Brand voice

Ce a spus Adrian Mihai, unul dintre cei 3 fondatori vrânceni ai „FAN Courier” la recentul interviu „ZF/PwC La cafea cu”

Ziarul de Vrancea
26 mar 2025 4873 vizualizări
Adrian Mihai, unul dintre cei 3 fondatori vrânceni ai „FAN Courier”.Foto:zf.ro
Adrian Mihai, unul dintre cei 3 fondatori vrânceni ai „FAN Courier”.Foto:zf.ro

Adrian Mihai-(foto), unul dintre cei 3 fondatori vrânceni ai „FAN Courier” a fost recent invitatul interviurilor „La cafea cu...“, un format realizat de Ziarul Financiar(ZF) împreună cu PricewaterhouseCoopers( PwC ) firma globală de audit şi consultanţă.Citiți în continuare ce a spus omul de afaceri originar din Fitionești , județul Vrancea la acest interviu.Reamintim că FAN Courier, liderul pieţei de curierat din România poartă numele celor trei antreprenori, prieteni, originari din comuna Fitionești, județul Vrancea, Felix Pătrășcanu, Adrian și Neculai Mihai, respectiv, F – Felix, A – Adrian şi N – Neculai, păstrând ideea că prietenia şi antreprenoriatul pot merge mână în mână, sudând un business care rezistă şi se dezvoltă chiar şi după 27 de ani.

Adrian Mihai, FAN Courier: „Pe cartea de vizită scrie un nume, o funcție, o companie, nu o sumă de bani”

FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, este una dintre cele mai de succes afaceri antreprenoriale românești. De la o furgonetă și un mic depozit lângă Gara Basarab, compania a ajuns la afaceri de 1,3 miliarde de lei în 2024. Povestea ascensiunii acestui gigant a fost detaliată de Adrian Mihai, unul dintre cei trei fondatori, în cadrul interviului „ZF/PwC La cafea cu…”.

De la vis la realitate: O creștere impresionantă

Adrian Mihai, alături de fratele său, Niculae Mihai, și prietenul lor, Felix Pătrășcanu, a pus bazele FAN Courier în 1998, inspirat de experiența lui Felix într-o altă companie de curierat. „Nu am fost vizionar, nu am prevăzut unde vom ajunge, dar ne-am dorit să oferim servicii de calitate”, spune Adrian Mihai.

Inițial, fondatorii se ocupau personal de ambalarea coletelor, livrarea și preluarea comenzilor. Dar până în 2000, compania s-a confruntat cu pierderi financiare, moment care a schimbat radical abordarea lor: „Am învățat că un business care nu-și gestionează bine resursele va avea probleme”.

O investiție riscantă, dar profitabilă

O altă provocare majoră a venit în 2006, când cererea crescută amenința să destabilizeze compania. Soluția a fost o investiție de 21 de milioane de euro într-o linie de sortare modernă, decizie care s-a dovedit salvatoare, mai ales odată cu creșterea comerțului online în perioada crizei din 2008.

Secretul longevității: reguli clare și o echipă unită

Chiar dacă suntem diferiți, am avut valori comune și reguli clare”, explică Adrian Mihai. Deciziile se iau doar între fondatori, nu se retrag bani din firmă dacă nu există profit, iar fiecare trebuie să fie de acord cu hotărârile majore. „Această disciplină ne-a menținut uniți timp de 27 de ani”.

Ce urmează pentru FAN Courier?

Deși FAN Courier este frecvent căutat de fonduri de investiții pentru o posibilă achiziție, fondatorii nu iau în calcul vânzarea: „Ne dorim să dezvoltăm afacerea mai departe și să o transmitem generației următoare”.

Investițiile în tehnologie continuă, iar FAN Courier recuperează acum teren pe segmentul de lockere, un model inițial testat, dar abandonat prematur. „Am fost puțin înaintea pieței”, recunoaște Mihai, dar acum compania revine puternic pe acest segment.

Lecții din antreprenoriat

Adrian Mihai a învățat business din familie, în Panciu, și din alte inițiative antreprenoriale anterioare, inclusiv un centru de colectare a fierului vechi. Astăzi, FAN Courier are peste 8.000 de angajați și livrează 73 de milioane de colete anual.

„Ce te motivează să mergi la birou?”, l-a întrebat Ionuț Simion de la PwC. „Foamea de rezultate. În plus, îmi place ceea ce fac”, a răspuns antreprenorul.

Pentru Adrian Mihai, succesul nu este măsurat în bani, ci în impactul pe care îl are o afacere: „Pe o carte de vizită nu scrie 1 miliard sau 100 de milioane, ci un nume, o funcție, o companie”.

Citiți și întregul interviu cu Adrian Mihai, unul dintre cei 3 fondatori vrânceni ai „FAN Courier” publicat pe site-ul zf.ro accesând titlul alăturat:ZF/PwC La cafea cu Adrian Mihai, FAN Courier: Dacă vinzi compania, ce să faci cu banii? Eu nu am văzut niciodată ca pe o carte de vizită să scrie 1 miliard, 100 de milioane, 10 milioane. Pe o carte de vizită scrie o companie, un nume, o funcţie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.