Brand voice

Ceremonia de marcare oficială a finalizării înzestrării Escadrilei 48 Vânătoare cu aeronave F-16

Ziarul de Vrancea
11 mar 2025 742 vizualizări

Angel Tîlvăr: „Forțele Aeriene Române vor executa, în curând, misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16 dispuse pe trei baze aeriene”.

 

 Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, marți 11 martie, la Câmpia Turzii, la ceremonia prilejuită de finalizarea înzestrării cu aeronave F-16 Fighting Falcon a Escadrilei 48 Vânătoare, unitate nou înființată în cadrul Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

La ceremonie au fost prezenți ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, E.S. Hilde Svartdal Lunde și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Leonard-Gabriel Baraboi.

Angel Tîlvăr a subliniat semnificația pe care derularea  în bune condiții a contractului de achiziție a 32 de avioane F-16 din excedentul Forțelor Aeriene Norvegiene o are în raport cu securitatea României și a flancului estic al NATO.

„Finalizarea acestei etape de modernizare va permite, în curând, Forțelor Aeriene Române să execute misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile înzestrate cu avioane de luptă F-16 dispuse pe trei baze aeriene”, a arătat ministrul Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a exprimat apreciere pentru modul în care partea norvegiană se achită de obligațiile asumate prin contractul dintre cele două guverne.

„Norvegia este un aliat important pentru România, cooperarea bilaterală în domeniul apărării asigurând consistență amplului proces de modernizare și dezvoltare a capacităților de apărare ale țării noastre”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a evocat justețea și viabilitatea deciziei luate în urmă cu mai bine de 10 ani de a construi pentru Forțele Aeriene Române o capabilitate de tranziție către aeronavele de generația a V-a bazată pe aeronave F-16: „acest program bazat pe aeronavele F-16 a oferit aviației noastre militare posibilitatea de a schimba fundamental mentalitatea corpului său profesional, a asigurat accesul la tehnologii de luptă aeriană moderne și interoperabile, a permis aducerea infrastructurii de operare la cele mai moderne standarde și, cel mai important, a catalizat trecerea către dotarea cu vârful de gamă pe plan mondial în materie de aviație de luptă, aeronavele F-35”.

De asemenea, Angel Tîlvăr a arătat că industria națională de apărare este parte a acestui program de succes, modernizarea tuturor aeronavelor F-16 din înzestrarea Forțelor Aeriene Române la standardul M6.6 urmând a fi realizată în țară, la Aerostar Bacău. „Este un atu important pentru noi, care contează nu doar pe plan național, ci și în regiunea noastră. Iar perspectiva dotării cu aeronavele F-35 va crea cu siguranță noi oportunități de cooperare industrială pentru operatorii economici din țara noastră”, a declarat ministrul.

Programul desfășurat în Baza 71 Aeriană a inclus și o vizită de informare pe șantierul de construcție a unor obiective de infrastructură, ca parte a proiectului de extindere și modernizare a Bazei.

La finalul activităţii, s-a desfășurat un exerciţiu tactic cu formaţii de aeronave F-16 Fighting Falcon.

La finalul lunii ianuarie, o aeronavă F-16 Fighting Falcon, achiziționată de România de la Regatul Norvegiei, a aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și aliată.

Până la finalul acestui an, este preconizată recepția și a restului de 16 aeronave F-16, care vor intra în înzestrarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare, înființată în organica Bazei 57 Aeriană „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogălniceanu.


B.P. Nr. 66 11.03.2025

Biroul presã

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.