Timp Liber

Ce este codul IBAN - toate detaliile despre numărul de cont bancar în sistem internațional

Ziarul de Vrancea
20 ian 2023 975 vizualizări

Fiecare cont curent beneficiază de un număr unic de identificare. În țara noastră, are 24 de caractere și poartă denumirea de cod IBAN (International Bank AccountNumber). El a fost creat pentru ca plățile interbancare să devină mai eficiente și pentru a reduce la maxim numărul erorilor ce pot apărea.

În lume sunt o mulțime de oameni care au același nume, astfel că era necesar un cod unic de identificare pentru fiecare cont curent. Astfel a apărut soluția de a avea un cod IBAN. El reprezintă un acronim al numărului internațional de cont bancar, ce este standardizat în ISO 13616.

Formatul codului IBAN este același de la țară la țară, chiar dacă lungimea lui poate diferi. Băncile din aceeași țară folosesc însă aceeași lungime de caractere. Astfel, IBAN-ul din România are 24 de caractere, dar sunt și situații diferite. În Franța, spre exemplu, are 27 de caractere.

Codul IBAN este unic în lume și nu pot exista două la fel. Ele reprezintă astfel metoda de identificare a contului respectiv la nivel național și internațional.

Care e structura unui cod IBAN?

Pentru fiecare cont bancar care permite plăți și încasări este generat automat din partea băncii un cont IBAN. În țara noastră, acesta are 24 de caractere și are următoarea structură:

Ce diferențe sunt între IBAN, SWIFT și BIC

Diferența dintre codul IBAN și codul SWIFT (Society for WorldwideInterbank Financial Telecommunications) este scopul celor două coduri. Codul SWIFT este folosit pentru a identifica o bancă specifică în timp ce se realizează o tranzacție internațională, în timp ce cel IBAN este folosit doar pentru a identifica un cont individual ce este implicat în tranzacția respectivă. SWIFT, în schimb, este o rețea de mesagerie pe care companiile financiare o utilizează ca să transmită în deplină siguranță informații și instrucțiuni cu ajutorul unui sistem standardizat de coduri.

 

Pe de altă parte, codul BIC (Codul de identificare bancară) este adresa SWIFT atribuită unei bănci, în așa fel încât să fie trimise plăți automatizate rapid și precis către alte bănci. Cu ajutorul codului BIC se identifica în mod unic numele și țara (chiar și sucursala uneori) a băncii implicate.

Codul IBAN este folosit în 77 de țări și a fost implementat în 1997. În prezent este folosit în numeroase situații. De fiecare dată când facem un transfer interbancar avem nevoie și de codul IBAN al persoanei căreia dorim să îi transmitem banii (asta dacă nu folosim aplicații fintech).

Chiar și când cumpărăm bilete de avion avem nevoie de codul IBAN, dacă alegem plata prin transfer bancar. De asemenea, cei care joacă diverse variante de poker, jocuri de casino sau la pariuri online au nevoie de codul IBAN,dacă aleg transferul bancar ca metodă de plată, această metodă fiind disponibilă alături de plățile cucarduri, Paysafe, Neteller, Skrill, Apple Paysau altele.

Cum pot afla codul IBAN?

Sunt mai multe metode prin care clienții își pot afla codul IBAN. O soluție ar fi obținerea unui extras de cont, atât de la ghișeul băncii dar și din aplicațiile de Internet Banking. Codul IBAN este afișat astfel pe extrasul de cont. De asemenea, el mai apare și pe documentele primite în momentul deschiderii contului.

Pentru cei care folosesc Internet Banking ori Mobile Banking, codul IBAN poate fi găsit mult mai ușor. El apare în dreptul contului bancar. De aici poate fi vizualizat sau descărcat și extrasul de cont.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.