Brand voice

Ce trebuie să știi când vrei să îți faci fântână sau puț în grădină

Ziarul de Vrancea
24 aug 2021 2708 vizualizări

Apa este esențială pentru existența tuturor viețuitoarelor, dar oamenii sunt cei care îi găsesc multiple întrebuințări. Alimentarea cu apă este o prioritate a societății actuale și este unul din criteriile ce pun în evidență nivelul de trai. 

Dacă locuiești într-un apartament, te interesează în principal calitatea și prețul apei și, bineînțeles, să o ai la dispoziție permanent. Dacă locuiești la curte, pe lângă cele două criterii, poate ești interesat și de o modalitate de a deveni (chiar și parțial) independent de sistemul public de alimentare, prin intermediul unei fântâni sau al unui puț. Iată ce important să știi înainte de a te apuca de treabă.

În primul rând trebuie să te decizi pentru ce optezi: fântână sau puț.

Fântâna este o construcție alcătuită dintr-o groapă cilindrică cu diametrul între 40-120 cm, cu pereți zidiți cu piatră, cu adâncimi ce sunt, de regulă, până în 15-20m (deși există și mai adânci). Apa din fântână provine din pânza freatică ce ia naștere prin infiltrarea precipitațiilor în pământ sau din infiltrațiile apelor curgătoare sau stătătoare din zonă, ce sunt oprite de un strat de rocă impermeabilă. De aceea debitul apei din fântână poate oscila în funcții de nivelul de precipitații, iar calitatea apei va fi influențată de nivelul de poluare al solului. În prezent va fi o provocare să găsești un meseriaș bun, dar dacă vrei să folosești apa pentru irigarea unei grădini și pentru menaj în curte și să decorezi grădina cu o fântână rustică, va merita efortul.

Puțul ajunge la adâncimi mai mari de 40 m, este mai îngust, având maxim 22,5 cm diametru, și este realizat prin foraj și introducerea de tuburi din PVC sau oțel.Puțul poate fi exploatat doar cu o pompă submersibilă și poate asigura necesarul de apă pentru o gospodărie sau un grup de gospodării. Apa la care ai acces prin intermediul puțului provine din straturile acvifere, un complex de rocă permeabilă în care se colectează apă filtrată prin straturile de nisip, pietriș, calcar. Apa are o calitate ridicată, de multe ori fiind potabilă fără intervenții asupra ei, și debitul nu este influențat de nivelul precipitațiilor. Prețul realizării unui puț poate fi mai mare, iar apa poate fi scoasă doar cu pompa submersibilă de adâncime corespunzătoare, dar e soluția optimă mai ales în zone în care nu există rețea de apă, iar firme de profil sunt suficiente pe piață, ca să ai de unde alege.

Alte aspecte relevante pe care e necesar să le cunoști înainte de realizarea fântânii sau a puțului:

O sursă de apă proprie este o necesitate în locurile în care nu există sistem public, de exemplu, dacă ai o căsuță de vacanță sau o locuință permanentă în zonă de munte, dar poate fi un mod de a suplimenta necesarul, chiar dacă ești racordat la rețeaua de apă. O pompă submersibilă va furniza apă ieftină pentru grădina de zarzavaturi, legume sau flori și pentru toate activitățile desfășurate în gospodărie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.