Brand voice

Care este cea mai bună periuță de dinți pentru copilul tău

Ziarul de Vrancea
31 mai 2023 703 vizualizări

Atunci când ești părinte aflat la început de drum, sunt multe lucruri pe care trebuie să le verifici și de care să-ți dai seama. De la cele mai potrivite scutece, la hăinuțe care să nu provoace alergii sau iritații, la obiectele pe care le folosesc cei mici și la modul lor de curățare, astfel încât să nu devină purtătoare de germeni și așa mai departe.

Pentru că atunci când devii părinte, viața pe care o știai se schimbă și înveți și tu cum să faci din nou pași într-o lume nouă. Din categoria grijilor care intră în tolba enumerată mai sus, face parte și igiena orală. Iar aici întrebările curg cu duiumul: de la ce vârstă este recomandat să începem spălatul pe dinți? Cum să-l conving pe cel mic să se spele pe dinți și să nu fugă când vede periuța? Ce pastă de dinți pentru copii să folosesc? Ce cantitate este potrivită? Ce tip de periuță este cel mai recomandat pentru copil, în funcție de vârsta lui: electrică sau normală? Și așa mai departe.

Specialiștii recomandă ca periajul dinților să înceapă încă de la apariția primului dinte de lapte. Mai mult, până atunci, părinții ar trebui să curețe gingiile celui mic, astfel încât să-l protejeze pe acesta de posibile probleme, de viruși, de germeni șamd. În acest caz, se recomandă folosirea unor soluții speciale, recomandate de doctor și potrivite pentru vârsta celui mic.

Primul periaj al copilului tău - ce faci și cum te pregătești?

Este unul dintre momentele cheie, care marchează creșterea copilului tău și știi bine că trebuie să fii pregătit pentru a gestiona situația așa cum trebuie și pentru a nu crea un moment de care cel sau cea mică să se teamă în viitor.

Să deții ustensilele necesare este primul pas pe care trebuie să-l faci. Ce înseamnă asta? Știi bine că așa cum toate lucrurile din casă folosite de cel mic trebuie să fie adaptate vârstei sale  și în cazul periuței și al pastei de dinți, lucrurile stau la fel. Prin urmare, este indicat să achiziționezi fix acele instrumente, respectiv periuță de dinți pentru copii și pastă de dinți pentru copii.

Acestea sunt concepute astfel încât să nu provoace răni și să fie utilizate cu succes de către părinți și de către copii, odată ce aceștia cresc mai mari și se pot spăla de unii singuri. Însă, până acolo, este o cale destul de lungă.

Pasta de dinți pentru copii este recomandată mai ales pentru că nu conține aceleași cantități de fluor precum în cazul celei folosite de adulți. Ingerarea acestuia poate produce complicații dacă este înghițit într-o cantitate foarte mare. Mai mult, pasta de dinți pentru adulți are, de cele mai multe ori, un gust neplăcut pentru copii.

Tocmai de aceea, în alegerea unor instrumente și obiecte care să ușureze igiena dentară a copilului este recomandată pasta de dinți cu arome diferite, în funcție de preferințele copilului.

Așadar, poți opta pentru arome precum căpșunile, zmeura sau chiar ciocolata și să transformi spălatul pe dinți dintr-o corovoadă cu care se luptă cei mai mulți părinți, într-o activitate fun. Pentru a face asta, îl poți încuraja pe cel mic arătându-i același comportament, odată ce acesta crește puțin.

Mai mult, poți opta pentru ambalaje colorate, care să aducă în prim-plan personaje din desenele animate sau din poveștile preferate. Ține minte, totuși, că spălatul pe dinți trebuie început cât mai devreme tocmai pentru a crea un obicei pentru copilul tău și pentru a-l învăța că igiena orală este foarte importantă, atât pentru sănătatea lui și pentru a avea un zâmbet cât mai frumos de-a lungul timpului, cât și pentru a fi inclus în societate.

Pentru aceasta, poți să vorbești cu cel mic și să îi povestești despre importanța igienei orale, încă de când acesta este mic. Bineînțeles, nu trebuie să faci un discurs extrem de argumentat, ca în fața unui adult, ci poți aduce toate lucrurile în discuție cu ajutorul unei povești, în care mirosul urât și cariile sunt personajele negative, iar eroii sunt pasta și periuța de dinți pentru copii.

Un alt sfat pe care-l poți folosi este să îl implici pe copil în alegerea instrumentelor pentru igiena orală. Fie că le achiziționezi online, fie că le cumperi fizic, în magazin, fii sigur că cel mic este de acord cu ceea ce vei cumpăra. Cere-i părerea, iar în cazul în care sunt mai multe opțiuni disponibile, întreabă-l care îi place mai mult și de ce. Nu doar că îi vei induce ideea că el este cel care și-a cumpărat acele produse, dar punându-i astfel de întrebări vei reuși să îi dezvolți și capacitatea de a-și argumenta răspunsul și de a face alegeri conștiente.

Și, nu în ultimul rând, nu uita că cel mic va fi influențat de ceea ce va vedea în casă, astfel încât exemplul părinților este definitoriu în reușita creării unui obicei sănătos, în ceea ce privește spălatul pe dinți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.