigaţiile pe Canalul Siret-Bărăgan.Vreau să-l felicit pe domnul ministru al Agriculturii şi pentru această iniţiativă şi pentru faptul că, conform programului de guvernare, încearcă să asigure irigaţii pe o suprafaţă cât mai mare, vorbim acum de 1,2 milioane de hectare, până în 2020 vom ajunge la 2 milioane de hectare”, a declarat primul-ministru Viorica Dăncilă.

Canalul Siret – Bărăgan are traseul: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.Primul tronson al Canalului Siret Bărăgan este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri.

Oficialii au vizitat și un bazin de aspirație și au putut vedea cum sunt udate culturile prin intermediul utilajelor de irigații. Vizita s-a încheiat la plantația de cireși a omului de afaceri Gelu Scutaru, unul dintre cei mai mari și mai experimentați producători agricoli din județul Vrancea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.